fbpx
Uncategorized

Pregled Subaru Crosstrek 2.0R 2023

2023 Subaru Crosstrek 2.0R
Poštovanje Subaru-u što stvari naziva pravim imenom. Umesto da se pretvara da je ovaj hečbek visokog kvaliteta SUV i da unovči ludost za SUV-ovima, Subaru maršira u ritmu drugog bubnjara. U stvari, sopstveni bubnjar.

Subaru se nikada nije plašio da bude drugačiji. Ponekad je uspelo, a ponekad ne sasvim.

Ovo je Subaru Crosstrek. Reč je o malom krosoveru, nazvanom tako jer je delom SUV, a delom hečbek. Što se tiče ‘trek’ dela imena, on ima za cilj da prizove mentalne slike sjajnog na otvorenom, širokih otvorenih prostora, prirode, slobode i celog tog džeza. Što i radi.

Subaru Crosstrek preuzima od Subarua KSV, koji je bio u prodaji u Australiji od 2017. do 2023. godine. On se bori protiv vozila kao što su Mazda CKS-30, Toiota C-HR, Honda HR-V, Hiundai Kona i Volksvagen T-Roc , među drugima.

U suštini, to je klasa ispod izuzetno popularne kategorije srednjih terenaca. Tako da obično koštaju manje, imaju malo manje prostora, manje performanse i manje opreme. Ali, kao što često učimo, dobre stvari mogu doći u malim pakovanjima.

Koliko je dobar Subaru Crosstrek? Hajde da saznamo.

Koliko košta Subaru Crosstrek u Australiji?
Postoji pet varijanti u asortimanu Subaru Crosstrek za 2023. Svi dele istu kompaktnu karoseriju sa pet sedišta i hečbek sa petoro vrata sa lukovima točkova sa žuljevima za taj robustan izgled koji ide svuda.

Dimenzije Crosstreka od 4495 mm dužine, 1800 mm široke i 1600 mm visoke su u velikoj meri prenete sa KSV, tako da ne očekujte hektare dodatnog prostora unutra. Ipak, KSV je bio dobar u tome da maksimalno iskoristi svoju kompaktnu spoljašnju veličinu.

Svi Crosstrekkeri imaju pogon na sve točkove ispod – Subaru pozivnu karticu – i 2,0-litarski benzinski motor bez turbo punjenja napred u kombinaciji sa kontinualno promenljivim menjačem (CVT), koji se takođe naziva beskonačni menjač jer nema stepenice ili brzina kao tradicionalni menjač. Ali više o tome u odeljku o vožnji.

Prve tri varijante Crosstreka su evokativno nazvane L, R i S. Crosstrek L košta od 34.990 dolara plus troškovi na putu. Crosstrek R koji ovde testiramo dodaje nekoliko dobrota poput kamera od 360 stepeni, pametnih farova, električnog vozačevog sedišta i sjajnih aluminijumskih felna u pokušaju da opravda svoju cenu od 38.490 dolara +ORCs, ili oko 43.618 dolara vožnje u metrou Melburna .

Crosstrek S ide dalje sa vrhunskim zvučnim sistemom, kožnim ukrasima sedišta, satelitskom navigacijom i električnim krovom. Trenutno je po ceni od 41.490 dolara plus troškovi na putu.

Postoje dve hibridne varijante u asortimanu koje koriste iste mehaničke komponente kao tri gornje čiste benzinske varijante, ali su malo dekonstruisane i dopunjene električnim motorom od 12,3 kV/66 Nm. Subaru tvrdi da je 10 posto poboljšao efikasnost goriva i naplaćuje samo 3600 dolara više za tu privilegiju.

Naše testno vozilo Crosstrek R nije imalo opcione dodatke, tako da je testirana cena ostala na 43.618 dolara, iako se ovo može razlikovati u zavisnosti od države u kojoj živite.

Subaru je dao svaku Crosstrek varijantu u asortimanu farova sa senzorima za sumrak, pametni ključ i dugme za pokretanje. Naša 2.0R specifikacija takođe dobija LED dnevna svetla i prednja svetla za krivine i prednja svetla koja reaguju na upravljanje koji se okreću zajedno sa volanom da bi osvetlili uglove.

Koliko prostora Subaru Crosstrek ima unutra?
Novi Subaru Crosstrek je po spoljašnjoj veličini skoro identičan sa KSV koji zamenjuje, što bi sugerisalo vrlo malo promene prostora u unutrašnjosti. Ali to zapravo nije tačno.

Unutrašnjost Crosstrek R-a je praktična i funkcionalna, ali može biti zauzeta svim različitim uglovima i šavovima na kojima se susreću različite površine, a izbor materijala naginje funkcionalnom, a ne fantastičnom. Oba prednja sedišta presvučena tkaninom su zagrejana i dobro poduprta da odole silama u krivinama. Vozačevo sedište je električno podesivo, ali sedište suvozača nije.

Što se tiče odlaganja u prednjem redu, postoje dva centralna držača za čaše plus duboka korpa za odlaganje ispod centralnog naslona za ruke. Postoji i mala udubljenja ispred naslona za ruke, koja deluje kao prirodno mesto za ključ od automobila. Tu su i džepovi na vratima koji mogu da ponesu flašu.

Promene na zadnjem sedištu oslobodile su više prostora za ljude na račun prtljaga. To je posebno primetno za prostor za kolena i za stopala ispod sedišta. Zakrivljenost krova sa strane zaista utiče na prostor za glavu za putnike na spoljnim sedištima, ali ima dovoljno prostora za glavu od šest stopa i dodir dalje.

Crosstrek ima zvučnike ozvučenja u drugom redu, ali nema otvora za klimatizaciju. Postoje držači za flaše na vratima, držači za čaše u preklopivom središnjem naslonu za ruke i USB-A i USB-C port.

Postoje dva seta isofik ankera, po jedno u svakom vanbrodskom sedištu, skriveno iza tvrdoglavog poklopca od tkanine.

Prtljažnik, koji je bio 310L na KSV, sada je 291L. Nije veliki gubitak i vredi trgovine po mom mišljenju. Prtljažni prostor se povećava na 883L kada se zadnje sedište preklopi u odnosu 60/40.

Prtljažnik se otvara ručno, a ne električno, što je tipično za ovu cenu. Unutra su brojne tačke za vezivanje i kuke za kupovinu. Pod je prilično visok, ali to treba da uzme u obzir rezervnu gumu ispod, koja je ograničena brzina koja štedi prostor.

Da li Subaru Crosstrek ima Apple CarPlai i Android Auto?
Da, Subaru Crosstrek ima bežično preslikavanje pametnog telefona za oba kampa, i ima podlogu za bežično punjenje telefona – prvi put u Subaru-u bilo koje vrste.

Crosstrek takođe ima AM/FM/Digitalni radio, ali R nema satelitsku navigaciju. Ovo bi moglo biti negativno ako više volite sisteme u automobilu ili pozitivno ako više volite preslikavanje pametnog telefona za svoje navigacione potrebe. Kod ovog drugog nema dodatnog plaćanja u vreme usluge za ažuriranje mapa.

Ovaj Crosstrek R (i početni L) dobija Subaruov zvučni sistem sa šest zvučnika umesto Harman Kardon jedinice sa 10 zvučnika u vrhunskom S modelu.

11,6-inčni informativno-zabavni ekran Crosstreka postavljen je u portretnoj orijentaciji, što se razlikuje od većine drugih brendova (sa izuzetkom Volva, Tesle i Forda) koji umesto toga biraju pejzažni režim. To zaista ne pravi veliku razliku u operativnim aspektima.

Kao i neki drugi brendovi, Subaru je integrisao neke od kontrola klima uređaja u ekran infotainmenta. Ali za razliku od drugih, Subaru je obezbedio da su kontrole klima uređaja uvek tu u donjoj šestini ekrana, tako da nema potrebe da ronite u menije da biste podesili ventilator.

Smatrao sam da je raspored informativno-zabavnog ekrana prezauzet i ponekad zbunjujući. Kvalitet grafike nije oštar, a paleta boja i grafički elementi su pomalo vikati i grubi.

Takođe je potrebno neko vreme da se savlada i instrument tabla vozača i potrebno je sređivanje. Naročito digitalnom brzinomeru treba dati više prostora i istaknutosti s obzirom na to koliko je važan.

Crosstrek ima USB-A i USB-C port u prednjem delu kabine (plus sve ređi AUKS-in priključak), i opet isto za putnike u drugom redu.

Da li je Subaru Crosstrek siguran automobil?
U vreme pisanja ovog teksta, Australijski program za procenu novih automobila (ANCAP) nije testirao Subaru Crosstrek na krah. Još uvek nisu dostupni podaci o testiranju u inostranstvu iz Euro NCAP-a (ANCAP-ov evropski ekvivalent).

Sve serije Crosstrek-a imaju devet vazdušnih jastuka uključujući dva prednja vazdušna jastuka, dva bočna vazdušna jastuka postavljena na sedištima, dva vazdušna jastuka zavese koja pokrivaju oba reda, vazdušni jastuk za kolena vozača i prednji centralni vazdušni jastuk. Crosstrek takođe ima vazdušne jastuke protiv podmornice ispod butina suvozača na prednjem sedištu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button