fbpx
Uncategorized

Pregled Kia Seltos GT-Line 2023

2023 Kia Seltos GT-Line
Kiji je trebalo neko vreme da ponudi pravi mali SUV na australijskom tržištu, a južnokorejski brend je čak morao da trpi ogorčenje gledajući kako sestra Hiundai predstavlja ne jedan već dva mala SUV-a – Venue i Kona – pre nego što je dobila priliku. Ali krajem 2019. Seltosi su konačno sleteli i nije bio trenutak prerano.

Sada je, međutim, vreme za fejslifting, a Kia je udvostručila paket koji je predstavila pre skoro tri godine. Kao i ranije, asortiman nudi izbor između 2,0-litarskih neturbo i 1,6-litarskih turbo benzinskih motora, kao i varijanti S, Sport i Sport+, ili na vrhu, vodeći GT-Line.

Sa ažuriranjem, dobija revidirani spoljašnji izgled, unapređenu tehnologiju i ažurirani pogon. Često je tačno da ne dobijate nešto uzalud, a to je upravo slučaj za ceo asortiman Seltosa sa cenama koje rastu širom sveta, uključujući i najpremijum verziju.

Uskočili smo u 2023 Kia Seltos GT-Line AVD da vidimo šta dobijate za dodatni novac.

Koliko košta Kia Seltos u Australiji?
Najpristupačniji Seltos S sada košta 31.690 dolara vožnje, što predstavlja povećanje od oko 2.400 dolara. Na suprotnom kraju opsega, GT-Line AVD će vam sada koštati 47.690 dolara za vožnju. Vredi istaći da je, za razliku od pre-faceliftovanog Seltosa (osim ograničene serije koja je kasnije pokrenuta), 2023 Kia Seltos GT-Line je sada dostupna sa ne-turbo motorom i pogonom na prednje točkove, nudeći sve preostale GT-Line ima minus 3400 dolara od cene.

Opcije srednjeg opsega uključuju pogon na prednje točkove od 35.390 USD Sport i 38.490 USD Sport+, a ovaj drugi je takođe dostupan sa turbo motorom i AVD za 41.990 USD (sve cene su za vožnju sa vožnje, isključujući opcije).

Detaljniji pregled cena i specifikacija za Kia Seltos za 2023. godinu dostupan je ovde.

Tradicionalni rivali uključuju omiljeni u segmentu MG ​​ZS, Mazdu CKS-30, Mitsubishi ASKS i Hiundai Kona, ali sa premijum cenom možete tvrditi da se ova konkretna varijanta takmiči sa Kona N visokih performansi, Volksvagenom T-Roc srednje klase, pa čak i Audi K2, na primer.

Nema dostupnih opcija troškova hardvera za bilo koju varijantu u opsegu, iako dodavanje vrhunske boje dodaje još 520 dolara na krajnji rezultat. Sjajna dvobojna boja je besplatna opcija, ali crni krov, nažalost, briše krovni otvor koji je standardna oprema sa GT-Line. Naš testni automobil ima i premium farbu i opcije završne obrade u dve boje.

Koliko prostora ima Kia Seltos unutra?
Jedan od prvih utisaka koji vas ostavljaju nakon ukrcavanja u Seltos je koliko je kabina prostrana za „mali“ SUV, ali odgovor je zahvaljujući dva faktora. Prvo, dužine 4370 mm, širine 1800 mm i visine 1615 mm, Seltos je na većem kraju segmenta i stoji rame uz rame sa modelima uključujući Nissan Kashkai, Suzuki Vitara i Mitsubishi Eclipse Cross.

U kombinaciji sa izdašnim proporcijama, međutim, pametno se koristi prostor u celoj kabini, tako da se zapremina ne gubi na upadljive linije krova nalik kupeu i stilske gluposti. Naročito nam se dopala dupla polica na centralnoj konzoli, koja omogućava da se pametni telefon odloži na krevet za bežično punjenje dok prostor ispod ostavlja slobodan za druge stvari.

Odeljak za odlaganje ispod srednjeg naslona za ruke nije najveći, a par centralnih držača za čaše je malo mršav, ali sve u svemu, mesta za odlaganje delova su u rangu sa drugim popularnim modelima u ovom segmentu.

Pošto je ovo Seltos na najvišoj polici, on dobija neke odlične luksuzne detalje u unutrašnjosti, uključujući vrata prtljažnika na električni pogon za pristup velikom prtljažniku, električno podešavanje sa ventilacijom i grejanjem za oba prednja sedišta, veštačku kožu za presvlake sedišta, opremu selektor i volan. GT-Line takođe podržava grejanje volana.

Prostor napred je izdašan u prostoru za glavu, noge i laktove, a vozačeva pozicija je na visokoj strani koja pruža dobar pogled na okolinu. Slična je priča u drugom redu sa dovoljno prostora za noge za putnika od 186 cm iza vozača iste visine. Putnici pozadi imaju nisku liniju prozora koja nudi dobar pogled napolje, zajedno sa parom USB-C utičnica i ventilacionih otvora – ali nema sopstvenu ploču za kontrolu klime.

Pozadi se nalazi veliki prtljažnik koji u GT-Line nudi veoma respektabilnih 433L, a čak ima i rezervni točak pune veličine ispod poda prtljažnika. Samo ulaz S dobija rezervni prostor za uštedu prostora, ali ovo zauzvrat povećava prostor prtljažnika na 468L jer omogućava da se podna daska prtljažnika postavi niže.

Pored pristojne zapremine, prtljažnik je takođe prilično kvadratan bez upada u lukove točkova i lajsni, što dodatno povećava njegovu praktičnost. Preklopite sedišta u drugom redu podeljena u razmeri 60:40 i prostor za utovar se povećava na 1393L.

Iako je kvalitet unutrašnjih materijala generalno dobar, nekoliko čvrste plastike koju je Kia, čini se, izbacila, se vraća nazad. Postoje neprijatne taktilne završne obrade na većini kontrolne table i većine ukrasa vrata, dok je sjajno crna boja završna obrada u drugim oblastima ne daje vrhunski osećaj na koji je Kia možda težila.

Presvlake od potpuno sintetičke kože za volan i birač menjača se iskupljuju, zajedno sa nekim impresivnim tehničkim detaljima.

Da li Kia Seltos ima Apple CarPlai i Android Auto?
Neobično, to je početni nivo Seltos S koji dobija bežično povezivanje i sa Android Auto-om i sa Apple CarPlai-om, dok još tri premijum varijante podržavaju povezivanje oba pametna telefona, ali zahtevaju kablovsku vezu.

Kia još uvek radi na rešavanju ove prepreke, koja je očigledno povezana sa tehničkim komplikacijama, ali nije uspela da se nađe na vreme za osvežavanje srednjih godina.

Bez obzira na vezu, uređaj se ogleda na centralnom ekranu osetljivom na dodir od 10,25 inča koji ima odličnu rezoluciju i brzo se pokreće nakon pokretanja. Impresivan centralni ekran je upotpunjen drugim 10,25-inčnim potpuno digitalnim ekranom za vozača. Moderan pristup omogućava određeni stepen prilagođavanja ekrana gde su tradicionalni merači bili ozbiljno ograničeni i nastavlja savremeni i visokotehnološki izgled na instrument tabli, donekle nadoknađujući materijale i dizajn koji se na mestima više zaboravlja.

Uglađen operativni sistem sadrži dobar nivo izvorne tehnologije ako ste odlučili da iskočite iz preslikavanja pametnog telefona sa navigacijom i 10 godina besplatnih ažuriranja mapa, kao i odličan Bose zvučni sistem sa osam zvučnika – dva više od ostatka Seltos asortimana.

Ažurirani Seltos takođe uključuje sedmogodišnji pristup Kia Connect-u, omogućavajući daljinski pristup vozilu preko kompatibilnog pametnog telefona za funkcije uključujući daljinsko zaključavanje i otključavanje, daljinsko pokretanje vozila, praćenje vozila, provere nivoa goriva i mogućnost slanja odredišta za navigaciju na auto.

Tu je i Kia-in ambijentalni zvuk „zvuci prirode“, koji nudi neprekidni zvučni zapis različitih opuštajućih scenarija, uključujući prašumu, kišu koja pada i užurbani kafić, na primer. Kada smo se prvi put susreli sa tom idejom – sada se širi u modelima Kia i Hiundai – mislili smo da je to pomalo glupo, ali ovih dana dobija više vremena za emitovanje od radija ili podcasta tokom većine vožnji.

Spolja, GT-Line je jedini Seltos koji ima potpuno LED osvetljenje, kao i nagibno-klizni krov (ali ne na našem konkretnom primeru), dok bežično punjenje uređaja, brisače koji osećaju kišu i položaj vozačevog sedišta pamćenje je sve deo dogovora.

Tri opcije punjenja za prednje putnike (USB-A i USB-C plus utičnica od 12 volti), LED ambijentalno unutrašnje osvetljenje i head-up displej u boji zaokružuju impresivnu listu standardne tehnologije GT-Line, iako je ova druga pop-up tip sa sopstvenim ekranom, a ne sistemom u stilu borbenog aviona koji se reflektuje sa unutrašnje strane vetrobranskog stakla.

Koju bezbednosnu tehnologiju poseduje Kia Seltos?
Pre Seltosovog ažuriranja sredinom ciklusa, opcioni paket je dodao najviši nivo napredne bezbednosne tehnologije varijantama niskog kvaliteta, ali sa verzijom za 2023., sve funkcije pomoći vozaču i bezbednosne funkcije su standardne i skoro identične u celom asortimanu.

Samo verzije višeg nivoa dobijaju kompletan paket uključujući AEB na raskrsnicama/raskrsnicama i upozorenje o odlasku glavnog vozila, ali osim toga, isti nivo pasivnih i aktivnih bezbednosnih sistema se dele širom sveta.

Ovo uključuje AEB sa prepoznavanjem pešaka i biciklista, senzore za parkiranje unaokolo i kameru za vožnju unazad, upozorenje o pažnji/odvraćanju pažnje vozača, automatsko detektovanje sumraka i duga svetla, praćenje mrtvog ugla i pomoć, praćenje i pomoć pri zadržavanju trake, pritisak u gumama praćenje i adaptivni tempomat.

Ako to nije dovoljno da vas sačuva od nevolja, sistemi pasivne bezbednosti uključuju prednje i bočne vazdušne jastuke za prvi red, kao i vazdušne zavese za putnike u oba reda.

Seltos sadrži ozbiljnu količinu sigurnosne tehnologije u malom SUV-u, ali postoji samo jedna crna oznaka uz njegovo ime u obliku prepoznavanja znakova brzine i funkcije upozorenja. Sistem bi trebalo da obavesti vozača o ograničenju brzine u bilo kojoj situaciji vožnje. Ne samo da povremeno pogrešno prikazuje ograničenje brzine, već se oglašava i zvučno upozorenje ako vozilo prekorači ograničenje za samo jedan kilometar na sat.

Funkcija se može isključiti, ali se podrazumevano uključuje svaki put kada se automobil ponovo pokrene. Iritirajuća karakteristika je takođe praćena sa previše drugih zvona, zvona, zujanja i kucanja za relativno manje događaje, kao što je svaki put kada se promeni zona brzine ili ako se vozilo približava oznakama trake. Ovo je brzo postalo zamorno.

Koliko košta održavanje Kia Seltosa?
Kao i mnogi glavni proizvođači, Kia je ograničila cenu svog planiranog servisa. Servisni intervali su na 10.000 km ili 12 meseci (u zavisnosti od toga koji prvi stigne), a po ceni od 308 dolara, prvi servis je najjeftiniji.

Međutim, za razliku od gotovo bilo kog drugog proizvođača, Kia nudi svoj sedmogodišnji ugovor koji uključuje garanciju, pomoć na putu i ​​ugovor sa ograničenom cenom. Sedma godina je najskuplja sa 671 dolara.

Prosečna cena posete za planirano održavanje je 497 dolara ili ukupna cena za sedam godina servisiranja Seltosa je 3479 dolara. Vredi napomenuti da je ovaj trošak veći nego kod neturbo Seltos modela, koji takođe imaju duže intervale od 15.000 km između servisa.

Puno sveobuhvatno osiguranje za Seltos je relativno pristupačna vežba koja košta 1351,35 dolara godišnje na osnovu uporedne ponude za 35-godišnjeg muškarca vozača koji živi u Chatsvoodu, Novi Južni Jug. Procene osiguranja će se razlikovati u zavisnosti od vaše lokacije, istorije vožnje i ličnih okolnosti.

Kako vozi Kia Seltos?
Sa 146 kV i 265 Nm ispod desne pedale, Seltosov 1,6-litarski četvorocilindrični benzinski motor sa turbo punjenjem ima 16 kV više od jedinice iz 2019. i više performansi nego što biste mogli da očekujete od malog SUV-a koji nosi Kia značku. Ubrzanje je snažno od samog starta, a ima dosta gunđanja srednjeg dometa za preticanje ili samo dobar provod za volanom.

Živahan motor rado se snažno okreće, ali zvuči pomalo drhtavo blizu vršne snage od 6000 obrtaja u minuti. Mnogo je bolje držati ga u srednjem ili donjem delu tahometra i uživati u respektabilnom obrtnom momentu.

Sa ažuriranjem za 2023., AVD Seltos GT-Line (i Sport+) prešao je sa sedmostepenog automatskog menjača sa dvostrukim kvačilom na konvencionalniji automatski pretvarač obrtnog momenta sa osam brzina, ali njegove munjevito brze promene stepena prenosa otežavaju da se utvrdi tokom normalna vožnja.

Isporuka snage je glatka i postoji skoro neprimetna promena između brzina. Nažalost, novi menjač ne voli da se žuri i manje je spreman da spusti ili drži nižu brzinu tokom živahne vožnje.

Međutim, pravi vrhunac Seltosovih manira vožnje je njegova razigrana šasija i rukovanje. GT-Line nosi najveći alu felge u liniji sa 18-inčnim felgama u odnosu na 17- i 16-inčne verzije ostalih varijanti, a to donosi najveći kontakt sa gumama od svih.

Sa dodatnim prianjanjem, GT-Line ima odlično samopouzdanje pokrivajući puteve koji uživaju i uživanje je upravljati kroz krivine, što je poboljšano upravljačem u obliku slova D koji je još jedna jedinstvena karakteristika ove varijante.

Uprkos sportskoj melodiji vešanja, vodeći Seltos uspeva da ponudi i udobnu vožnju tokom krstarenja. Ima malo više buke na putu nego što se očekivalo, i verovatno kao posledica širih guma niskog profila, ali to ne umanjuje mnogo inače odličnu vožnju za sve putnike.

Konačno, ako razmišljate da skrenete sa utabane staze i tražite avanturističkije iskustvo vožnje u Seltosu, GT-Line je dostupan sa pogonom na sve točkove, kao i Sport+.

Nismo provodili vreme van puta dok smo sa Seltosima, ali brojni dodaci za sve terene, kao što su kontrola spuštanja uzbrdo, pa čak i režim zaključavanja pogona na sve točkove, sugerišu da bi trebalo da ima natprosečnu vožnju bilo gde samopouzdanje, ali više za labave površine ili vuču po svim vremenskim prilikama, a ne za odgovarajuće terenske sposobnosti.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button