fbpx
Automobili

Njujorčanin u džepu ima ogroman novac za upadanje u vozače koji krše zakon

Građanin Njujorka, Donald Bler, uložio je u džep oko 125.000 dolara (oko 168.000 AUD) za ubacivanje vozača komercijalnih vozila koji krše stroge zakone Njujorka o praznom hodu.

Administrativni zakonik grada Njujorka, naslov 24, odeljak 24-163, kaže da je „nezakonito kretanje u praznom hodu duže od tri minuta ili duže od jednog minuta dok je u blizini škole“.

Da bi pomogao u borbi protiv i policijskim prestupnicima, NIC je uspostavio Program za žalbe građana u vazduhoplovstvu koji omogućava redovnim građanima da počine prestupnike u zamenu za smanjenje od 25 procenata novčane kazne koja se deli prekršiocima zakona. Kazne se kreću od 300 USD do 2000 USD (400-2700 USD), u zavisnosti od težine prekršaja.

Taj podsticaj je mobilisao armiju građana, nazvanih „neposleni ratnici“, koji žele da zarade nešto novca uvlačeći se u komercijalna vozila kršeći zakon.

Da bi zatražio svoju nagradu, pojedinac mora ispuniti stroge kriterijume propisane Administrativnim zakonikom grada Njujorka.

Prema Programu za žalbe građana na vazduhoplovstvo, pojedinci moraju da pruže nekoliko dokaza uključujući „video snimak sa oznakom vremena i datuma koji je snimljen tokom vašeg posmatranja i koji snima kamion ili autobus koji neprekidno radi više od jednog (1) minuta pored K-12 škola ili više od tri (3) minuta. Zvuk motora u praznom hodu mora se jasno čuti na video snimku. Video takođe mora da obuhvati registarsku tablicu i informacije o kompaniji/logotipu vozila”.

Pojedinci takođe moraju dostaviti izjavu pod zakletvom (zakonska izjava). Video snimci, fotografije i bilo koji dokumentarni dokaz moraju se zatim postaviti na sajt za zaštitu životne sredine Njujorka.

NBC Nev Iork izvještava da je grad izdao oko 2,3 miliona USD (3,1 miliona AUD) kazni u praznom hodu od početka šeme 2019. godine, od čega je četvrtina otišla na privatne građane koji su se prekomjerno koristili.

Dok veliki broj građana zarađuje dodatni novac od šeme, Bler (na slici ispod) je zaradio da postane poster za ove takozvane ‘bezvezene ratnike’, već držeći 55.000 USD (74.000 USD) sa još 70 USD, 000 (94.000$ AUD) na putu, što ga čini najvećim zarađivačem šeme, lično držeći u džepu oko 17% od 725.000$ (972.000$) isplaćenih građanima doberima u okviru šeme.

Kako je rekao za NBC Nev Iork, „Ako želite da promenite nečije ponašanje, najbolji način da to uradite je da ga udarite po džepu“.

Međutim, verovatno bi Blerov ulov mogao biti još veći. NBC Nev Iork izvještava da dok je već naplaćeno preko 2,3 miliona dolara (3,1 miliona dolara) kazni, skoro 8 miliona dolara (10,7 miliona dolara) ostaje ili neplaćeno ili u neizmirenom stanju. A najveći krivci su neke od najpoznatijih svetskih kompanija.

Prednjači onlajn prodavac Amazon, sa neizmirenim kaznama u ukupnom iznosu od 252.700 USD (338.793 AUD). Kompanija za isporuku UPS ima oko 70.000 USD (94.000 AUD) neplaćenih kazni, dok je FedEk na udici za oko 60.000 USD (80.400 AUD).

Portparoli Amazona i UPS-a izjavili su da rade sa vlastima na „rešavanju” neizmirenih kazni, dok je portparol FedEk-a izjavio da „mi se trudimo da se pridržavamo [zakona]”.

Kontrolor grada Njujorka, Bred Lender, upozorio je da kompanije koje nisu platile kazne rizikuju da im se zaplene vozila.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button