Automobili

2021. GMC Canion AT4 je dovoljan za većinu nas

Žanr čudovišta off-road kamionet danas je dobro naseljen. Ford ima F-150 Raptor, Ram TRKS, Jeep Gladiator Mojave i Rubicon, a Chevrolet Colorado ZR2. Ali s obzirom da ne žele svi da se voze pravo od prodajnog mesta do startne linije King of Hammers, postoji i podžanr kamiona sa ne baš punim brojem posla koji rade bez neke tvrde opreme i nude ukusniji ukus cena nalepnice. Modeli Ram 1500 Rebel, Ford F-150 i Ranger Tremor, kao i modeli Jeep Vrangler Villis drmaju velikim gumama i stavovima, bez diferencijala u zaključavanju i zaklopke sa udaljenim rezervoarom.

Tom potonjem razredu pridružio se GMC Canion AT4 iz 2021. godine, koji se može smatrati Chevi ZR2 za ljude koji misle da je Multimatic tehno grupa iz 1990-ih. Nisu li bili na turneji sa C + C Music Factori? U poređenju sa uobičajenim Canion-om, AT4 pumpa zaglavljivanje 31-inčnim gumama Goodiear Vrangler DuraTrac, elektronski kontrolisanim zaključavanjem zadnjeg diferencijala i kliznom pločom razvodne kutije. Takođe dobija i off-road podešenu suspenziju i nekoliko estetskih obloga, poput crveno obojenih kuka za vuču i AT4 logotipa izvezenih na naslonima za glavu. Dostupan je sa standardnim 3,6-litarskim V-6 od 308 ks ili sa opcionim 2,8-litarskim četvorocilindričnim dizel motorom od 181 ks. GMC treba pohvaliti što nudi dizel u malom kamionu, ali Canion-u to ne ide puno.

Modeli opremljeni klepajućim turbo-četiri mogu vući do 7700 kilograma, 700 više od V-6, a na autoputu zarađuju dodatnih 4 milja na milion za EPA, koliko procenjuje 28 milja na kilogram. Ali dizel takođe dodaje 4670 dolara na cenu i oduzima 127 konjskih snaga.

Štaviše, dizel je uparen sa šestostepenim automatskim menjačem nasuprot V-6 osmobrzinskom i verovatno možete pretpostaviti kuda ova matematika vodi: Dizel je mnogo sporiji. Naš testni kamion AT4 sa V-6 motorom, velike gume i sve ostalo, prešao je brzinu od 60 km / h za 6,7 sekundi. Poslednji Canion dizel koji smo testirali prišao je toj oznaci za 9,3 sekunde. Dizel će sigurno biti drag na Bring a Trailer 2040-ih, ali ako ne posedujete prikolicu, za sada želite benzinski motor.

S obzirom na značajnu snagu V-6, AT4-ov sistem pogona na sva četiri točka je dobrodošlo iznenađenje. Nerijetko je da su robusni terenski automobili opremljeni starom školskim pogonom na sva četiri točka kojem nedostaje središnji diferencijal i koji bi trebao biti angažovan samo na površinama s malim vučom, poput prljavštine ili snijega, kako sistem ne bi zakrčio.

Problem je u tome što surovi terenski automobili imaju agresivne terenske gume – znate, poput Goodiear Vrangler-a DuraTracs – sa ogromnim otvorenim blokovima gazećeg sloja koji pružaju prijanjanje na kolovoz Chevelle-a iz 1969. godine na širokim ovalama. Canion AT4 je na skidpadu izbacio samo 0,74 g štapa u poređenju sa 0,80 g iz 2017 Denali modela koji je nosio više prijatnu ulicu od gume. A ta cifra bi zapravo mogla biti visok rezultat za ove Goodiears. Kolorado ZR2 sa DuraTracs-om koji smo prethodno testirali uspeo je samo 0,69 g.

Kombinujte taj oskudni stisak sa snažnim V-6, praznim teretnim krevetom i laganom kišom, a u vožnji na dva točka vaše putovanje na posao može da liči na audiciju Formule Drift-a. Svakako, to je eksplozija, ali ponekad je dobro da se oba kraja vašeg vozila slože oko smera, što čini pogon na sva četiri točka ključnom karakteristikom za kamione poput AT4. Kada naiđete na zaista neravan teren, ovaj GMC ima režim 4Hi koji zaključava središnji diferencijal, što zajedno sa automatskim diferencijalom za zaključavanje pozadi znači da imate dve trećine ormarića Chevija ZR2.

Canion AT4 nas zapravo podseća na Chevi ZR2 – ne trenutnu, već staru verziju S-10 iz 90-ih, koja je takođe imala 31-inčne gume, ali ne previše na putu ozbiljne terenske opreme. Od toga smo rekli, “ZR2 je poput dugmeta za lift. Najbolje radi kad se pritisne. A dvostruko jače pritiskanje samo puca. Nismo ništa pokvarili na AT4, ali opet, nismo se ni sa njim uhvatili u koštac sa Rubikon stazom. Popeli smo se na umereno strmu bankinu koja je prouzrokovala da se plastični spojler brade napravi poput grejdera i struže glinu. Panel koji se odmah zaustavio, koji izgleda kao klizna ploča, zapravo je plastika, osim ako se ne odlučite za metalne delove paketa performansi klizne ploče.

Ako želite bolji ugao približavanja, paket AT4 Performance Edition košta 3195 dolara i uključuje klizne šine ispod vrata, klizne ploče sa stvarnim stvarima, komplet za nivelisanje vešanja koji podiže prednji kraj za 1,0 inč i brisanje prednjeg vazduha brana. A pošto ništa ne govori o „performansama“ poput posteljine i gumenih prostirki, uključeni su i ti predmeti. GMC kaže da Performance Edition poboljšava ugao prednjeg prilaza AT4 za 26 procenata, ali kladimo se da će 25 od tih procentnih poena doći od otkivanja spojlera za bradu. Što biste mogli i sami, verovatno za nešto manje od 3195 dolara.

Osim šavova AT4, unutrašnjost ovog kanjona je ista kao i većina ostalih: zgodan, lepo postavljen i deluje pomalo zastarelo. Ovo je možda jedino novo vozilo u prodaji koje ima i bežično punjenje telefona i kontakt koji zahteva okretanje stvarnog metalnog ključa. Čak i promukli stari Nissan Frontier iz 2020. godine započeo je bez ključa. Čini se da je telefonski punjač napravljen oko tačnih dimenzija iPhone 12 Pro Mak, pa ćete možda morati da uklonite futrolu svog telefona, ali svaka čast GMC-u za naknadnu ugradnju funkcije koju sigurno nije predvideo tokom razvoja ovog kamiona. (Ova generacija Canion-a je debitovala za model 2015. godine, kada su samo tehnološki napredni Android-nakaze imali telefone sa induktivnim punjenjem.) Jedini ergonomski pogrešan enterijer je taj što dugmad za upravljanje farovima i sistemom pogona na sva četiri točka izgledaju i osećaju se identično i pozicionirani su unutar inča jedan od drugog. Automatski režim rada za obe je čak u istom položaju. Neko je negde definitivno pokušao da upali parkirna svetla i umesto toga zaključa središnji diferencijal.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close