fbpx
Uncategorized

Električni pregled Ford E-Transit 2023

Ford E-Transit 2023
Električna vozila su činila oko osam odsto prodaje novih automobila u Australiji do sada ove godine – najveći udeo do sada, i u porastu.

Ali automobili i kombiji ostaju najizazovnija vozila za elektrifikaciju zbog potrebe da se nose pristojan teret i često pređu ogromne kilometre u jednom danu.

Međutim, veliki broj proizvođača automobila baca kocku i uvodi električne uređaje i kombije, verujući da neki kupci ne moraju da prelaze velike udaljenosti.

Električna vozila i kombiji su dizajnirani da privlače usluge dostave „poslednje milje“, kao što su kuriri koji uzimaju pakete iz depoa i ostavljaju ih do konačnog odredišta u gradu ili predgrađu. Teorija je da ova vozila mogu da rade posao tokom dana i da se pune preko noći, spremna da sve to urade ponovo sutra.

Imajući to na umu, prijavljeno je da je samo 100 električnih automobila i kombija – svih brendova – prodato u Australiji kada je ova recenzija objavljena (u odnosu na 43.000 električnih automobila i SUV-ova prodatih lokalno u istom periodu, od januara do juna 2023.).

Zagovornici električnih vozila i kombija kažu da, iako je početna potražnja skromna, interesovanje raste.

Prvi učesnici u klasi električnih komercijalnih vozila u Australiji uključuju LDV ute i LDV kombi iz Kine, kombi srednje veličine iz Mercedes-Benza i gradski kombi iz Peugeota.

U kombinaciji je novi Ford E-Transit testiran ovde. To je prvo Fordovo električno vozilo koje je stiglo u Australiju i jedno je od najvećih kombija u svojoj klasi, dostupno u konfiguracijama sa srednjim krovom sa dugim međuosovinskim rastojanjem i sa visokim krovom sa dugim međuosovinskim rastojanjem.

Pametno, Ford E-Transit koristi električni motor i bateriju iz električnog SUV-a Ford Mustang Mach-E, koji je u prodaji u SAD više od godinu dana i koji će se naći u lokalnim salonima do kraja ove godine.

Koliko košta Ford E-Transit u Australiji?
Cena Ford E-Transita u Australiji počinje od 104.990 dolara plus troškovi na putu kao što su registracija, carina i proizvoljna isporuka dilera.

Ta cena je za model sa srednjim krovom i dugim međuosovinskim rastojanjem. Dodajte 1000 dolara za dvostruka klizna vrata, 700 dolara za metalik boju i 1500 dolara za karoseriju sa dugim međuosovinskim rastojanjem sa visokim krovom.

Dok je 105.000 dolara plus moć novca – i više nego dvostruko veća cena od dizel ekvivalenta Ford Transit – on je 11.000 dolara jeftiniji od svog najbližeg električnog rivala, LDV eDeliver 9.

Koliko prostora Ford E-Transit ima unutra?
Ford E-Transit je nešto veći od LDV eDeliver 9, ali oba su dovoljno velika da mogu da ponesu paletu pozadi.

Važno je da ovde nema kompromisa u pogledu prostora u poređenju sa ekvivalentnom dizel verzijom Ford Transita (ili LDV Deliver 9).

Postoji mnogo tačaka za vezivanje u prostoru za utovar za teške terete i otporna obloga na podu.

A zadnja ‘vrata ambara’ mogu da se zakreću za 270 stepeni (nazad oko bočne strane kombija, kada se sigurnosne brave otkače) tako da vrata nisu na putu i ​​da možete da podignete teret pravo u tovarni prostor.

Od branika do branika Ford E-Transit je nešto duži od LDV eDeliver 9 i postoji samo 10 mm razlike u međuosovinskom rastojanju, a ipak je Fordom lakše manevrisati zahvaljujući manjem krugu okretanja (14,3 prema 14,8 metara).

Ford E-Transit tovarni prostor ima nešto veći kubični kapacitet od LDV eDeliver 9 (11,0m3 naspram 10,9m3) i veću nosivost (1611kg naspram 1410kg). Ford ima 10 veza u odnosu na LDV od osam.

Ford ima nešto veće otvore na bočnim vratima, ali LDV ima nešto veći otvor zadnjih vrata, mada treba napomenuti da u svakom poređenju govorimo o razlikama od nekoliko milimetara.

Kabina je dostupna u konfiguraciji sa dva ili tri sedišta (uklanjanje srednjeg sedišta da bi postalo dvosed košta dodatnih 150 dolara).

Električno podesivo vozačko sedište je standardno u Ford E-Transit-u (LDV eDeliver 9 ima ručno podešavanje sedišta vozača uprkos višoj ceni).

Kao što je tipično za većinu kombija ove veličine, Ford E-Transit ima dovoljno prostora za odlaganje stvari u celoj kabini, uključujući velike džepove na vratima i na vrhu instrument table, kao i krovnu konzolu iznad vetrobranskog stakla.

Da bi se oslobodilo više prostora, ručica menjača je zamenjena rotirajućim točkićima za biranje unapred ili unazad.

Da li Ford E-Transit ima Apple CarPlai i Android Auto?
Bežični i žičani Apple CarPlai i Android Auto su standardni, pristupa im se preko masivnog 12-inčnog informativno-zabavnog ekrana na sredini instrument table.

Veza sa Apple CarPlai-om bila je jasna, oštra i besprekorna, iako sam više voleo žičanu vezu radi dodatnog mira i zato što je bila brža pri pokretanju.

Od pomoći, tu je veliki točkić za jačinu zvuka (koji je lakši za korišćenje nego kartice na ekranu osetljivom na dodir), kao i dugmad na volanu. Kvalitet zvuka je bio iznad proseka za kombi.

Za razliku od nekih drugih električnih vozila (Tesla, Cupra, Volvo, Polestar i Peugeot), Ford E-Transit ima AM i FM radio, koji ima širi opseg prijema od digitalnog radija (koji je takođe standard).

Infotainment sistem ima ugrađenu navigaciju, u slučaju da se aplikacija za mapu vašeg pametnog telefona aktivira ili ste van dometa mobilnog telefona.

Uputstvo za upotrebu vozila je takođe dostupno preko ekrana osetljivog na dodir, ali mu se može pristupiti samo kada je vozilo parkirano.

Koju bezbednosnu tehnologiju ima Ford E-Transit?
Ford E-Transit dolazi sa punim paketom napredne bezbednosne tehnologije, iako postoji jedan čudan propust.

Standardna cena uključuje autonomno kočenje u slučaju nužde, radarski tempomat, prepoznavanje znakova brzine, pomoć pri zadržavanju trake, upozorenje o mrtvim zonama, upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi, zadnju kameru i prednje i zadnje parking senzore. Kabina je opremljena sa šest vazdušnih jastuka (dva prednja, dva bočna vazdušna jastuka na sedištima i dve vazdušne zavese).

Upadljivi po njihovom odsustvu: monitori pritiska u gumama, koji su ključni za otkrivanje iznenadnog gubitka vazdušnog pritiska i takođe pomažu u upravljanju teškim teretima. Čudno, oni nisu ugrađeni u Ford E-Transit. Kakav neobičan previd.

Barem Ford E-Transit ima više standardne bezbednosne tehnologije od LDV eDeliver 9, kome nedostaje prepoznavanje znakova brzine, upozorenje o slepoj zoni i upozorenje o poprečnom saobraćaju pozadi uprkos višoj ceni.

Koliko košta održavanje Ford E-Transita?
Servisni intervali se preporučuju na 30.000 km ili 12 meseci, u zavisnosti od toga šta se prvo dogodi.

Troškovi individualnih rutinskih usluga manji su od polovine u odnosu na ekvivalentni dizelski pogon Ford Transit kombija (185 USD po poseti za prve četiri godine/120.000 km naspram 399 USD po poseti u istom periodu za dizel varijante).

Garancija na vozilo je navedena kao pet godina/neograničeni kilometri, iako je garancija za bateriju osam godina/160.000 km.

Ford E-Transit je toliko nov da tek treba da bude naveden na popularnim veb lokacijama osiguravajućih kompanija, tako da nismo bili u mogućnosti da damo procenu osiguranja pošto je ovaj članak objavljen.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button