fbpx
Automobili

2022 Porsche 911 GT3 priručnik, vratar

Porsche 911 GT3 2022 ima jedan analogni merač: tahometar. Ogroman je, mrtav napred kroz volan. A ako odredite GT3 sa šestostepenim manuelnim menjačem, to je vitalni instrument. To je zato što, osim ako nemate ranu Hondu S2000 ili neku vrstu Ford Festiva sa pogonom Haiabusa, verovatno niste navikli da menjate brzine pri 9000 obrtaja u minuti. Menjajte po sluhu u GT3, i možda ćete uhvatiti sledeći odnos pri 7000 obrtaja u minuti—što je, smešno, kratko menjanje sa velikom marginom. Dakle, držite taj tač u svom perifernom vidu, i kada žuta svetla pored njega počnu da trepću, tada vaša leva noga ide na kvačilo, a desna ruka na mjenjač. Pri 9000 obrtaja u minuti, zvuči kao da 4,0-litarski ravno šestac od 502 KS pokušava da pretekne sam automobil. Zvuči kao motor automobila GT3 Cup. Što, naravno, uglavnom i jeste.

GT3-ov šestostepeni manuelni menjač je drugačija životinja od palice sa sedam brzina u drugim 911, prateći svoju lozu do modela 911 R iz 2016. Dok jedinica sa sedam brzina koristi Porscheov pametni „mehanički konvertovani aktuator menjača“ (MECOSA) da prevede svoje PDK dvostruko kvačilo-automatsko izvedeno crevo u H-promenu, takav sistem nije potreban na šestostepenom menjaču, koji je veličanstveno lako ubaciti odgovarajuću opremu. Osećam se nekako bez trenja sve dok vam tiho krckanje angažmana ne kaže da ste pogodili sledeći zupčanik. Obrti se penju — i padaju — momentalno, kao da 4,0-litarski motor ima fidget spinner za zamajac. Svakodnevni poslovi kao što je paralelno parkiranje neizbežno privlače gledaoce, pa nastavite sa tim brojem obrtaja. Odugovlačenje GT3 je skoro isto tako loše kao i odugovlačenje aviona, u smislu sramote, ako ne i posledica.

Ručni menjač odgovara mašini koja je tako temeljno posvećena nefiltriranom iskustvu vožnje. Ograničeni izbor opcija našeg testnog automobila od 197.935 dolara bio je skoro sve povezan sa brzinom ili performansama: 10.110 dolara za karbonsko-keramičke kočnice, 5900 dolara za karbonska sedišta sa korpom, 230 dolara za rezervoar za gorivo proširenog dometa od 23,7 galona koji bi možda trebalo da bude standardan , s obzirom da GT3 troši gorivo kao Chevi Tahoe sa pogonom na sva četiri točka (16 mpg kombinovano, prema EPA). Osnovna cena GT3 od 164.150 dolara uključuje dva držača za čaše, od kojih je jedan postavljen direktno ispred mjenjača. Ne koristite taj držač za čaše.

U normalnom režimu vožnje GT3, možete sami pokušati da uskladite brzinu u nižim brzinama. U režimima Sport i Track, automobil to radi umesto vas. Hod unazad je gore i levo od prve brzine, a njegov fiksator – pritiskanje mjenjača nadole – nije baš 7 stopa visok izbacivač sa mesinganim zglobovima. Savet: Ako mislite da ste u prvoj brzini, ali je rezervna kamera uključena, najbolje je da proverite svoj rad pre nego što ispustite kvačilo.

Uhvatite savršeno lansiranje i šestostepeni GT3 će dostići 60 mph za 3,3 sekunde i pretrčati četvrt milje za 11,5 sekundi pri 124 mph. To su sjajni brojevi, ali daleko kasne sa ubrzanjem automatskog automobila od 2,7 sekundi do 60 i njegovim prelaskom na četvrt milje od 10,9 sekundi pri 129 mph. Ručni GT3 teži nešto manje od PDK automobila (3199 funti naspram 3222 funti) i uspeva da poboljša držanje kliznog jastuka automatskog modela (1,16 g u poređenju sa 1,11 g). Ali postoji razlog zašto je Porsche poslao automatski GT3 da predstavlja automobil na našem Lightning Lap događaju — menjač sa dvostrukim kvačilom omogućava brže prolaze. Birajući ručni menjač, namerno se odričete performansi. A zašto bi to uradio?

Pa, zato što možete izdvojiti pola sekunde ovde ili tamo u ime veličanstvene mehaničke uključenosti. I zato što, sa manuelnim, ovaj automobil povlači pravu liniju nazad do prvih 911, osim što je mnogo bolji. Plus, tu je i snobovska privlačnost. GT3 je sopstveni ekskluzivni klub, a ručni GT3 je VIP zona unutar te zabave. Pozeri nisu dozvoljeni. Ovo je kao debata GT3 naspram 911 Turbo koja je destilirana do rivalstva unutar GT3. Da li dajete prednost sirovim emocijama ili sirovoj brzini? Iako ručna opcija košta mnogo, to bi trebalo da bude kredit. Ali to je računovodstveni previd koji možemo da pretrpimo, posebno kada se GT3 oseća kao jeftino.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button