fbpx
Uncategorized

Pregled Nissan Ks-Trail Ti-L e-Pover 2023

2023 Nissan Ks-Trail Ti-L e-Pover
Mislili ste da postoji samo jedan način da se uradi ‘hibrid’? Pogrešno si mislio.

Iako smo se svi navikli na Tojotin hibridni sistem – koji koristi benzin i električnu energiju u tandemu – dobri ljudi u Nissanu su odlučili da rade stvari malo drugačije.

Patentirani hibridni sistem e-Pover japanskog proizvođača automobila pojavio se na Nissan Ks-Trail nove generacije. Obećava smanjenje potrošnje goriva i pruža „iskustvo vožnje visokih performansi potpuno električnog automobila“.

Da bi to uradio, Ks-Trail-ov 1,5-litarski, trocilindrični turbo benzinski motor deluje isključivo kao generator električne energije.

Umesto da direktno napaja točkove automobila, ovaj benzinski motor šalje snagu akumulatoru automobila ili inverteru, koji zauzvrat pokreću dva elektromotora – jedan pokreće prednju osovinu, a drugi zadnju.

Teoretski, ovaj sistem bi trebalo da minimizira vrhove i padove potražnje motora koje biste iskusili u svakodnevnoj vožnji automobila na benzin, stvarajući tako stabilnije uslove za maksimalnu efikasnost.

U principu, ako ste vođa čiji nedosledan stil vožnje često dovodi do neefikasne potrošnje goriva, ovo bi moglo biti vaše rešenje.

Ali može li zaista postići ono što obećava? I da li ovaj sistem dodatno poboljšava već primamljiv paket Ks-Trail-a ili ga ometa?

Evo šta treba da znate.

Koliko košta Nissan Ks-Trail Ti-L e-Pover u Australiji?
Nissan Ks-Trail Ti-L e-Pover je najskuplji Ks-Trail koji novac može da se kupi, počevši od 57.190 dolara pre troškova na putu. To je 4200 dolara više nego da ste kupili isti razred sa čistim benzinskim pogonom.

Toiota RAV4 slične veličine nudi hibridnu varijantu vrhunske specifikacije za 55.150 dolara plus troškovi na putu, dok GVM Haval H6 Hibrid košta 45.990 dolara plus troškovi na putu, ali ne nudi pogon na sve točkove.

Konačno, vodeći hibrid Subaru Forester košta od 49.340 dolara plus troškovi na putu.

To znači da ne samo da je Nissan Ks-Trail hibrid najnoviji hibridni srednji SUV dostupan u svom segmentu, već je i najskuplji.

Dostupne su samo dve hibridne Ks-Trail klase, koje nude pet sedišta (hibridi sa sedam sedišta se nude na inostranim tržištima), pogon na sve točkove i automatski menjač sa jednom brzinom.

Nešto pristupačnija Ti e-Pover klasa počinje od 54.190 dolara plus troškovi na putu.

Naravno, s obzirom na to da je vodeći, moj Ks-Trail Ti-L je u potpunosti opterećen svim Nissanovim funkcijama za bezbednost, udobnost i udobnost.

Ova oprema uključuje Nappa kožna sedišta sa grejanjem napred i pozadi, Bose zvučni sistem sa 10 zvučnika, trozonsku kontrolu klime, 20-inčne aluminijumske felne, grejani volan, panoramski krov i električna vrata prtljažnika.

Moj probni automobil je takođe nosio veoma elegantnu dvobojnu šemu boja koja se sastojala od metalik boje boje šampanjca sa sjajno crnim krovom i akcentima. Svideo mi se izgled, ali dodaje 1200 dolara kupovnoj ceni.

Ukupno, moj testni automobil Ks-Trail Ti-L e-Pover je koštao 63.031 dolara za isporuku u Melburn.

Slično kao i njegov rival Toiota RAV4, Nissan Ks-Trail ne mora da bude priključen na izvor napajanja da bi se napunio.

Iako 1,5-litarski trocilindrični benzinski motor sa varijabilnom kompresijom ima merljive snage od 106 kV i 250 Nm, oni zapravo ne pokreću automobil. Umesto toga, motor proizvodi električnu energiju za bateriju od 2,1 kVh koja šalje snagu na prednje i zadnje elektromotore.

U nekim situacijama visokog opterećenja, generator može zaobići bateriju i napajati elektromotore preko invertera, ali motor nema direktnu vezu sa točkovima ili pogonom.

Kao rezultat, Ks-Trail sistemska izlazna snaga je kombinovana snaga od 157 kV od prednjih i zadnjih elektromotora, i ima izdašan vršni obrtni moment od 525 Nm.

Koliko prostora Nissan Ks-Trail Ti-L e-Pover ima unutra?
Na prednjem sedištu vrhunskog Nissan Ks-Traila, život je udoban, pa čak i pomalo otmjen.

Instrument tabla se može pohvaliti sumnjivom kombinacijom boja braon i crne kože, ali veštačko drvo podiže njen izgled, dodajući vrhunski element.

Nappa kožna sedišta su ljupka i gipka bez žrtvovanja podrške. Nude električno podešavanje sa memorijskim postavkama za vozača i suvozača i grejanje za prednje i zadnje strane.

Ista glatka koža krasi i volan, koji je takođe zagrejan.

Ako sam izuzetno izbirljiv, voleo bih da uključim ventilaciju sedišta s obzirom da je to često više neophodno tokom surovih leta u Australiji.

Inače, prostor za odlaganje na prednjim sedištima je dovoljan, sa dva držača za čaše, velikim držačima za flaše na vratima, segmentiranim odeljkom za odlaganje na centralnoj konzoli sa poklopcem koji se otvara leptir i punjačem za bežični telefon.

Centralna konzola je plutajućeg dizajna koji omogućava veliki prostor za skladištenje ispod konzole savršen za malu tašnu.

Čitav prostor je ugodan, a osećaj prostora je uveliko poboljšan masivnim staklenim krovom koji se otvara impresivno široko i opremljen je efikasnim automatskim poklopcem.

Posebno mi se dopada kako se krovni otvor i pripadajući poklopac mogu delimično ili potpuno otvoriti, što znači da mogu da uživam u vetru u kosi, a da sunce ne pada u oči mog malog putnika na zadnjem sedištu.

Promišljeni dodaci prenose se do zadnjeg sedišta koje ima sopstvena podešavanja za kontrolu klime, grejače sedišta i pametno ugrađene suncobrane koje će naterati roditelje svuda da skaču od radosti.

S tim u vezi, svako ko utovaruje i istovaruje decu u Ks-Trail će se radovati zadnjim vratima koja se otvaraju pod uglom od skoro 90 stepeni i omogućavaju širok pristup.

Takođe sam cenio to što su ISOFIKS tačke vezivanja na zadnjim vanbrodskim sedištima bile lako dostupne i nisu zakopane kao u drugim automobilima koje sam vozio. Na zadnjem delu zadnjeg sedišta nalaze se i tri gornje tačke vezivanja.

Zadnje sedište se preklapa u odnosu 40:20:40, i dalje omogućava pristup prtljažniku kroz sredinu naslona čak i kada su postavljena dva dečija sedišta.

Prtljažnik Ks-Trail hibrida omogućava 575L prtljažnog prostora, što je 10L manje od potpuno benzinskih modela sa pet sedišta.

To je i dalje više nego dovoljno za prosečnu porodicu, sa Nissanovim sistemom za skladištenje „Podeli i sakrij“ koji omogućava beskrajnu konfiguraciju i segmentaciju.

Prtljažnik je opremljen platnenom zastorom za teret koji se uvlači, utičnicom od 12 volti i četiri tačke za vezivanje.

Međutim, imao sam nekoliko zamerki u vezi sa prtljažnikom, uključujući i činjenicu da je skladištenje ispod poda ugroženo postavljanjem baterije hibridnog sistema, što stvara izbočinu ispod poda. Kao rezultat toga, nema gde da skladištite zastor za teret ako ga morate ukloniti.

Pored toga, hibrid žrtvuje privremeni rezervni točak i zadovoljava se kompletom za popravku guma koji bi nekim vlasnicima mogao da izazove nelagodu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button