fbpx
Automobili

2020. Porsche Taican Turbo S na Lightning Lap-u 2021

U pravolinijskoj trci, Porsche Taican i Tesla Model S su prilično blizu. Ali predstavite dva tuceta VIR-a i razlika između ovogodišnjeg Taican Turbo S i P85D koji smo trčali 2016. godine proteže se do zaliva od 22,2 sekunde, praznine jednako kataklizmične poput one između Miate i Ferrarija 430 Scuderia ili Camri-a. punjač SRT Hellcat.

Tesla nije mogao da preživi četvrt kruga pre pregrevanja i rezanja snage, što čini detaljnijim poređenjima – poput brzine kroz esencije, gde je Taican u proseku brži od 14,8 mph brže od Modela S – nevažno. Čak i bolji od brzog, Taican Turbo S je poput ostalih automobila kompanije jer je lako pronaći i ispitati mogućnosti performansi. U Lightning Lap-u vozači obično otkrivaju mnogo sekundi tokom tri dana lapanja dok rešavaju zagonetku izvlačenja potencijala automobila. Sa Taicanom nije tako. Razlika između našeg najbržeg kruga iz prve sesije i ukupnog najbržeg bila je samo 1,2 sekunde, najmanji napredak u bilo kom automobilu ove godine.

Uvećavanje detalja samo čini rezultate zapanjujućim. Na primer: sa 5222 kilograma, Taican je četvrti najteži Lightning Lapper ikad i najsmeliji SUV, ali je najbrži član kluba prekomernog kilograma. Karbonsko-keramičke kočnice nikada ne blede, a gume, EV specifična varijanta Pirellijevog P Zero PZ4, drže krug za stezanjem. Izbacujući iz zavoja, ili u onim trenucima koji zahtevaju kratko stiskanje snage, Taican pruža trenutni udarac koji je onostrani.

I mada Porsche tvrdi da Taican rezerviše celu flotu od 750 konja samo za pokretanje, lagano sumnjamo u to. Velika brzina Taicana na kraju prednjeg pravca – obično nije EV snaga – navodi nas da verujemo da je u igri više od 616 konjskih snaga. Zapravo, jedino mesto gde Taicanova kilaža ima negativan uticaj je u šupljinama, gde se malo povučemo – i dalje u proseku od vrtoglavih 120,2 mph – da bismo zadržali automobil na mestu i stazi dok padamo preko obuzdavanje. Vruće lapovanje EV-a nepoznata je vežba, pa je Porsche za svaki slučaj doveo dva identična automobila. Ali rezervni se pokazao nepotrebnim, jer je Taican prvi EV koji se nije srušio na žrvnju Lightning Lap-a. Izdržao je, bez problema, naš tipični raspored lappinga: brzi krug, brzi krug brzog puta usledio je hladnjak, još jedan vrući krug, a zatim hlađenje pre nego što smo se vratili u bokseve.

Počevši sa punom baterijom od punjenja preko noći, Taican je sletio sa oko 40 posto kapaciteta nakon ove rutine, što je, zanimljivo, brzina sagorevanja jednaka Shelbi GT500-ima. Da bismo pronašli ograničenja baterije, jednom smo napravili dva uzastopna leteća kruga, što je bateriji uložilo dovoljno toplote da smanji snagu. Međutim, nismo morali da menjamo rutinu punjenja, jer je bilo dovoljno vremena – oko četiri i po sata – da dopunim bateriju dok se ovaj vozač rotirao kroz druge automobile. Izlaz za RV od 50 ampera u paddocku, čest nalaz na trkalištima, snabdevao je električnom energijom.

Značajnije od toga da je daleko najbrži EV, Taican se nalazi između BMV M5 Competition i Mercedes-AMG E63 S u kategoriji izuzetno brzih četvero vrata, bez obzira na izvor napajanja.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button