Automobili

2022 Subaru Forester Wilderness osvaja zaleđe

Kada smo ga prvi put videli, nije bilo sumnje da će se tretman Wildernessa proširiti izvan Subaru Outback-a. Koncept hardkor krosovera je tiho uzeo maha, što ima smisla samo s obzirom na to da je prodaja kompaktnih SUV-ova van top liste. Kompleti za podizanje crossovera i nadogradnje guma sa kvrgama su sada stvar, a praktično svi kažu „overlanding“ kada misle na „kampovanje automobila“. Vlasnici Subarua koji modifikuju svoje vožnje bili su na čelu ovog trenda, tako da je bilo sasvim prirodno da matična kompanija unovči. Uđite u Subaru Forester Wilderness 2022, drugi primer novog nivoa opreme na otvorenom. Sada smo ih obojicu vozili, pa je pitanje: Ko je to bolje nosio?

U odnosu na Forester, formula Wildernessa je veoma poznata. U poređenju sa svojom braćom i sestrama, on sedi pola inča više na svom nezavisnom oslanjanju na sva četiri točka zahvaljujući dužim amortizerima i višim oprugama, a to iznosi zdravih 9,2 inča minimalnog razmaka od tla i poboljšanog ugla odvajanja od 21 stepen. Pošto Forester nije ni izbliza dugačak kao Outback, podignuti stav je u zaveri sa krupnijim prednjim i zadnjim prepustima da bi se proizveli povoljniji uglovi prilaza i odlaska od 23,5 i 25,4 stepena, respektivno. Takođe je za nekih 2,4 inča uži, tako da je kompatibilniji sa stazama obloženim četkom čak i pre nego što Subaru nanese sloj zaštitne obloge karoserije prema specifikaciji Wildernessa. Suprotno tome, Forester Wilderness je 2,0 inča viši od svog Outback kolege, ali mi ćemo to uzeti jer dolazi sa uspravnijim položajem za vožnju koji olakšava pregled preko haube i biranje puta duž staze. Slepi vrhovi nisu problem jer postoji prednja kamera, ali dugme za njeno aktiviranje nije ni blizu samog ekrana.

Vožnja šumskim putevima u blizini Benda, Oregon, dokazala je da izvođenje Forester-a podjednako dobro funkcioniše i na glatkim makadamskim putevima pogodnim za etapne skupove i na usamljenim vijugavim šumskim stazama sa dva koloseka koje godinama nisu videle oštricu grejdera. Subaru-ov Wilderness-specifičan šok i podešavanje opruge lako su upijali površine za pranje na brzim stazama, ali su se takođe bavili tihim poslom prigušivanja bacanja glavom kroz stenovite delove, zvijanja oko palih udova ili ublažavanja erodiranih ivica. Ništa od ovoga nije bilo puzanje po steni od crnog dijamanta, ali vozila napravljena za taj slučaj upotrebe bi nas kaznila teškom neopruženom masom čvrste osovine koja je udarala odozdo. Krosoveri sa nezavisnim suspenzijama imaju svoje mesto ovde ako mogu da saberu dovoljan razmak i vuču, a Forester Wilderness se pokazao da ima dovoljno svakog od njih.

Dobar deo potrebne dodatne vučne sile dolazi od seta Yokohama Geolandar A/T guma, sa bočnim zidovima sa belim slovima koji dodaju začin inače crnoj pozadini aluminijumskih felni i obloga. Postoji čak i odgovarajući rezervni deo za punu upotrebu sa sopstvenim TPMS senzorom u podnom bušotini.

Dok drugi Foresteri imaju sedam simuliranih brzina u svojoj kontinualno promenljivoj automatici (CVT), verzija Wilderness ima osam, kao Outback. Ali razlikuje se čak i od Outback Wilderness-a po tome što ima širi ukupni odnos raširen po svom radnom opsegu, sa ultra-niskim 4,07:1 „prvom brzinom” koja daje Forester Wilderness-u bolji odnos puzanja pri malim brzinama kada ekskluzivni Dual -mode X-Mode detektuje uslove koji zahtevaju kontrolu spuštanja uzbrdo. Forester 2022 takođe predstavlja poboljšanu X-Mode logiku koja se više ne isključuje u potpunosti ako vozač trenutno premaši svoju maksimalnu radnu brzinu od 25 mph. Sada prelazi u režim pripravnosti i automatski će se ponovo uključiti kada automobil uspori na 22 mph. To sprečava stalno dithering ako se vaša brzina zadržava blizu 25 mph. Kontrola spuštanja uzbrdo ima povezano poboljšanje koje brže nastavlja prvobitnu brzinu puzanja ako vozač privremeno doda gas, a zatim se povuče.

Divljina će, naravno, većinu svog vremena provoditi na pločniku, tako da je dobro da nema ničeg otvorenog ili odvratnog u njegovom ponašanju na putu (verovatno to nije nešto što bi se moglo reći ako ste slučajno krenuli van terena). modifikacije puteva o kojima čitate na forumima). Subaruov inženjerski tim je pružio glatku i staloženu vožnju koja nikada nije oštra. Telo se ne naginje i ne vezuje, a ima malo uverljivije kontrole i manje gnjecavosti nego kod Outback Wildernessa. Mrazovi to ne uznemiravaju, a gume za sve terene su bile izuzetno tihe sve dok nismo došli do posebno grubog dela asfalta koji je prethodnih zima bio sažvakan gumama sa klinovima. Kada se gurne, Divljina se ne oseća kao da stoji na prstima. Pametno se pretvara u uglove, sa skromnom količinom nagiba tela koji se postepeno povećava i dobija ohrabrujući set. Ono što ometa upravljanje je krstarenje pravo pri brzinama na autoputu, gde je osećaj tup i nejasan.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close