fbpx
Automobili

Rastuće cene goriva u Australiji prelaze 2,20 dolara

Cene goriva u Australiji nastavljaju da rastu alarmantnom brzinom – sa premium gorivom od 98 oktana koje danas premašuju 2,20 dolara po litru kod nekih prodavaca u Sidneju, Melburnu i Brizbejnu.

Uprkos padu na najniži nivo u skoro dve decenije pre nešto više od 12 meseci, cena punjenja rezervoara porasla je za više od 60 odsto na nacionalnom nivou od tog vremena (prema izveštaju Trading Economics).

Prema onlajn agregatoru FuelPrice Australia, prosečna državna cena za benzin od 98 oktana trenutno iznosi 193 centa po litru u Novom Južnom Velsu, Viktoriji i Južnoj Australiji, 195 centi po litru u Kvinslendu, 200 centi po litru u Zapadnoj Australiji, 203 centa po litru u Tasmaniji, a 214 centi po litru na severnoj teritoriji.

Po nacionalnom proseku od 1,99 dolara po litru za premium benzin, punjenje Volksvagen Polo gradskog automobila iz praznog bi koštalo 79,60 dolara, punjenje terenaca Mazda CKS-30 koštalo bi 101,50 dolara, a punjenje benzinskog Toiota HiLuk ute koštalo bi 159,20 dolara.

Isti izvor otkriva da 91 oktan sada ima prosječnu cijenu od 172 centa po litru u Novom Južnom Jugu i Južnoj Australiji, 171 centa po litru u Viktoriji, 174 centa po litru u Kvinslendu, 179 centa po litru u Zapadnoj Australiji, 193 centa po litru u Tasmaniji , i 195 centi po litru na severnoj teritoriji.

Po nacionalnom proseku od 1,79 dolara po litru za gorivo sa nižim oktanom, punjenje Volksvagen Pola iz praznog bi koštalo 71,60 dolara, punjenje Mazde CKS-30 SUV iz praznog bi koštalo 91,30 dolara, a punjenje benzinske Toiote HiLuk ute iz praznog koštalo bi 143,20 dolara.

Dizel je takođe teško pogođen, popevši se na 173 centa po litru u Novom Južnom Velsu, 174 centa po litru u Viktoriji, 173 centa po litru u Južnoj Australiji, 175 centi po litru u Kvinslendu, 175 centi po litru u Zapadnoj Australiji, 182 centa po litru u Tasmaniji, a 194 centa po litru na severnoj teritoriji.

Na nacionalnom proseku od 1,78 dolara po litru, punjenje dizel Toiote HiLuk ute iz praznog bi koštalo 142,40 dolara, dok bi punjenje oba rezervoara za gorivo u Toioti LandCruiser serije 300 koštalo 195,80 dolara.

Nikolas De Roos – vanredni profesor ekonomije na Univerzitetu u Sidneju – je ranije rekao za Drive da su cena nafte i kretanja na tržištu glavni pokretači rasta cena goriva.

„Cena nafte se kreće sa promenama u potražnji i ponudi za naftom – koje mogu biti promenljive – i sa nestabilnošću kartela OPEK-a u njihovim pokušajima da manipulišu cenom nafte. Kurs će se takođe kretati sa opštim kolebanjima u australijskoj ekonomiji“, rekao je De Roos.

„Imam dva saveta za vozače. Prvo proverite gde se nalazimo u trenutnom ciklusu maloprodajnih cena benzina u vašem gradu, i ovde je ACCC sajt od koristi (pogledajte link ispod) … Ako imate fleksibilnost u vremenu kupovine goriva, iskoristite ovo da vam pomogne.

„Drugo, koristite aplikaciju za određivanje cene goriva ako je dostupna u vašem gradu … proverite jednu od ovih aplikacija pre nego što počnete da vozite kada mislite da ćete želeti da dopunite gorivo.”

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button