fbpx
Automobili

Tesla je izdao svoj najveći opoziv u Australiji, pogođena su tri od četiri automobila

Tesla Australija je povukla 7055 primeraka svojih Tesla Model S 2014-2020 i 2017-2020 Tesla Model 3 limuzina zbog dve odvojene greške – što je otprilike tri od svaka četiri Teslina automobila prodata na lokalnom nivou.

Dva obaveštenja o opozivu podneta australijskom Ministarstvu za infrastrukturu odnose se na iste greške opisane u opozivima iz inostranstva objavljenim ranije ovog meseca, a koji su u SAD i Kini uticali na ukupno 674.873 limuzina modela S i modela 3 – ili 29,1 odsto automobila Tesla je ikada proizvodio.

Ukupno 7055 vozila je pogođeno u Australiji, u 5143 primera modela 3 srednje veličine 2017-2020 i 1912 primera velike limuzine modela S 2014-2020 – zajedno čine 73,6 odsto od 9588 registrovanih vozila Tesla za korišćenje australijskih puteva u decembru 2020.

Preslikavajući grešku koja je opisana u inostranstvu, obaveštenje Ministarstva za infrastrukturu o opozivu modela 3 kaže: „Zbog provođenja kabla kamere za zadnji pogled kroz poklopac prtljažnika, on može da se ošteti usled stalnog otvaranja poklopca prtljažnika. To će dovesti do kamera za zadnji pogled se ne prikazuje na centralnoj konzoli.”

„Gubitak zadnje kamere može povećati šansu da nesreća prouzrokuje povrede ili smrt dok se vozač kreće unazad“, navodi se u obaveštenju.

U međuvremenu, u svom obaveštenju o opozivu za model S, Odeljenje za infrastrukturu kaže: „Zbog proizvodnog problema, sekundarna brava poklopca motora može biti locirana u pogrešnom položaju, što bi moglo sprečiti sekundarnu bravu da se zakači kako je projektovano.

„Ako je primarni kvaka otpušten, a sekundarni ne aktiviran, poklopac motora se može otvoriti bez upozorenja. Ovo povećava rizik od nesreće koja uzrokuje povrede ili smrt putnika u vozilu i drugih učesnika u saobraćaju.“

Potpuna lista identifikacionih brojeva vozila (VIN) za Tesla Model S dostupna je klikom ovde, a detalji za opoziv Tesla Model 3 su navedeni ovde.

U oba slučaja, Odeljenje za infrastrukturu savetuje: „Vlasnici će biti obavešteni kada delovi postanu dostupni i mogu da zakažu termin nakon tog obaveštenja sa Tesla servisom preko svoje mobilne aplikacije.

Vlasnicima pogođenih vozila Tesla Model 3 takođe se savetuje: „Dok se radovi na otklanjanju ne završe [oni] bi trebalo da obezbede da se obavi dodatna provera njihovog okruženja tokom vožnje unazad“.

Kliknite ovde da biste dobili više informacija o tome kako da zakažete termin za servis u Tesli Australiji, ili ovde da vidite da li je pogođen vaš Teslin VIN.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button