fbpx
Automobili

Renault Scenic će se ponovo roditi kao auto na vodonik-električni automobil

Francuski automobilski gigant Reno je predstavio konceptno vozilo koje oživljava ime Reno Scenik i obećava da će pomoći kompaniji da isporuči nultu emisiju štetnih gasova na globalnom nivou do 2050. godine.

Preporođeni Renault Scenic će biti pokretan vodonikom – barem u konceptualnom obliku – i trebalo bi da se pojavi u evropskim salonima za dve godine, kao dopuna rastućoj paleti električnih automobila.

Stil ovog konceptnog automobila „pruža pregled potpuno električnog modela koji će biti predstavljen 2024.“, navodi se u saopštenju Renoa za medije iz Evrope tokom noći.

Planovi za uključivanje na tržišta sa volanom na desnoj strani kao što je Australija nisu objavljeni.Pridružujući se horu automobilskih kompanija koje su dale hrabra obećanja oko svojih budućih ekoloških obaveza, Reno kaže da je „pogledao“ neutralnost ugljenika – od kolevka, do upotrebe, do groba – u Evropi do 2040. i širom sveta do 2050. godine.

„Da bi to postigla“, kaže Renault, kompanija teži „potpuno električnom dometu u Evropi do 2030.“.

Kako ova izjava signalizira novu paletu električnih automobila, budućnost izgleda mračno za modele performansi kao što su Renault Clio RS i Renault Megane RS, s obzirom na to da će Renoov najnoviji brend performansi – Alpine – prodavati samo električna vozila, a Renault Sport je ugašen. .

Renault tvrdi da će njegov konceptni automobil Renault Scenic Vision proširiti Renoov plan dekarbonizacije kako bi ga prilagodio „punom životnom ciklusu vozila“.Reno tvrdi da se 70 odsto materijala koji se koriste u konceptnom automobilu Renault Scenic reciklira, a 95 odsto može da se reciklira.

„Reno Scenic Vision je automobil sa nultom emisijom štetnih gasova (u proizvodnji i u upotrebi) i njegov ugljični otisak je 75 posto manji nego kod konvencionalnog električnog automobila“, tvrdi kompanija, uz napomenu da napredna sigurnosna tehnologija ima za cilj da smanji sudare. do 70 procenata (iako Renault nije naveo kako će precizno pratiti ovaj cilj u Evropi ili globalno).

Sinhroni električni motor Renault Scenic Vision od 160 kV izveden je iz novog gradskog SUV-a Renault Megane E-Tech Electric.

„Ne koristi elemente retkih zemalja, što pomaže da se smanji ugljenični otisak i stvori odgovoran i održiv ekosistem“, kaže se u tehničkom biltenu Renaulta.

„Baterija od 40 kVh se može reciklirati i … je dva puta lakša, manja i zapravo košta manje od baterije za slično električno vozilo.

„I ima gorivu ćeliju od 16 kV da se puni tokom dugih vožnji i tako produžava njegov domet.“Renault kaže da ima za cilj domet vožnje na vodonik do 800 km u optimalnim uslovima – a vreme dopunjavanja goriva bi trebalo da traje manje od pet minuta, otprilike isto koliko je potrebno za dopunu benzinskog automobila.

„Renault Scenic Vision ima potpuno novu platformu koja je namenski dizajnirana da uklopi sve komponente: električni motor, motor na vodonik, bateriju, gorivu ćeliju i rezervoar za vodonik“, kaže se u tehničkom biltenu Renaulta.

„Motor je pozadi, tako da ima dovoljno prostora za rezervoar vodonika od 2,5 kg napred; gorivna ćelija je ispod poda, na zadnjoj strani platforme, iza baterije.”

Reno kaže da takođe ima za cilj da smanji ugljenični otisak proizvodnje baterija.

„Cilj je da se smanji ugljenični otisak baterija za 60 odsto, kako dekarbonizacijom energije koja se koristi za njihovo sklapanje, tako i odgovornijim lancem snabdevanja“, kaže se u tehničkom brifingu Renaulta.Planira da nabavi „održive zalihe nikla, kroz strateško partnerstvo sa Terrafameom za nabavku nisko-ugljeničnog, potpuno sledljivog nikl sulfata.

„Ovim ugovorom, Renault grupa će obezbediti značajne godišnje isporuke nikl sulfata od Terrafame-a, što predstavlja do 15 GVh godišnjeg kapaciteta.

Ovim partnerstvom Renault planira nabaviti 6.000 do 17.000 metričkih tona litijuma za baterije godišnje.

Francuski automobilski gigant takođe obećava „zatvorenu petlju recikliranja strateških materijala (kobalt, nikl, litijum) za proizvodnju novih baterija“.

Reno tvrdi da će „80 odsto strateških materijala koji se koriste za proizvodnju novih baterija 2030. biti reciklirano“.

„Vađenje sirovina i proizvodnja delova činili su 15 odsto ugljičnog otiska vozila Renault Grupe 2020. godine“, rekla je kompanija, napominjući da sada daje zadatak svojih 15.000 dobavljača „na kampanju za smanjenje tog uticaja na životnu sredinu“.Šest materijala i komponenti doprinose do 90 odsto ugljeničnog otiska kupovine: čelik, aluminijum, polimeri, elektronske komponente, staklo i gume, saopštio je Reno.

„Fokusirajući napore na ovih šest materijala i komponenti od sada do 2030. godine, Renault Grupa ima za cilj da smanji ovaj ugljični otisak za 30 odsto“, rekla je kompanija u prezentaciji za investitore.

„(Renault) ima za cilj da poveća procenat recikliranih materijala u novim vozilima, u odnosu na masu, na 33 odsto do 2030. godine“, navodi se u saopštenju.

Kompanija tvrdi da je više od 70 odsto ukupne mase novog Renault Scenic-a obnovljivo i reciklažno, „a 95 odsto materijala u njegovom dizajnu – uključujući bateriju – može da se reciklira”.

Automobil takođe obećava visokotehnološke karakteristike kao što je softver za prepoznavanje lica za otključavanje vozila dok mu se vozač približava.

A vrata se otvaraju pritiskom na dugme.Da bi mu pomogli da efikasnije klizi kroz vazduh, kada se automobil kreće brzinom većom od 10 km/h, aerodinamički štitovi su blizu da poboljšaju ukupnu aerodinamiku vozila.

Kada brzina vozila padne ispod 10 km/h, štitnici karoserije se otvaraju radi boljeg hlađenja jer toplota koju stvaraju kočnice i sistem akumulatora može lakše da izađe.

A, za ljude koji su orijentisani na detalje, Renault kaže da je „dodat poseban mehanizam koji drži logotipe postavljene na točkovima u uspravnom položaju kada je Scenic Vision u pokretu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button