fbpx
Automobili

Potvrđen priručnik za Toiotu Supra – i stiže u Australiju

Skoro tri i po godine nakon što je otkrivena, preporođena Toiota GR Supra iz 2022. konačno će dobiti opciju manuelnog menjača – i namenjena je putevima u Australiji.

Iako su detalji za sada oskudni, “novorazvijeni” (verovatno šestostepeni) manuelni menjač je “dizajniran da ponudi jedinstveno dinamičko iskustvo dok ispunjava zahteve vozača čistača”, prema Tojoti – i biće ponuđen zajedno sa GR Suprin trenutni osmostepeni automatik.

Ako je verovati glasinama iz Japana i SAD, manuelni menjač će biti uparen isključivo sa 3,0-litarskim turbo-punjenim šestokrevetnim motorom pune snage 285kV/500Nm automobila – kao standardnom opremom u Australiji.

To je uprkos Tojotinom blizancu ispod kože, BMV Z4 roudsteru, koji nudi šestostepeni manuelni sa svojim osnovnim 145kV/320Nm 2,0-litarskim turbo četvorocilindričnim u Evropi – iu Australiji dve godine, za to vreme su prodata samo dva (od kojih je jedan bio automobil za procenu medija).

Cene za opciju manuelnog menjača GR Supre tek treba da budu potvrđene – zajedno sa vremenom lansiranja – međutim japanski izveštaji sugerišu da će prvi automobili sići ​​sa proizvodne trake u narednim mesecima, a cene će odgovarati trenutnom osmobrzinskom automatskom sistemu.

Više detalja je obećano „u narednim nedeljama“, prema Tojoti – sa izveštajima iz Japana koji sugerišu da će potpuno otkriti 28. aprila, ili dve nedelje od sada.

Tojota tvrdi da je ručni menjač GR Supre „napravljen po meri“ i „novorazvijen“ za model, nakon što je „Toiota Gazoo Racing uzeo povratne informacije od kupaca i obožavatelja u razvoju ručnog menjača“.

Međutim, vredi napomenuti da je zajednički „B58“ redni šestostepeni motor Supra i Z4 ranije bio u ponudi sa manuelnim menjačem, odnosno sa šestostepenim menjačem koji je dizajnirala nemačka kompanija ZF, a koristio se u BMV M240i, 340i i 440i prethodne generacije. .

Nije jasno da li je ovaj ZF menjač onaj koji se odnosi na Supru ili drugačiju jedinicu koju je dizajnirala Tojota. Možda je znakovito to što su prikazane pedale Supre sa manuelnim ručnim upravljanjem iste kao one koje su ugrađene u manuelni Z4 (ispod) – iako je to slučaj i sa automatskim verzijama oba automobila.

U Evropi, manuelna GR Supra će se odlikovati crvenom završnom obradom za oznaku ‘Supra’ na vratima prtljažnika – iako nije poznato da li će se to preneti na australijske modele.

Razgovori o GR Supri sa tri pedale su se vrteli od pre lansiranja osmobrzinskog automatskog automobila, a inženjeri Tojote su rekli Drajvu 2018. da je ručni menjač već razvijen, uz podršku za desni volan pogodan za Australiju i Japan.

U intervjuu za američku publikaciju AutoGuide iz 2019. godine, glavni inženjer GR Supra Tetsuia Tada identifikovao je potražnju za manuelnim menjačem – ali se zalagao za prednosti performansi automatskog pretvarača obrtnog momenta iz ZF-a.

Predstavljanje ručne Toiote GR Supra staviće je u direktnu konkurenciju svom najbližem rivalu, nadolazećem Nissanu Z, koji će kupcima ponuditi izbor između šestostepenog manuelnog ili Mercedesovog devetostepenog automatskog menjača kada bude lansiran sledeće godine.

Priča se da će dolazak Supra sa ručnim rukovanjem pratiti GRMN model visokih performansi 2023. godine, pokretan 3,0-litarskim tvin-turbo motorom BMV M3 – ali to tek treba da bude potvrđeno.

Pratite Drive za više detalja o ručnom menjaču Toiota GR Supra iz 2023. kasnije ovog meseca.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button