fbpx
Uncategorized

Pregled Ford Puma ST-Line V 2023

2023 Ford Puma ST-Line V
Voleli smo asortiman Ford Puma kada je prvi put stigao u Australiju pre skoro tri godine.

U segmentu punom dosadnih i relativno skupih vozila, Puma se izdvojila kao nešto sveže. Vozio se sa ivicom, izgledao je kao deo, a čak je i osnovni model bio pun sigurnosne opreme i tehnologije – što nije bio slučaj sa svim lakim SUV-ovima u to vreme.

Neki od njih su bili jeftini i ne baš veseli, posebno na nižem kraju modela. Međutim, u vremenu od tada, kompaktni Ford SUV nije uspeo da nađe kupce. Do kraja 2022. zauzeo je sedmu poziciju u segmentu lakih SUV vozila i bio je udobno nadmašen od strane SUV-ova kao što su Kia Stonic i Toiota Iaris Cross.

Do sada u 2023, rezultati izgledaju isti i da se nije mnogo promenilo. Iako ovo nije prvi put da se automobil koji automobilski mediji preporučuju ne prodaje dobro, pitamo se zašto?

Da li je konkurencija brzo sustigla ili jednostavno postoje bolji automobili?

Hajde da pogledamo vrhunsku Ford Pumu da saznamo.

Koliko košta Ford Puma u ​​Australiji?
Ford Puma iz 2023. dolazi u tri različite verzije i počinje od 30.840 dolara pre vožnje na putevima, ili oko 35.200 dolara za vožnju u Novom Južnom Jugu.

To je za početni model koji se zove Ford Puma. Standardni komplet za novac uključuje automatsko kočenje u slučaju nužde, prepoznavanje saobraćajnih znakova, bežično punjenje telefona i ekran osetljiv na dodir od 8,0 inča sa digitalnim radiom i povezivanjem sa pametnim telefonom.

Sledeći u ponudi sa tri automobila je Ford Puma ST-Line iz 2023. Kao model inspirisan sportom, dobija čvršće vešanje, crvene šavove u unutrašnjosti i raskošan tretman eksterijera. Košta 33.190 dolara pre vožnje, ili 37.630 dolara vožnje u Novom Južnom Jugu.

Poslednji u rangu jer je vodeći model naš test automobil – Ford Puma ST-Line V iz 2023. To je u suštini luksuznija verzija ST-Line i dolazi sa B&O Plai stereo sa 10 zvučnika, električnim vratima prtljažnika bez upotrebe ruku , i start bez ključa na vrhu ulaza bez ključa.

Počinje od 36.390 dolara pre vožnje na putevima, ili 40.926 dolara za vožnju u Novom Južnom Jugu. Bela boja dolazi besplatno, dok dodatne boje, uključujući dvobojne opcije, koštaju od 700 do 1200 dolara. Krovni otvor dodaje još 2000 dolara, dok park paket sa sigurnosnom opremom košta još 990 dolara.

Naš testni automobil je završen u boji Grei Matter (700 USD) sa panoramskim staklenim krovom (2200 USD) i paketom za parkiranje/bezbednost (990 USD) što ga čini vrednim 44.727 USD vožnje u Novom Južnom Jugu.

Sve tri Ford Pume u asortimanu pokreću isti 1,0-litarski turbo motor sa tri cilindra od 92kV/170Nm, imaju isti sedmostepeni auto sa dvostrukim kvačilom i sve šalju snagu na prednje točkove, bez pogona na sve točkove dostupan.

Iako dobro opremljeni, drugi u segmentu nude ubedljiviju vrednost. Mazdin dobro opremljen CKS-3 sTouring počinje u niskom rasponu od 30.000 dolara, a veći, ali isti segmenti poput Volksvagena T-Cross koštaju na liniji, ako ne i jeftinije, u zavisnosti od verzije.

Međutim, automobili su više od kupovine na papiru, pa obavezno pročitajte i odeljak o vožnji.

Koliko prostora Ford Puma ima unutra?
To je kompaktan automobil, i sigurno se tako oseća kada uđete unutra.

Podsetnik na ovo je koliko sedite blizu suvozača. Centralni naslon za ruke je prilično uzak i ne biste ga delili sa svojim prednjim gostom, što opet pokazuje da je kabina na manjoj strani čak i za lagani SUV.

Sedišta su odlična u našem ST-Line V modelu. Ručno su podesivi, ali imaju funkciju masaže koja kotrlja lumbalni deo sedišta gore-dole po leđima kako bi se sprečio zamor.

To je lep luksuzni dodir za ono što je mali kompaktni kupac namirnica. Oni su udobni i dovoljno veliki da odgovaraju većini tipova tela, ali viši ljudi će morati da povuku sedište do kraja da bi se uklopili. Skladištenje u prvom redu je takođe u redu, sa par držača za čaše srednje veličine, kadom za telefon sa bežičnim punjenjem ispod kontrola klima uređaja i par škrtih džepova na vratima sa obe strane.

Ostatak prednje kabine predstavlja dovoljno dobro, sa lepim izborom teksturnih i kvalitetnih materijala koji pomažu da se podigne uočeni kvalitet kabine. Međutim, pogledajte malo bliže i ekran informativno-zabavnog sistema počinje da izgleda mali, a mi smo otkrili mali zveckanje u našem testnom automobilu sa preko 15.000 km na satu.

U zadnjem redu, prostor je prilično ograničen. Sedeći iza svoje vozačke pozicije (visok sam 183 cm) praktično nisam imao mesta. Noge su mi bile zgnječene sa obe strane prednjeg sedišta, a ja sam sedeo preblizu prednjem sedištu da bih se ikad osećao udobno.

Kraći vozač napred bi ublažio problem, kao i manje mršavih gostiju, ali ako planirate da koristite automobil sa odraslima, možda će biti malo premali.

Za malu decu koja sede sama, seče senf, ali opet za decu koja su još uvek u sedištima sa kabrioletom ili pomoćnim sedištima, možda je premala. Instalacija dečjeg sedišta okrenutog unazad će dovesti do pomeranja sedišta suvozača napred, a visoko dodatno sedište može da ošteti zadnju oblogu krova u zavisnosti od modela.

U drugom redu nema ventilacionih otvora, nema utičnica, nema držača za čaše i prilično mali par džepova na vratima. Postoje i drugi u segmentu koji nude bolje pogodnosti po ovoj ceni.

Prtljažnik je pristojnih 410L, a pametan je i po tome što je prostor podeljen na pola samim podom prtljažnika. To znači da svoju smrdljivu torbu za teretanu možete odložiti ispod poda prtljažnika i zaključati je dalje od kabine.

Iako je prtljažnik veliki, a automobil mali, Ford je ipak uspeo da nabavi rezervni točak koji štedi prostor ispod poda prtljažnika.

Da li Ford Puma ima Apple CarPlai i Android Auto?
Ford Puma ima ekran osetljiv na dodir od 8,0 inča sa Apple CarPlai-om, Android Auto, DAB+ radiom i podlogom za bežično punjenje telefona.

Celokupno funkcionisanje pokreće Fordov softverski paket Sinc 3, koji počinje da izgleda pomalo staromodno. Pokrenuo je Apple CarPlai dobro i nije pravio greške ili kvarove tokom korišćenja, ali interakcije sa njim, i njegova opšta grafika, izgledaju kao jučerašnji sistem.

8,0-inčni ekran osetljiv na dodir takođe izgleda malo u poređenju sa današnjim standardima i ostalima u istom segmentu. Prednost odlaska do Puma ST-Line V modela je da zaradite Bang and Olufsen brendirani B&O Plai stereo sa 10 zvučnika.

Centralni zvučnik našeg testnog automobila je bio oštećen i zveckao pri većoj jačini zvuka, ali pri nižim jačinama sistem je zvučao pošteno za novac. Peti album Unknovn Mortal Orchestra zvučao je toplo, veliko i posebno kristalno kada je renderovao sintisajzer i svetlucave delove albuma. Voleo bih da to čujem sa popravljenim centralnim zvučnikom!

Da li je Ford Puma siguran automobil?
Ford Puma je nagrađen sa pet zvezdica ANCAP bezbednosnom ocenom nakon testiranja 2019. godine i postigao je pristojan rezultat za zaštitu odraslih putnika (94 odsto) i dobar za zaštitu dece (86 odsto).

Međutim, njegove performanse za zaštitu pešaka (77 procenata) i bezbednosne sisteme pomoći (74 procenta) bi mogle biti bolje. Neki od ovih problema bi se mogli rešiti tako što bi opcioni bezbednosni paket postao standardni na modelima višeg nivoa.

Koju bezbednosnu tehnologiju ima Ford Puma?
2023 Ford Puma ST-Line V standardno dolazi sa autonomnim kočenjem u nuždi (napred), upozorenjem o napuštanju trake, automatskim dugim svetlima, kamerom za vožnju unazad od 180 stepeni sa prednjim i zadnjim parking senzorima i prepoznavanjem saobraćajnih znakova.

Nažalost, brend vas tera da plaćate više za zaštitnu opremu koju zamagljuje pod neprikladno nazvanim „parking paket“. Ovaj opcioni paket od 990 dolara dodaje prilagodljivi tempomat, pomoć pri izbegavanju upravljanja, praćenje mrtvog ugla i zadnje kočenje u poprečnom saobraćaju.

Ovaj sigurnosni komplet treba da bude standardni, a ne dodatni na modelu sa vrhunskim specifikacijama.

Koliko košta održavanje Ford Pume?
Ford očekuje da servisirate Pumu svakih 12 meseci ili 15.000 km, šta god se prvo dogodi. Prve tri godine servisiranja koštaju 335, 385 i 335 dolara, ili ukupno 1055 dolara.

Četvrta i peta godina koštaju 610 dolara i 335 dolara na vrhu, a održavanje pet godina i 75.000 km koštaju na 2275 dolara. Iako je skuplji od Tojote, njegove cene usluga su fer i razumne u odnosu na ostatak konkurencije i uzimajući u obzir interval od 15.000 km.

Troškovi osiguranja su takođe pristojni, sa godišnjom polisom koja košta 1064 dolara na osnovu uporedne ponude za 35-godišnjeg muškog vozača, koji živi u Chatsvoodu, Novi Južni Južni Jugoslaviju. Procene osiguranja mogu da variraju u zavisnosti od vaše lokacije, istorije vožnje i ličnih okolnosti.

Kako vozi Ford Puma?
Ako uživate u automobilu koji deluje trenutno, oštro i direktno za vožnju, onda je Ford Puma vaša vrsta automobila.

Nakon nekoliko krivina ili kružnog toka, primetićete brzo upravljanje. Ne samo da je kratak, od brave do brave, već ima i lepu hitnost van centra koja dopunjuje čvrsto vešanje automobila.

U gradu smo smatrali da je ST-Line sportsko vešanje podnošljivo u celini, ali bilo je trenutaka u ruralnim sredinama gde je bilo previše. Ponekad je usaglašenost ono što vam je potrebno u zavisnosti od uslova u kojima vozite, i pošteno je reći da Ford Puma preferira glađe delove puta kakve možete naći u gradu.

Ali kada put postane relativno gladak i takođe teče, Puma zapravo postaje prijatna za vožnju. To je mali SUV koji se čini zrelijim nego što izgleda, što ga čini idealnim automobilom za izlete između ruralnih predgrađa. Lepo se ponaša i oseća se samopouzdano na bržem seoskom putu, a ima i dobru količinu prianjanja i kontrole.

Mogli biste tražiti malo više performansi od 1,0-litarskog motora, ali na sreću nema ništa protiv toga da bude zadužen. Pruža odličan i grub zvuk i ne oseća se napregnuto kada zakopate pedalu i upotrebite svu njenu snagu – recimo na rampi na autoputu koja ulazi u zonu od 110 km/h ili kada legalno pretičete sa desne strane puta.

Međutim, on će potrošiti više goriva nego što se tvrdi ako se ne krećete po ravnom terenu u zonama od 50 km/h. Sedmostepeni automatski menjač sa dvostrukim kvačilom je dobro kalibrisan, ali kretanje unazad strmim prilazom zahteva strpljenje sa pedalom za gas.

Naučite kako da vozite unaokolo kako uključuje pogon i poleće, ali nema poricanja da bi redovna tečna spojnica i auto opremljen pretvaračem obrtnog momenta to učinili boljim.

Sve u svemu, pogon je zadovoljavajući za paket, ali bi bilo lepo videti više performansi koje se nude u ovoj lokalnoj vodećoj ponudi. Buka u kabini je dobra po tome što je niska i generalno bez vibracija pri brzini, tako da će i oni koji putuju autoputem uživati u toj činjenici.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button