fbpx
Automobili

2021. pregled Volksvagen Tiguan 162TSI R-Line

Volksvagen Tiguan 162TSI R-Line 2021. godine je sve što Tiguan može kupiti novcem, nudeći opsežnu kombinaciju dizajna i opreme u segmentu koji je i dalje najpopularniji u Australiji.

Srednji SUV-ovi postali su faktički porodični automobili Australije, nadmašivši sve ostale segmente, uključujući naizgled sveprisutne 4k4 dvostruke kabine.

Volksvagenov igrač u segmentu – kategoriji na čelu sa Tojotinim RAV4 – je Tiguan-ov asortiman, koji kreće u trku ispod 40.000 USD sa Tiguan 110TSI Life sa 39.690 USD.

Ovde, međutim, imamo benzinsku varijantu, 162TSI R-Line, koja košta 53.790 dolara plus troškovi na putu.

Iako je na površini koja predstavlja pozamašan porast od 2100 dolara u odnosu na prethodni nadmetač 162TSI Highline, novi halo Tiguan za svoj novac dobija standardniju opremu. Upoređujući „like for like“, moraćete da dodate R-Line paket na stari Highline, povećavajući cenu na 54 690 USD, nekih 900 USD više od novog Tiguana.

Naš testni automobil na lansiranju je imao 800 USD dodatnog sloja boje – Nightshade Blue Metallic – jednu od četiri opcionalne nijanse, s Pure Vhite jedinom besplatnom bojom u paleti Tiguana.

Jedine druge opcije dostupne za R-Line su panoramski krovni otvor od 2000 dolara i paket Sound and Vision od 2500 dolara, koji donosi kameru od 360 stepeni, head-up displej i vrhunski zvuk Harman Kardon.

Tiguanovo osvežavanje srednjih godina sa sobom donosi i neke manje spoljne promene, a većina ažuriranja rezervisana je za tehnologiju. R-Line se u velikoj meri oslanja na Volksvagenovu sportsku temu, sa R-Line odbojnicima, suknjama, zadnjim spojlerom i značkama („R“ na masci je završen u novom prepoznatljivom fontu).

R-Line sedi na 20-inčnim legurama „Misano“, dok je unutarnja bečka kožna obloga sa „R“ vezom dopunjena R-Line upravljačem koji sadrži kapacitivne kontrole na dodir protiv fizičkih prekidača pronađenih u nižim razredima. Pedale od nehrđajućeg čelika upotpunjuju sportsku atmosferu.

Glavni akt ažuriranja je Volksvagenov IK.Drive sigurnosni paket koji donosi autonomno kočenje u slučaju nužde sa detekcijom pešaka, prilagodljivi tempomat sa stop-and-go funkcijom, pomoć pri zadržavanju trake, pomoć pri sletanju trake, nadzor mrtve tačke, zadnji poprečni upozorenje o saobraćaju, prednji i zadnji parking senzori, pomoć pri parkiranju i monitor pažnje vozača.

Standardno je i odličan Volksvagnov odličan 10,25-inčni digitalni displej sa upravljačkim programima – Digital Cockpit Pro – koji se istovremeno može konfigurisati i intuitivno koristiti. Slično Audijevom virtuelnom kokpitu, poboljšava ponudu svojih stabilnih partnera oštrijom grafikom i oštrijim korisničkim iskustvom, postavljajući novi standard za digitalne displeje sa upravljačkim programima.

Ostali standardni naglasci uključuju grejanje prednjih sedišta, električno podesivo sa memorijskom funkcijom. Tu je 9,2-inčni ekran osetljiv na dodir koji usidrava infotainment sa ugrađenom satelitskom navigacijom, kao i bežičnom integracijom Apple CarPlai i Android Auto pametnih telefona. Zanimljivo je da ne postoji bežično punjenje za pametne telefone, što znači da ćete morati da priključite jednu od dve USB-C tačke napred (ili treću u drugom redu) ako vaš telefon zahteva sok, pomalo negirajući potrebu za bežičnom telefonijom. Čudan.

Takođe ne postoji DAB + radio, što nas i dalje frustrira zbog Volksvagena svih vrsta i cena, čak i više kada je AM prijem u najboljem slučaju ogrebotina. To je manja zamerka, ali ona koju ne možemo a da nas neprestano nerviraju. Koliko košta DAB + prijemnik na OEM nivou? Sigurno ne može biti više od nekoliko dolara.

Matrična LED svetla imaju funkciju za sve vremenske prilike koja zamenjuje tradicionalnija svetla za maglu, pomažući u osvetljavanju puta ispred vas u svim vremenskim uslovima. Stražnja LED svetla upotpunjena su dinamičkim indikatorima. Prilikom lansiranja vodili smo – i pratili – druge Tiguan 162TSI R-Lines linije, a to je svakako upečatljiv osvetljavajući potpis iz bilo kog ugla.

Slična je priča u drugom redu, iako materijali mekog dodira ustupaju mesto tvrđoj plastici. U drugom redu su odvojene kontrole klime (kao i otvori za vazduh, naravno) i jedna USB-C tačka punjenja. Pored izdašnih džepova na vratima, drugi red takođe ima i malo odlagališta, nisko sa strane svakog vanbrodskog sedišta – idealno za manje predmete koji bi možda želeli da ostanu skriveni od znatiželjnih očiju.

Ima i velikodušnog prostora sa dovoljno prostora za prste, kolena, noge i glavu, dok se sama sedišta klize napred i nazad kako bi se stvorilo više prostora za putnike ili teretni prostor u zavisnosti od položaja.

Prtljažnik je takođe pristojan, sa 615L, dok se drugi red u upotrebi proširuje na 1655L sa sklopljenim zadnjim sedištima. Dimenzijski, u prtljažniku ima 977 mm sa zadnjim sedištima u uspravnom položaju, narastući na 1746 mm sa preklopljenim sedištima. Ispod poda nalaze se guma i točak za uštedu prostora, koji takođe ima nekoliko malih uglova za skrivanje dragocenosti.

Kao što i samo ime govori, Tiguan 162TSI R-Line pokreće 2,0-litarski turbobenzinski motor sa 162 kV (4500–6200 o / min) i 350 Nm (pri vrlo korisnom 1500–4400 o / min). To nije baš teritorija VV Golfa GTI, ali prilično je blizu, Tiguanov hečbek rođak pravi 180kV i 370Nm od iste 2,0-litarske turbo četvorke.

To poređenje sa Golfom, iako na površini zaista nije validno, ipak nagoveštava kakav je osećaj vožnje Tiguana 162TSI R-Line.

Slanje izlaza 162TSI na sva četiri točka (VV-ov 4Motion sistem pogona na sva četiri točka podupire R-Line) je sedmostepeni automatski menjač sa dvostrukom spojkom (DSG).

Širom grada ta kombinacija motora i menjača deluje odlično. Poletanje sa mesta je brzo, a ipak ostaje u potpunosti predvidljivo, dok je uklanjanje praznina u saobraćaju ili spajanje na autoputeve na sličan napor.

Sedmostepeni DSG radi neumorno i neprimetno. Prepušten svojim uređajima u režimima komfornog ili normalnog pogona (tu su i Eco, Sport i Individual), menjač se reda kroz sedam dostupnih zupčanika intuitivno i tiho. Nema nagoveštaja zaostajanja, nema oklevanja sa mrtve tačke. Jednostavno, Tiguan se udaljava sa jedva malo talasa.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button