fbpx
Automobili

2023 Toiota GR Corolla ima sve što želimo u Hot Hatchu

Sa turbo trocilindričnim od 300 KS, šestostepenim manuelnim i pogonom na sve točkove, GR Corolla olakšava da oprostimo Tojoti što nam nije dala GR Iaris.

Hot hatch Toiota GR Corolla iz 2023. sa 300 konjskih snaga i pogonom na sve točkove.
Šestostepeni manuelni menjač je standardan i za osnovni model, nazvan Core, i za Circuit Edition.
GR Corolla će se naći u prodaji u SAD-u kasnije ove godine.
Da li smo usred oživljavanja hot-hatch-a? Recimo da, jer to želimo. Očigledno to želi i Toiota, jer nam je konačno dala pogled na željno iščekivanu 2023 GR Corollu.

Ljubomorno smo gledali kako Gazoo Racing – Toiotino odeljenje za performanse i motorne sportove – ispostavlja doterane verzije automobila koje ne možemo da nabavimo ovde u državama, nedavno Iaris GR. Srećom, izgleda da će nam GR Corolla ponuditi sve što nam se dopalo kod tog automobila i više.

GR Corolla će biti ponuđena u dve verzije: Core i Circuit Edition. Ovo poslednje dodaje krov od karbonskih vlakana, izbočenje haube i veći zadnji spojler. Obe komponente su široke kao reli automobil i RC-automobil glup na najbolji način, sa zdepastim, ventiliranim blatobranima i izmenjenom verzijom Corollinog velikog mrštenja rešetke koja čini da GR izgleda kao da se smeje.

Zašto ne bi bilo srećno? Ispod haube nalazi se poboljšana verzija 1,6-litarskog trocilindričnog motora sa turbopunjačem iz Iarisa GR. U Iarisu motor ima 257 KS. U Corolli, G16E-GTS će proizvesti neverovatnih 300 KS i obrtnog momenta od 273 funte-stope. To je 100 konja po cilindru. Da bi povećao izlaznu snagu, izduvni sistem Corolla koristi tri izduvna izlaza za smanjeni protivpritisak. Kao bonus, izgleda kul kada izlazi pozadi. Da bi motor sa direktnim ubrizgavanjem održao zajedno na maksimalnoj snazi od 6500 obrtaja u minuti, tri cilindra koriste mlazove ulja za hlađenje klipova, velike izduvne ventile za brzo ispuštanje istrošenih gasova i mašinski usisni otvor za bolji protok.

Ako tri vrha izduvnih gasova i tri klipa hlađena uljem nisu dovoljni da vas uzbude, šta kažete na šest brzina, kao kod manuelnog menjača? GR Corolla ima za cilj srca purista tako što dolazi samo sa šestostepenim manuelnim menjačem sa funkcijom podešavanja broja obrtaja.

Corolla takođe ima Toiotin prvi sportski sistem pogona na sva četiri točka posle decenija. Nazvan GR-Four—i utisnut na pragovima vrata u lepom malom istorijskom povratku na GT-Four reli automobile iz 80-ih—sistem je dizajniran za više terena i brzu prilagodljivost. Standardna postavka je 60:40 distribucija obrtnog momenta od prednje do zadnje strane, ali može ići i do 30:70 na zadnjim točkovima, ili čak 50:50. Kako god da je podelite, napajanje se dovodi do otvorenih diferencijala kao standard sa opcijom za prednje i zadnje Torsen diferencijale sa ograničenim proklizavanjem kao deo Performance paketa na jezgru (Torsen diferencijali su standardni za Circuit Edition).

Da biste se pripremili za život koji će vaša GR Corolla sigurno imati šljunak i skakanje u usponu, okvir ima dodatne zavarene spojeve za jačanje spojeva i više strukturalnog lepka koji se koristi između lepljenih komponenti. Prednje vešanje koristi podešene podupirače, dok je zadnje višestruko vešanje dizajnirano oko AVD sistema. GR je širi od standardne Corolle za 2,4 inča i koristi te debele blatobrane za smeštaj Michelin Pilot Sport 4 pneumatika u veličini 235/40R-18 na sjajno crnim aluminijumskim felnama sa 15 krakova. Iza točkova se nalaze 14,0-inčni kočioni rotori napred i 11,7-inčni rotori pozadi. Circuit Edition ih zaustavlja sa crvenim čeljustima označenim logotipom GR.

Unutrašnjost GR-a nije toliko dramatična kao odstupanje od normalne Corolle kao što je to spoljašnjost, ali još uvek ima nekih pikantnih detalja koji ga izdvajaju. To je posebno tačno u Circuit Editionu, koji dobija upravljač obložen kožom, potpisan menjač, sportska sedišta od antilop i veštačke kože sa crvenim detaljima i značke na naslonima za glavu. Core model dobija platnena sedišta bez crvenih akcenata, ali oba modela dobijaju očitavanje performansi samo za GR u grupi od 12,3 inča, mjenjač kratkog dometa i mehaničku parkirnu kočnicu. Zdravo, smicalice na parkingu.

Softver za info-zabavu i komforne funkcije izgledaju kao standardni Corolla, sa mogućnošću Android Auto i Apple CarPlai, više priključaka za punjenje i opcionim bežičnim punjenjem. Sigurnosne funkcije i funkcije pomoći vozaču mogu izgledati kao anahronizmi u automobilu koji je tako namenjen za huliganizam, ali ako vas parkiralište zavarava ka rasvetnom stubu ili pešaku, obe verzije GR Corolle standardno dolaze sa paketom Toiote Safeti Sense 3.0 od karakteristika.

Cene tek treba da budu objavljene, ali se nadamo nečemu u rasponu od 30.000 dolara. GR Corolla će se naći u prodaji kasnije 2022. godine, a mi ćemo sa nestrpljenjem čekati da dobijemo jednu postavu za hot-hatch obračun.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button