Automobili

2022 Cadillac CT5-V Blackving je epski dodatak

Nordijski mit o Ragnaroku govori o velikoj bitci koja oduzima živote nekoliko bogova i uništava svijet u kataklizmičnoj poplavi. Sledi ponovno rođenje koje donosi nešto bolje. Jedno doba se završava i počinje novo. Loše stvari se dešavaju, ali imajte nade i prođite lutefisk.

Možete misliti o Cadillacovim CT4-V Blackving i CT5-V Blackving-poslednjim sedanima na gas koji će nositi V značku-kao poslednju staru gardu. Poput božanstava u Ragnaroku, oni odlaze u beznadežnu bitku, znajući da će biti poslednji u svojoj vrsti. I ukratko, nadolazeća poplava električnih vozila osiguraće njihovu propast i zauvek promeniti automobilski pejzaž.

Elektrika može biti brza, pa bismo je čak mogli i zavoljeti, ali oni vam ne naježe kožu kao što izduvni sistem CT5-V Blackving odjekuje uza zid. Nema sumnje da će se entuzijasti sjetiti većeg, lošijeg Blackvinga kao jednog od najboljih sportskih sedana ikada napravljenih. Godinama nakon što ga nema, njegova legenda će živeti.

Pre nego što nas optužite da smo se zanosili, razmislite o tome da je segment ispunjen limuzinama na sva četiri točka sa motorima sa turbopunjačem i automatskim menjačima. Cadillac je izuzetak. Udvostručio se pogon na zadnje točkove, ručni menjač i dinamika sportskih automobila.

Blackving nudi automatik i to je mogućnost performansi, a ne samo pogodnost. Još uvek moramo da testiramo 10-brzinski slushbok-efektivno opciju od 2775 USD s obzirom na to da auto nalaže paket od 900 USD za pomoć vozaču i nosi porez na gutanje gasa od 1700 USD do tarife od 2100 USD u priručniku-ali smo uvereni da će to biti brže nego šestostepeni red-it-iourself. Nije nas briga. Ručni menjač precizno klizi kroz savršeno ponderisane uvlake i ne previše uzak razmak između vrata. To je ono za čim žudimo, ono što će spekulanti gomilati, a kolekcionari poželeti.

Posebna ponuda za entuzijaste počinje od 87.090 dolara. Preskočite težak krovni prozor i označite sve kutije sa ciljem uštede na težini, poput karbonsko-keramičkih kočnica vrednih 9000 dolara. U poređenju sa standardnim rotorima, opcioni diskovi su izgubili 62 kilograma rotirajuće mase i 53 kilograma neovezane težine, poboljšavajući ubrzanje automobila, vožnju i upravljanje. Sa punim rezervoarom vrhunske opreme, ova limuzina košta 4092 funte.

Još 9330 dolara dobijate (i naš testni automobil) kompletan aero komplet od ugljeničnih vlakana za koji se kaže da smanjuje podizanje za 85 odsto, što je odlična stvar za automobil koji će verovatno dostići 205 km / h. (Caddi još nije potvrdila najveću brzinu, a mi nemamo pristup objektu koji će nam omogućiti da je sami bezbedno testiramo.) Pre nego što se podsmevate ovoj ceni CT5-V Blackvinga od 114 645 dolara, smatrajte da je to prilagođeno inflaciji, Alante iz 1987. koštao bi oko 122.000 dolara. Ovo je mnogo bolji posao.

Motor je najbliži Thorovom čekiću koliko će post-nordijski svet znati. Na vrhu potisnog 6,2-litarskog V-8 sa usisnim ventilima od titanijuma nalazi se Eatonov punjač. Snaga dostiže 668 konja, a motor se okreće do svoje crvene linije od 6500 o / min kao da je neopterećen zamašnjakom. Sa raspoloživim obrtnim momentom od 659 funti, putnici neće primetiti ako ga slučajno ubacite u brzinu veću od idealne. Oni će, međutim, primetiti ako otkinete tri smene crvene linije u prolazu od četvrt milje od 11,6 sekundi pri 125 km / h. Kao što mu je supružnik jednog zaposlenog rekao: “Ne sviđa mi se što voziš ovaj auto.” Nema veće pohvale od bolje polovine recenzenta automobila.

Za ubrzanje do 100 km / h potrebno je 3,6 sekundi. Držite stopalo u njoj 17,9 sekundi (nešto što možete učiniti zahvaljujući programiranju bez podizanja) i stiže 150 km / h. Oni koji tek treba da savladaju pete i nožne prste svideće se automatsko usklađivanje broja obrtaja pri prebacivanju u niži stepen prenosa, ali volimo što ga možete uključiti ili isključiti u bilo kom trenutku pomoću namenskog dugmeta na konzoli.

Kada je došlo vreme za usporavanje, čeljusti sa šest klipova uhvatile su opcionalne prednje rotore našeg testnog automobila od 15,7 inča, dok su veziva sa četiri posude stisnula stražnje strane od 14,6 inča. Na osnovu naših krugova na Virginia International Racevai-u, očekivali smo kraća zaustavljanja od 70 i 100 km / h od Cadillac-ovih 154 i 321 stopa. Ovo je otprilike jedina oblast u kojoj su performanse velikog Blackvinga samo dobre umesto odlične.

Na svaki drugi način se ponaša kao mnogo manji automobil. Pokreti karoserije se kontrolišu, balans napred-nazad ne naglašava previše nos ili rep u zavojima, a svaka komponenta radi tako da sakrije težinu automobila od vozača. Šasija je odvažno neutralna, ali brojilo ima čak i dašak prevelike snage, a stražnja strana će izaći na kontroliran način. Držite ga na granici i okrećete se na 1,02 g. Michelin Pilot Sport 4S guma specifična za ovaj model, postavljena na pristojnom zamahu od 275/35ZR-19 napred i 305/30ZR-19 pozadi, takođe zaslužuje zasluge. U poređenju sa standardnim gumama 4S, one uključuju polimernu magiju Michelin-ovog Cup-a 2 za napad. Upravljanje i kočnice su električno potpomognute, ali od prirodnih napora i ne mogu da verujem da to nije analogni osećaj kontrole nikad ne biste saznali.

Najnoviji magnetoteološki prigušivači General Motors -a mogu čitati i reagovati na unose 1000 puta u sekundi i automatski će promeniti vožnju prema zahtevu zadatka. Ostavite suspenziju na miru; dovoljno je pametno da prevari baku da pomisli da je ovo njen DeVille. Četvorostepeni promenljivi izduvni sistem prenosi operski glas V-8 od pianissima do fortissima, iako čak i u najtišem okruženju kabina bruji sa 73 decibela pri 70 km / h i otvara gas širom otvorenog gasa. Čak će skočiti na 90 decibela sa izduvnim gasovima u svom najnesosedskom režimu. Mercedesovi inženjeri će zavideti na vozilu Blackvinga, dok će Porsche biti zadivljeni koliko je automobil u vožnji zanimljiv. Na uštedi goriva niko neće zavideti. Prosečno smo imali 13 milja po galonu.

Uključite se među četiri postavke koje vozač može izabrati i primetićete promenu u kvalitetu vožnje, osovini upravljača i zvuku motora. Postoje i dva konfigurabilna režima za čuvanje vašeg tajnog sosa, ali Tour dobro funkcioniše na svim putevima, dokazujući da sjajni inženjeri šasije znaju odlično podešavanje. Davanje vlasnicima slobode da prilagode postavke jedno je od mesta na kojima je Cadillac pratio konkurenciju, ali nije morao. Jednako je moguće da će milion majmuna sa pisaćim mašinama na kraju napisati Shakespeare -a jer će vlasnik pronaći nešto bolje od postavki koje su stvorili inženjeri GM šasije.

Ti isti inženjeri pozvani su u softver za upravljanje performansama vuče (PTM) koji koristi različite stepene intervencije za kontrolu stabilnosti i proklizavanja kako bi vozačima pruga pružio sigurnosnu mrežu. Cadillacovi razvojni vozači su koristili najdozvoljeniji način, Race 2, pri podešavanju vremena. Na VIR-u su jurili krug 2: 49,3 koji je Mercedes-AMG GT63 S postavio na Lightning Lap-u pre nekoliko godina, ali mu je kratak 0,2 sekunde. Inženjeri su nam se pobrinuli da nam kažu da je to bio predprodukcijski automobil koji je pao u manje od idealnih uslova, i na taj način su nam dali do znanja da bismo mogli biti bolji.

“Niko se ne trudi oko detalja kao GM” nekada je bio reklamni slogan u koji niko nije verovao. Ali definitivno se odnosi na CT5-V Blackving. Rešetka je prošla kroz 40 varijacija pre nego što su inženjeri odlučili da su postigli najbolji mogući protok. Oni su bezbroj puta prototipirali, otvarali, prepravljali i ponovo zatvarali prigušivače zvuka pre nego što su otkrili opojan zvuk ovog automobila.

Vožnja CT5-V Blackvingom jasno pokazuje da je to zbir hiljada detalja, pažljivo promišljenih i izvedenih. Ponovo ćemo reći: To je jedan od najboljih sportskih sedana, ne samo u poslednje vreme, već ikad napravljenih. Kupite ga dok još možete, pre nego što V podlegne svom Ragnaroku.

K.C. Colvell me je izazvao da nađem nešto-bilo šta-pogrešno sa CT5-V Blackving. Ne bi trebalo da bude problema; nijedan automobil nije savršen. Ali veliki čine da zaboravite na njihove nedostatke, a ova Caddi je sjajna. U načinu rada Tour podseća me na E39 BMV M5: brzina je kremasta, glatka, bez napora i udobna. U režimu Track, dočarava srce divljih životinja Mercedes-AMG GT63 S. Zaboravite na njegov blagi dizajn enterijera i raskošne umetke sedišta i naslona za ruke. Ono što nije u redu je to što je CT5-V Blackving kraj linije. Pogrešno, pogrešno, pogrešno! – Bogati Keposi

Deo odlične karakteristike je i to što je to poznato. Do prekidača na upravljaču Blackvings-a, GM-ovi PTM režimi za vožnju po stazi skrivali su se iza previše komplikovanog niza izbora režima i pritiska tastera. Mnogi vlasnici verovatno nisu ni shvatili da postoji. Sa novim podešavanjem, željni vozači mogu lako da iskoriste prednosti pet režima PTM -a, baš kao što to rade razvojni vozači GM -a pri jurenju za najbrži krug. —Dave VanderVerp

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close