fbpx
Uncategorized

Recenzija Peugeot e-2008 2023: prva vožnja u Australiji

2023 Peugeot e-2008
Još jedan novi električni automobil sleće na australijske obale, ali možda ćete ga teško uočiti u saobraćaju.

Tamo gde mnogi proizvođači automobila prave električna vozila na namenskim novim platformama sa drugačijim (ponekad šaljivim) izgledom i prerađenim pakovanjem, francuski proizvođač automobila Peugeot uzima drugačiji pristup.

Umesto da krene u korak sa novim modelom koji će sedeti pored ponude sa unutrašnjim sagorevanjem, Peugeot je napravio mali SUV iz 2008. u nešto što može da se igra na obe strane ulice. A potpuno električna verzija se zove e-2008.

Koliko košta Peugeot e-2008 u Australiji?
Električna verzija 2008, koja koristi nivo opreme GT kao početnu tačku, košta od 59.990 dolara plus troškovi na putu. Ovo ga čini skupljim za 16.593 dolara od običnog GT iz 2008. koji koristi šarmantni mali 1,2-litarski turbo motor sa tri cilindra za pogon.

Iako koristi istu ‘CMP’ (zajedničku modularnu platformu) podlogu, ovaj električni model koristi jedan električni motor napred, koji se napaja baterijom od 50 kilovat-sati za navodno 328 kilometara dometa između punjenja.

I kao vodeća ponuda u malom SUV prostoru Peugeota, e-2008 je opremljen svim dostupnim ukrasima. Ovo uključuje pokretanje pomoću dugmeta sa ulazom bez ključa (i zaključavanje i otključavanje u blizini), jednozonsku kontrolu klime, 10-inčni infotainment displej i digitalnu instrument tablu, i materijale za sedenje koji se sastoje od alkantare i veštačke kože.

Dok e-2008 nedostaje rezervni točak koji štedi prostor, Peugeot uključuje utikač za zidnu kutiju tipa 2 kao deo posla. Međutim, punjač sa utikačem za domaćinstvo ostaje na listi opcija.

Ključni konkurenti za e-2008 (bar iz perspektive cene) uključuju Cupra Born, Tesla Model I i Kia Niro.

Neki drugi konkurenti – koji će uskoro stići u Australiju – uključuju Volvo EKS30 i Renault Megane E-Tech.

Koliko prostora Peugeot e-2008 ima unutra?
Ulazak u kabinu e-2008 je poznato iskustvo za one koji su proveli vreme sa modelom sa unutrašnjim sagorevanjem, ili bilo kojim nedavno novim Peugeotom. Lep je, sa jezikom dizajna koji je oštar i izdvaja Peugeot od bilo čega drugog u smislu doživljaja u kabini.

Sa stanovišta materijala i završnih detalja, unutrašnjost e-2008 je impresivna i pomaže da se Peugeot gurne u premium osećaj. U najmanju ruku, unutrašnjost se nalazi na vrhu mejnstrima. Međutim, primetili smo malo zveckanja u našem testnom vozilu, koje je izviralo iz plastičnog okvira blizu retrovizora.

Umesto prošivenih sedišta od napa kože, imamo mešavinu materijala nalik antilop, zajedno sa teksturnom tkaninom i veštačkom kožom, što izgleda odlično. Sedišta su udobna, imaju dobar nivo podešavanja, pa čak imaju i neke lepe funkcije masaže. Ovo je samo za vozača, međutim… suvozač je primoran da ga gura samo uz ručno podešavanje i bez masaže. Mada, oba prednja sedišta su zagrejana.

Na prednjoj strani je dostupno USB-A i USB-C napajanje, kao i odeljak sa poklopcem koji izgleda sumnjivo kao da bi trebalo da bude podloga za bežično punjenje (ali nije). Inače, skladište je ograničeno na vaš uobičajeni niz pretinca za rukavice, centralne konzole i dva držača za čaše.

Pozadi, nivo raspoloživog prostora je dobar i dovoljan za postavljanje stvari kao što su sedišta za decu (ili odrasle) okrenuta prema napred. Kvalitet materijala i sedišta se nastavlja, ali nema utičnica za struju, ventilacionih otvora ili držača za čaše pozadi. Na vratima ima mesta za flaše, ali se čini da to ovih dana malo nedostaje za SUV segment.

Prtljažnik – koji nudi 434 litara prostora – je dobar za ovaj segment i izgleda kao da je praktično postavljen sa pomičnim podom (koji može iskočiti dijagonalno kako bi ograničio klizanje namirnica) i nekim tačkama za vezivanje. Međutim, u ovom električnom automobilu vam nedostaje rezervni točak koji štedi prostor. Nažalost, ovde ste zaglavili sa kompletom za popravku guma.

Da li Peugeot e-2008 ima Apple CarPlai i Android Auto?
Veći 10-inčni infotainment displej – koji je opcioni na benzinskom 2008 GT – je lep i uključuje izvornu navigaciju. Tu su i FM i digitalni radio, kao i žičani Apple CarPlai i Android Auto.

Naše iskustvo sa infotainment displejom je bilo malo ograničeno tokom našeg prvog degustiranja e-2008, međutim, prethodno iskustvo sa dugoročnim uređajem je bilo prilično pozitivno u tom pogledu.

Digitalna instrument tabla je možda malo uznemirujuća kada je prvi put gledate unaokolo, jer trik dubine na ravnoj ravni čini da vaše oči naporno rade na odabiru fokusa. Međutim, nakon nekog vremena provedenog sa automobilom, prilagodite se. I postoji koristan element u ovoj tehnologiji, koji može da dovede u prvi plan važnije informacije (kao što su upozorenja i vaša brzina).

Najgore što bih mogao da kažem je da će sa nizom dugmadi u stilu klavira ispod infotainment displeja, oni koji vole da se stalno petljaju sa detaljima kontrola klime, biti primorani da kopaju po samom ekranu.

Koju bezbednosnu tehnologiju ima Peugeot e-2008?
Iako ne postoji bezbednosna ocena, e-2008 je dobro opremljen sigurnosnom opremom i tehnologijom.

Ovo uključuje autonomno kočenje u slučaju nužde sa detekcijom pešaka i biciklista pri slabom osvetljenju, upozorenje na sudar unapred, upozorenje o napuštanju trake sa detekcijom ivice puta, napredno upozorenje na pažnju vozača, prepoznavanje saobraćajnih znakova i prilagodljivi tempomat (sa funkcijom stop-and-go).

Broj vazdušnih jastuka e-2008 je šest, uključujući prednje, bočne i vazdušne zavese.

Koliko košta održavanje Peugeota ​​e-2008?
Kao što je tipično za mnoga nova električna vozila, troškovi servisiranja su impresivno jeftini. ako se prijavite na Peugeotov pre-paid sistem, u prvih pet godina ćete tražiti samo 200 dolara godišnje za održavanje vašeg e-2008 na putu.

Budući da je novi model, Peugeot e-2008 tek treba da bude uključen u razne generatore cena osiguranja, što nam zabranjuje (za sada) da dobijemo ponudu.

Kako je voziti Peugeot e-2008?
Nije iznenađujuće, ali možete prilično primetno osetiti dodatnu težinu ovog električnog modela 2008, posebno u poređenju sa relativno gipkim modelom na benzin.

Ovde je u igri 1548 kg mase tare, pre nego što uključite stvari kao što su vozač, oprema i putnici, što ga čini 324 kg težim od 1,2-litarskog turbo benzinca 2008.

Ogibljenje je prilagođeno dodatnoj težini, a kvalitet vožnje je uglavnom dobar. Međutim, na grubljim putevima možete osetiti težinu e-2008 u igri i dodatnu masu koja se obuzdava. Sigurno je manje lagan i okretan u nogama u poređenju sa 2008.

Kada vozite po grubljim površinama ili putevima sa velikim neravninama i rupama pri prigradskim brzinama, e-2008 može da se oseća malo previše zauzeto i uznemireno, i može lagano da gurne kabinu jer apsorbuje pokrete vešanja.

Upravljanje je lagano i brzo reaguje, sa volanom smanjene veličine koji nudi poznat osećaj ostalim Peugeot vozilima. Iako bi neki mogli da se podsmevaju veličini i pozicioniranju volana, smatram da je to sasvim dobro, pa čak i dobro.

I tipično za električna vozila, postoji visok nivo odziva preko pedale gasa. Iako e-2008 nikada nije brz, dovoljno je brz. Međutim, to zavisi od toga koji režim vožnje odaberete.

Nešto zanimljivo u vezi sa e-2008 je Peugeotsova taktika pružanja ograničenih nivoa izlaza u različitim režimima vožnje. Dok je ukupna snaga od 100 kV i 260 Nm dostupna u sportskom režimu vožnje, ova brojka se smanjuje na 80 kV i 220 Nm u normalnom režimu.

Najštedljiviji je, a kada je domet vožnje od 328 kilometara najverovatniji, to je Eko režim. I ovde su izlazi elektromotora ograničeni na 60kV i 180Nm. I kao što biste i očekivali, vožnja e-2008 u Eco režimu je sve o postojanom, sporom napretku.

Normalni režim je upotrebljiviji za svakodnevnu vožnju, dok će oni koji žele pristup trocifrenim kilovatima morati da upravljaju osetljivim odzivom na gas Sport režima.

Nisam siguran da li je ovo slično drugim električnim vozilima, koja takođe mogu ograničiti snagu i obrtni moment kako bi sačuvali domet vožnje, ali odlučite da ne navodite te brojeve.

U bilo kom režimu, e-2008 se ne oseća strašno blistavo kao što neki EV mogu. Performanse su svakako dovoljno dobre, ali vrsta pravolinijskog ubrzanja koju dobijate od nečega kao što je Cupra Born ili Tesla Model 3 (na primer) nadmašuje ovaj Peugeot prilično srećno.

Ova dva primera, kao i drugi novi električni automobili, takođe nude format pogona na zadnje točkove koji može biti korisnije iskustvo vožnje u celini.

Međutim, zasluga tamo gde je zasluga dospela: e-2008 se oseća stabilno pristupačnim i sigurnim nogama, bez ikakvog osećaja da gubi držanje ili prisebnost. I siguran sam da će mnogi kupci ceniti poznati osećaj za volanom e-2008, posebno ako dolaze iz još jednog nedavno novog Peugeota.

Da li da kupim Peugeot e-2008?
Rukovodioci Peugeota ​​rekli su nam da će neki od kupaca koji čekaju ovaj e-2008 kupovati električni mali SUV u odnosu na brata na benzin. Ovo je zanimljivo, jer su modeli koji nude benzin i električnu energiju u okviru iste linije modela relativno retki.

Međutim, mislim da glavni problemi za ovu e-2008 – po ceni od 60.000 dolara – dolaze od toga kakav se metal na električni pogon može nabaviti sa drugih mesta.

Neki čvrsti kupci Peugeota ​​možda čak i ne razmišljaju o alternativama, ali ne možete zaboraviti na stvari kao što su Tesla Model 3 i Model I koji su u dometu paljbe, kao i Cupra Born i Kia Niro. Uskoro će ih stići i više, od Renaulta, Hiundaija, Volva i Nissana koji će se direktno takmičiti sa ovom e-2008.

Iako Peugeot e-2008 svakako ima svoju privlačnost, očigledno je više snage, dometa, performansi i prostora dostupnog u drugim električnim vozilima na tržištu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button