fbpx
Automobili

Naslednik McLaren P1 hiperautomobila na putu za lansiranje 2024. godine – izveštaj

Razvoj naslednika hibridnog hiperautomobila McLaren P1 iz 2013. – koji je bio prvi hiperautomobil kompanije od legendarnog F1 iz 1990-ih – navodno je još uvek na putu za lansiranje već 2024. godine, prema izveštaju iz inostranstva.

Naslednik P1 je prvobitno potvrđen krajem 2018. za lansiranje do 2025. – kao deo smelog novog poslovnog plana Track25 – pre nego što je tadašnji izvršni direktor Meklarena Majk Flevit potvrdio u martu ili aprilu 2020. da će novi hiperautomobil biti otkriven 2024., sa hibridom ili električni pogon.

Uprkos dve godine pandemije COVID-19 – koja je izazvala pustoš u automobilskoj industriji i izazvala globalni nedostatak poluprovodnika koji je odložio mnoge nove modele – i nedavnim finansijskim problemima Meklarena, naslednik P1 je još uvek u razvoju za lansiranje čim 2024.

U izjavi datoj američkoj veb stranici CarBuzz, „Ranije smo rekli da će postojati naslednik P1, ali ne možemo dati nikakve konkretne detalje osim toga, to će biti najranije 2024. godine.

Iako su komentari portparola zvanične prirode, neki fanovi Meklarena mogu biti iznenađeni kada vide da je naslednik P1 još uvek na putu za sredinu decenije, s obzirom da je britanski proizvođač automobila nedavno odložio svoj ključni novi superautomobil Artura i rasprodao je mnogo svojih sredstava u poslednjih godina za prikupljanje kapitala.

Takođe je u suprotnosti sa komentarima Majka Fluita iz maja 2020. – samo mesec dana nakon što je potvrđeno da naslednik P1 treba da dođe 2024. – u vezi sa uticajem pandemije COVID-19 na razvoj novih automobila marke.

„Ova [pandemija] će prekinuti naš zamah. To će nas koštati verovatno dve godine“, rekao je on za podkast Automotive Nevs Veekend Drive u to vreme, kako citira CarBuzz. „U 2020. ćemo uraditi vrlo malo. Mislim da će nam trebati čitava 2021. da se vratimo tamo gde smo sada.“

Što se tiče P1, novi McLaren vodeći model će koristiti neki oblik elektrifikacije – iako će fokus navodno biti stavljen na hibrid preko električne energije, a Autocar spekuliše da će 2020. automobil imati električni motor koji pokreće prednju osovinu i čistu benzinski i hibridni motor koji pokreće zadnje točkove.

Glasine o vremenu dolaska 2024. će se uskladiti sa šapatom industrije o nasledniku hibridnog Ferrari LaFerrari 2023. godine – iako uprkos nekim glasinama, ne postoje poznati planovi za novi Porsche hiperautomobil, koji bi oživeo „Sveto Trojstvo“ (koji se sastoji od P1, LaFerrari i Porše 918 Spajder iz 2013. godine).

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button