fbpx
Uncategorized

Video pregled Kia Seltos Sport+ 2023

2023 Kia Seltos Sport+ 1,6-litarski turbo
Nedugo nakon što je stigao na scenu, Kia Seltos – relativno nova oznaka korejske marke automobila – je zaradio veliki deo konkurentnog segmenta malih SUV vozila.

I iako postoji tek od 2019. godine, Seltos je na kraju sveobuhvatnog ažuriranja. Postoji ažurirana tehnologija, remontovan pogonski sklop i novi izgled.

Nema odmora za zle kada su u pitanju mali SUV vozila, sa poput Toiote Corolla Cross, Honde HR-V i Nissan Kashkaija – sve kvalitetne ponude – koje su nedavno ušle u segment. Dakle, iako ovaj Seltos nije pognut, čeka ga težak posao. Hajde da vidimo šta treba da se dopadne, a ne da, kod Kijinog ažuriranog malog SUV-a.

Koliko košta Kia Seltos u Australiji?
Dok asortiman Seltosa sa četiri modela iz 2023. počinje od 31.690 dolara za osnovnu 2,0-litarsku klasu sa prednjim pogonom S, mi smo 10 hiljada više od toga sa našim Sport+ modelom po ceni od 41.990 dolara za vožnju. Odlučivanje za snažniji 1,6-litarski benzinski motor sa turbo punjenjem (146kV/265Nm naspram 110kV/180Nm) donosi namet od 3500 dolara, što u jednačinu dovodi i pogon na sve točkove na zahtev.

Sve cene su za Seltos, i porasle su između 2200 i 2900 dolara od pre ažuriranja. Za naš turbo Sport+ model, to je skok od 2200 dolara.

Pored 17-inčnih aluminijumskih felna, većeg displeja za informacije i zabave i digitalne instrument table, model Sport+ uključuje ulazak bez ključa i pokretanje pomoću dugmeta, prilagodljivi tempomat, napredniji autonomni sistem kočenja u slučaju nužde (sa detekcijom raskrsnica i biciklista), LED unutrašnja svetla, zadnje staklo za privatnost i električna parkirna kočnica (između ostalog).

Koliko prostora ima Kia Seltos iz 2023.
Jedna velika snaga, ili možda najveća snaga ovog Seltosa, je činjenica da je jedan od najprostranijih i najpraktičnijih u maloj SUV brigadi. Činilo se da Kijin dizajn nije zaglibio u potrazi da ovaj Selto izgleda aerodinamično, sportski ili uzvišeno, već se umesto toga drži kutijaste, kvadratne i praktične siluete koja je dobra za unutrašnji prostor.

Napred, novi Seltos se oseća osveženo sa novim kombinovanim infotainment i digitalnim rasporedom klastera, i nekim malim izmenama materijala i kontrolne table. Kontrole klime su jednostavne, a prostor za odlaganje je pristojan: tu su centralna konzola, dva držača za čaše i otvor za odlaganje ispod odeljka za utičnicu. Postoji USB-A i USB-C tačka, kao i 12V utikač.

Električna parkirna kočnica u ovoj specifikaciji pomaže u sređivanju stvari i oslobađa dodatnog prostora za skladištenje koji dobro funkcioniše za mali novčanik ili vaše ključeve.

Teško je upoređivati jabuke sa jabukama u smislu prostora u drugom redu (bez poređenja glava do glave), ali ovaj Seltos se oseća kao jedan od najboljih u ovom pogledu u izolaciji. Postoji mnogo prostora za glavu i noge u ponudi za mali SUV, a to je i udobno mesto za provođenje vremena.

Jedan dobar test za učvršćivanje pedigrea ovog drugog reda je sedište za bebu okrenuto unazad, koje se uklapa i samo omogućava odrasloj osobi da sedi napred sa dovoljno prostora za noge. Neki viši tipovi bi udarali kolena o kontrolnu tablu na suvozačevom sedištu, ali to je izvodljivo.

Da li Kia Seltos ima Apple CarPlai i Android Auto?
Jedna od važnih nadogradnji u ovom ažuriranom Seltosu dolazi u veoma važnom polju infotainment-a. Sistem od 10,25 inča, koji je nadogradnja sistema od 8,0 inča u osnovnom modelu, deluje moderno i veliko sa dobrim nivoima funkcija i lakoćom korišćenja.

Tu su digitalni radio, izvorna navigacija, žičani Apple CarPlai i Android Auto, kao i dobar deo fizičkih dugmadi i točkića za jednostavnu upotrebu.

Ovaj novi Seltos takođe dobija novu funkciju pod nazivom Kia Connect, koja omogućava neke dodatne funkcionalnosti kroz određenu Kia aplikaciju. Možete da locirate svoje vozilo, proverite status i uradite neke osnovne funkcije kao što su daljinsko pokretanje i kontrola klime. Nije tako širok i uključen kao Hiundai-jev Bluelink, koji može da radi stvari kao što su upravljanje prozorima, prikazi kamere i sinhronizacija sa kalendarima.

Infotainment displeju prati digitalna instrument tabla jednake veličine (10,25 inča) ispred vozača, koja pruža više nivoe funkcionalnosti i podataka od osnovne ponude niže u specifikacijama.

Koju bezbednosnu tehnologiju poseduje Kia Seltos?
Primeri Kia Selto sa nižim specifikacijama dobijaju osnovniju verziju autonomnog kočenja u slučaju nužde, ali Sport+ je prvi u liniji koji dobija sveobuhvatniji sistem koji uključuje izbegavanje pešaka i biciklista, kao i pomoć pri skretanju na raskrsnici .

Ovome se pridružuju prednji i zadnji parking senzori, kamera za zadnji pogled, monitor mrtvog ugla (i pomoć pri izbegavanju sudara), upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi (i pomoć pri izbegavanju sudara), upozorenje o bezbednom izlasku, prepoznavanje saobraćajnih znakova sa inteligentnom pomoći za ograničenje brzine , pomoć pri zadržavanju i praćenju trake, upozorenje na pažnju vozača (sa upozorenjem o odlasku glavnog vozila) i upozorenje na putnike pozadi.

Sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova je zaista besan, a ja sam pokušao da mu dam prednost sumnje. To je koristan saveznik – posebno kada sam vozio tokom obračuna dvostrukih zasluga za Uskrs u Novom Južnom Velsu – da smanjim šansu da budem uhapšen zbog prebrze vožnje.

Međutim, gubi bilo kakvu verodostojnost (u mom umu) kada uspe da vas nemilosrdno lati i bonguje uprkos tome što su činjenice pogrešne. Pogrešno čitanje nekih znakova, potpuno propuštanje drugih, pogrešna primena ograničenja školske zone i zadržavanje pogrešne granice predugo. Možda imam nisku toleranciju za takve stvari, ali je dosadno.

Može se isključiti pritiskom na četiri odvojena dugmeta na infotainment sistemu, čime se sistem u potpunosti isključuje (uključujući prikaz brzine instrumenta), ali se sistem podrazumevano uključuje kada god se paljenje uključi.

Unutra se nalazi šest vazdušnih jastuka, uključujući duple prednje, bočne i zavese. Međutim, nedostaje mu prednji središnji vazdušni jastuk, koji postaje sve češća oprema za nova vozila.

Koliko košta održavanje Kia Seltosa?
Servisiranje dolazi preko Kijinog programa ograničenih cena, koji košta 1181 USD za tri godine ili 20.000 km, ili 2187 USD za pet godina ili 50 000 km. Ovde je vredno napomenuti da motor sa turbo punjenjem ima niže servisne intervale od 10.000 km u poređenju sa 2,0-litarskim atmosferskim motorom. Ima servisne intervale od 15.000 km, a jeftiniji je tokom tri godine (1134 USD, 45 000 km) i pet godina (2072 USD, 60 000 km).

Kijin asortiman je podržan od sedam godina, neograničenih kilometara garancije za privatne kupce. Za vozila koja se koriste komercijalno (taksiji, deljenje vožnje i dostava) Kia postavlja ograničenje udaljenosti od 150.000 km. Kia takođe nudi različite garantne periode na neke komponente vozila, sa trogodišnjom garancijom na infotainment sistem.

Osiguranje košta 1275,74 dolara godišnje za Seltos na osnovu uporedne ponude za 35-godišnjeg muškarca vozača koji živi u Chatsvoodu, NSV. Procene osiguranja mogu da variraju u zavisnosti od vaše lokacije, istorije vožnje i ličnih okolnosti.

Kako vozi Kia Seltos?
Jednom kada prođete kroz sve te dosadne zvukove (ili ih isključite po ko zna koji put), Seltos je zabavan i udoban džiger za gradske i autoputeve.

Dodatna snaga od 146kV/265Nm ovog turbopunjenog 1,6-litarskog motora pomaže da se stvari ožive, sa lepim talasom obrtnog momenta koji je uvek dostupan za brzo i brzo ubrzanje kada je potrebno. A kada imate pravi deo puta (ili dugu rampu na autoputu), guranje u tu oblast od 6000 obrtaja u minuti za vršnu snagu je prijatno.

Ne zaboravite, ovaj Seltos sada skoro odgovara 150kV/275Nm pravog vrućeg Hiundai i20 N. Međutim, ne može da parira sa 1213kg tare težine hatch-a, jer ovde imamo 1495kg.

Usklađen je sa podešavanjem vešanja i upravljanja koji je kontrolisan i reaguje, a da nije potpuno čvrst i neudoban, upotpunjujući osećaj da je ovo dobro sortirano i zagrejano iskustvo vožnje.

Sistem pogona na svim točkovima na zahtev brzo reaguje i pruža dovoljno prijanjanja za ubrzanje, a oseća se da je na raspolaganju mnogo prijanjanja za zabavu na putu.

Možda najveći dobitnik je uvođenje novog (za Seltos) osmostepenog automatskog menjača sa pretvaračem obrtnog momenta. On zamenjuje sedmostepeni automatski menjač sa dvostrukim kvačilom iz prethodno ažuriranog Seltosa, koji je imao svoje mane.

Iako ovaj novi osmostepeni menjač možda neće moći da parira tim brzim, oštrim promenama stepena prenosa kada ste u pokretu, on je bolji menjač u svakom drugom pogledu. To je uglađen rukovalac sa dovoljno dobrim brzinama odziva, ali je poslušno lak pri puzanju bez ikakve karakteristične ratobornosti iz podešavanja sa dvostrukim kvačilom.

Nemojte me pogrešno shvatiti, menjači sa dvostrukim kvačilom mogu biti dobri i imaju svoje mesto, ali po mom mišljenju ovakav SUV nije jedan od njih.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button