Automobili

Aston Martin Valhalla i Vankuish prelaze na AMG V8

Doviđenja, interni V6, zdravo švapsko V8 napajanje
Aston Martin je predstavio Valhalu u martu 2019. godine, tada pod imenom AM-RB 003 . Istovremeno je prikazan i Vankuish Vision Concept . Prošlo je nešto više od dve godine i još uvek čekamo debi serijskih verzija. Da li će se tamo nešto dogoditi? Sigurno je pretpostaviti da sada postoje značajne vesti.

U intervjuu američkim kolegama iz Motor Trenda , novi izvršni direktor Astona Tobias Moers najavio je radikalnu promenu motora za dinamični dvojac.

Iako je poznato da je Aston Martin radio na sopstvenom 3.0-litarskom tvin-turbo V6, konačne verzije Valhalle i Vankuish-a navodno imaju dokazani 4.0-litarski tvin-turbo V8 iz AMG-a. Varijante ovog pogona se već mogu naći u sportskih automobila DB11 i Vantage i na DBKS SUV .

Reklama o kaputima
Nova Toiota Iaris Hibrid – savršena za grad.

Više o novoj Toiota Iaris Hibrid
Otkrijte novi Iaris Vrhunski model sa vrhunskom opremom Direktno u konfiguratoru Jednostavno dogovorite probnu vožnju Brzo pronađite dilere Brošura i cenovnik
Zašto iznenadna promena srca? Cela stvar pomalo liči na priznavanje sopstvenog neuspeha. Ali Moers ima pragmatičan pogled na tu stvar. Očigledno bi bilo izuzetno teško uskladiti interni V6 sa regulativom Euro 7 koja treba da se prikaže 2025. godine.

Tehnički je izvedivo prilagoditi novorazvijeni šestocilindraš strožim zakonima, ali morale bi se uložiti ogromne investicije. Prema Moers-u, ovaj novac se može smislenije koristiti drugde, posebno za temu elektrifikacije.

Valhalla ostaje „Sin Valkire“ i pozajmljivaće deo tehnologije od vodećeg hiper automobila . Međutim, biće znatno jeftinije. Proizvodnja će biti ograničena i, kako izveštava Motor Trend , dobiće hibridnu postavku i pogon na zadnje točkove. Elektromotor treba da sedi između motora sa unutrašnjim sagorevanjem i menjača.

Prema Moers-u, Vankuish bi trebalo da se razvije u konkurenta McLaren Arturi tako što će postati „širokopojasni sportski automobil sa srednjim motorom“. Navodno je u izradi izvedenica sa pogonom na sva četiri točka. Ovde bi električni motor trebalo da pokreće prednju osovinu.

U međuvremenu, šef Astona ponovio je da bi isporuke Valkire trebale početi u drugoj polovini godine. Tada će DBKS portfelj takođe biti proširen tako da uključuje linijski šestocilindrični blagi hibrid. Verzija SUV visokih performansi koja cilja Lamborghini Urus očekuje se na tržištu 2022. godine. Očekuje se najmanje 650 KS. Moers je takođe naglasio da će u narednih nekoliko godina biti napravljeni popravci za DB11 , DBS i Vantage.

Čini se da za V12 sat ističe polako, ali sigurno. Aston Martin kaže da pokušavaju učiniti čistijim ispunjavanje strožih propisa, ali šanse za susret sa Euro 7 su prilično male. Proizvođač automobila postepeno će se prebaciti na priključne hibride i potpuno električna vozila i verovatno će imati koristi od AMG-ove stručnosti.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close