fbpx
Automobili

2023 Nissan Ariia EV se pridružuje Velikoj ligi

Proleće je u vazduhu, a u Evropi je, čini se, sezona za vožnju terenskih vozila na trkačkim stazama. Jedva nedelju dana nakon što smo uzorkovali Aston Martin DBKS 707 na stazi Silverstone u Engleskoj, možemo da ponudimo jednako neskladno iskustvo pilotiranja predstojećeg Nissan Ariia EV ekskluzivno na 2,4 milje Circuito del Jarama blizu Madrida.

Nissan je rano preuzeo vođstvo u mainstream elektrifikaciji. Skoro 600.000 Leaf hečbekova prodato je širom sveta od 2010. godine, a najveći deo tog vremena vozilo je bilo najuspešniji EV na svetu. Ipak, brzina kojom je taj rekord ukrao Tesla Model 3 pokazuje kako se potražnja prebacuje sa pristupačnih električnih vozila na brže i uzbudljivije modele. Ariia ima znatno više oba kvaliteta od svog hečbeka srodnika.

Smeštena na platformi CMF-EV koju je Nissan razvio kao deo svog saveza sa Renoom i Micubišijem, Ariia se pokreće sa jednim ili dva sinhrona osmopolna motora sa eksterno pobudom. Verzije sa pogonom na prednje točkove će koristiti jedan motor koji proizvodi 214 ili 238 konjskih snaga, dok verzija sa dva motora povećava ukupnu snagu na 389 konja i ima Nissanov pametan e-4ORCE pogon na svim točkovima. Ovo daje mogućnost da se menja podela obrtnog momenta napred-nazad i da se prilagodi izlaz i regeneracija svakog motora da bi se suprotstavili pokretima ronjenja i čučnjeva.

Dalji izbor dolazi iz dve veličine baterija, koje imaju ili 63 ili 87 kVh korisnog kapaciteta. Još uvek nemamo EPA brojeve ni za jedan od dostupnih pogonskih agregata, ali u Evropi Nissan kaže da Ariia sa prednjim pogonom od 63 kVh ima VLTP domet od 250 milja. Rečeno nam je da veći paket cilja 300 milja prema strožem EPA standardu. Sva podešavanja će podržavati DC brzo punjenje pri brzinama do 130 kV, na sreću koristeći univerzalni CCS utikač umesto sve ređeg CHAdeMO interfejsa koji Leaf koristi.

Ipak, ostali detalji su impresionirali. Ariia vešto kombinuje svoje sposobnosti trenja i regenerativnog kočenja, i iako funkcija e-Pedala ne pruža pravi rad sa jednom pedalom – pritisak kočnice je i dalje potreban da bi se potpuno zaustavio – njen nivo retardacije je adekvatan bez osećaja preterano agresivnog . Upravljač je takođe linearan i lepo opterećen.

Ukratko, ovo je bio vrlo ograničen prvi utisak u prilično nekonvencionalnom okruženju, ali nas je ostavio na razmišljanje da bi Arija trebalo dobro da se nosi sa oštrijim izazovima stvarnog sveta. Cene za modele standardnog opsega nisu objavljene, ali oni sa većom baterijom će početi od 47.125 dolara i porasti na 60.125 dolara, a isporuke bi trebalo da počnu ove jeseni.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button