fbpx
Automobili

Tesla optužen za špijuniranje u Kini – AŽURIRANJE: Marka električnih automobila Elona Muska uzvratila udarac

Tesla je tvrdio da njegovi ugrađeni sistemi kamera podležu najvišem nivou standarda sigurnosti i privatnosti, nakon špijuniranja optužbi kineske vlade.

U zvaničnoj izjavi objavljenoj na državnom forumu Veibo ranije ove nedelje, specijalista za električne automobile oštro je porekao bilo kakvu nezakonitost i rekao: „Čak i u Sjedinjenim Državama vlasnici automobila mogu slobodno da odluče da li će uključiti kameru [automobila].

„Tesla je opremljen mrežnim sigurnosnim sistemom sa vodećim svetskim nivoima bezbednosti kako bi se osigurala zaštita privatnosti korisnika.“

Izvršni direktor Elon Musk na sličan je način porekao bilo kakvu nezakonitost i naglasio važnost održavanja čvrste veze sa azijskom ekonomskom snagom.

Godine 2020. približno 30 procenata svih Teslinih modela prodatih širom sveta isporučeno je kineskim kupcima.

Teslinim električnim vozilima zabranjen je ulazak u vojne baze u Kini zbog straha od špijuniranja, navodi se u izveštaju novinske kuće Reuters.

Američki proizvođač – koji u svoje automobile integriše širok spektar kamera, mikrofona, senzora i uređaja za lociranje – žestoko je porekao tvrdnje da koristi bežičnu funkcionalnost za izdvajanje osetljivih podataka. U međuvremenu, kineska vlada tek treba da iznese bilo kakve dokaze koji bi potkrepili svoje tvrdnje o špijunaži.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk uzvratio je optužbama tokom javnog foruma ove nedelje, rekavši: „Postoji vrlo snažan podsticaj za nas da budemo vrlo poverljivi sa bilo kojim informacijama … ako bi Tesla koristio automobile da špijuniraju u Kini ili bilo gde drugo, [dobilo bi] isključiti.”

Moguće je da je odgovor odmazda za Bajdenovu administraciju koja nameće dalja ograničenja za Huavei proizvode koji se prodaju u SAD ranije ovog meseca.

Kina je jedno od najvećih Teslinih tržišta: 2020. godine prodala je 147.445 vozila u zemlji, što predstavlja otprilike 30 procenata ukupne globalne isporuke u godini.

Marka je takođe započela izgradnju nekih automobila u Šangaju, uključujući veliku većinu onih koji se sada prodaju u Australiji.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button