fbpx
Automobili

2022 Acura MDKS Tip S teži višim ešalonima

Nova Tipe S verzija Acura MDKS izgleda kao model visokih performansi u istom stilu kao i bezbroj luksuznih SUV-ova koji nose oznake Mercedes-AMG, BMV M i Audi S i RS. Ali sada kada smo sami iskusili ovu verziju Acurinog trorednog SUV-a sa turbo punjenjem i od 355 KS, mislimo da je stvarna igra kompanije jednostavnija od toga. Acura želi da pomeri MDKS dalje od pseudoluksuznog prostora u kojem se nalaze blago luksuzni porodični krosoveri kao što su Infiniti KKS60 i Cadillac KST6 i ka višim ešalonima luksuznog SUV segmenta gde se nalaze prestižniji modeli kao što su Audi K7, BMV Ks5 , i Genesis GV80 se takmiče.

Kompanija brzo ističe da je tradicionalno pozicioniranje MDKS-a do sada dobro funkcionisalo, pošto je prodao preko milion jedinica tokom četiri generacije. Dakle, trenutni MDKS-ov standardni pogonski sklop — 3,5-litarski V-6 sa prirodnim usisavanjem — nastaviće da čini najveći deo prodaje zahvaljujući svojoj atraktivnoj osnovnoj ceni od 49.045 dolara. Ali uvođenje modela Tipe S omogućava Acuri da igra u domenu viših cena gde su veće profitne marže i zahtevniji kupci. MDKS Tipe S stoga dolazi naoružan snažnijim motorom, sofisticiranim podešavanjem ogibljenja, puno fensi opcionih karakteristika i – prirodno – znatno višom početnom cenom.

Za 67.745 dolara dobijate isti 3,0-litarski V-6 sa turbo punjenjem kao i TLKS Tipe S sportska limuzina, koja proizvodi 355 konjskih snaga i 354 funti-stope obrtnog momenta. To je više nego kod K7 55 i Ks5 40i — oba imaju 335 konjskih snaga — ali malo zaostaju za GV80 3.5T od 375 KS. Poznati Acura sistem SH-AVD vektora obrtnog momenta je standardan. Acura je takođe smatrala prikladnim da doda prilagodljive amortizere i vazdušno vešanje koje može da podiže i spušta MDKS: u režimima Sport i Sport+ on se spušta za 0,6 inča, dok izbor režima Lift podiže karoseriju za celih 2,1 inča iznad svoje nominalne visine.

Napunjeni MDKS Tipe S sa Advance paketom je prva Acura (osim NSKS) koja je prešla barijeru od 70.000 dolara, počevši od 73.095 dolara. Mehanički je identičan osnovnom tipu S, ali dolazi sa dodacima kao što su masirajuća prednja sedišta, lepše presvlake i ELS audio sistem sa 25 zvučnika. Ovo je vrsta stvari koju kupci Audija i BMV-a očekuju da će pronaći u luksuznom SUV-u. Drvo sa otvorenim porama, prošivena koža i dostupna plava šema boja pomažu u negovanju ubedljivo luksuzne atmosfere u kabini. Jedina bolna tačka unutra je Acura-in infotainment sistem koji kontroliše tačpedom, za koji se još uvek nismo zagrejali.

S druge strane, entuzijasti poput nas možda su očekivali malo više fokusa na performanse od nečega sa značkom tipa S. Turbo V-6 je dovoljno jak da samouvereno pokreće MDKS, ali nije ni karakterističan ni tako brz kao što bismo želeli. Acura očekuje da će biti brža za oko sekundu do 60 mph od standardnog modela, koji je to uradio za 6,4 sekunde u našem testiranju. MDKS je dugo bio jedan od najspretnijih trorednih SUV-ova na tržištu, a adaptivni amortizeri tipa S dodatno pooštravaju kontrolu karoserije — posebno u sportskom režimu. Ali gume za sve sezone ograničavaju prianjanje, a upravljanje deluje prenaglašeno i veštačko za nešto što tvrdi da deli DNK sa automobilima kojih se rado sećamo kao RSKS Tipe S.

Možda pridajemo preveliki značaj imenu. Pošto je MDKS jedan od retkih modela Acura koji je ostao sportski u odnosu na konkurenciju tokom godina, ima manje prostora za nadoknadu nego TLKS Tipe S u segmentu sportskih limuzina. MDKS Tipe S ima odgovarajuću mešavinu prefinjenosti i poleta u vožnji kada se meri u poređenju sa SUV-ovima BMV, Audi i Genesis kojima teži. A ako se kupci luksuznih SUV vozila mogu ubediti da izdvoje više od 70.000 dolara za Acuru, otkriće da MDKS Tipe S ima karakteristike, snagu i koeficijent luksuza da ispuni tu cenu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button