fbpx
Automobili

Pregled Mazda CKS-9 Azami LE 2021

Mazdin CKS-9 druge generacije šarmantira australijske porodice otkako je stigao na ove obale pre nekih pet godina. Njegova jednostavna vožnja, udobno okruženje i pristojna tehnologija ostavili su više nego povoljan utisak, a japanski proizvođač je koristio godišnja ažuriranja kako bi Mazdu CKS-9 ulepšao i postao deo razgovora.

Ovaj trenutni korak dalje ide dalje – na sreću, ne na neki loš način – predstavljanjem vrhunske Mazde Azami LE 2021, koja je nedavno provela nedelju dana sa mojom porodicom. Na prvi pogled, nema mnogo toga što bi ga razlikovalo od ostatka CKS-9 asortimana.

Azami LE se, naravno, može pohvaliti novim točkovima od 20 inča i većim zadnjim izduvnim cevima, ali to teško da je to nešto što je trkajuće. Brzi pogled u unutrašnjost je, međutim, dovoljan da otkrije supermoć ovog CKS-9 – par kapetanskih stolica luksuznog izgleda za putnike u drugom redu.

To malo iznenađenje takođe otvara jednu ili dve zagonetke. Prvo, ako ponudite sedmosed kao šestosed porodici kojoj treba samo pet sedišta, ali joj se sviđa ideja sa sedam, da li i dalje misle da dobijaju dobar posao?

I drugo, ne znam kako se osećam kada se moji munchkins od pacova opuštaju u prelepim prošivenim, dobro oblikovanim naslonima koji se mogu grejati ili hladiti pritiskom na dugme. Već su se dočepali mog skupog sjajila za usne, preuzeli su najbolje ćebe na kauču i srećno su proždrli mafin koji sam sačuvao za svoje prepodnevno uživanje.

Najbolje sedište u automobilu trebalo bi da bude rezervisano za vozača – zar više ništa nije sveto?

Gore pomenute kapitenske stolice mogu zauzeti ponosno mesto u drugom redu, ali nisu bez komplementarne odeće. Razdvojeni su fensi konzolom koja oponaša onu u prvom redu sa dubokom korpom za skladištenje, ugrađenim USB portovima i dva držača za čaše.

Mojim klincima su se dopale roletne za prozore na uvlačenje, korpa za odlaganje ispod sedišta, kao i digitalne kontrole klime. Zapravo, moja svekrva, koja je insistirala da isproba nove stolice umesto dosadnog starog suvozačevog sedišta kada sam je ostavio na njenom času graviranja, kaže da možete upravljati kontrolom klime sa ispruženom nogom dok zavaljate sedište .

Pa, niko neće umreti od čuda, pretpostavljam.

Ulazak u treći red je zahvaljujući dugmadima za jedan dodir. U teoriji je zaista prilično praktično, ali pripremite se, mehanika je spora. To može dovesti do nekoliko uperenih pogleda sa strane direktora i nekoliko sramežljivih pogleda na vas zbog zaustavljanja postupka u zoni odlaska u školu, posebno kada je standardna procedura spora do 20 km/h i natera decu da se spuste i kotrljaju…

Smeštaj pozadi je bolji od većine sedišta u trećem redu, delimično zahvaljujući dužini Mazde CKS-9 od pet metara. Putnici dobijaju držače za čaše i USB tačke, ali bez ventilacionih otvora – nije loše mesto za koje bi neki tvrdili da izbacite dete koje vas najviše nervira tog dana.

I napred, CKS-9 nastavlja da impresionira puno prostora i prilično stila. U početku se može osećati malo zauzeto sa mnoštvom dugmadi i točkića koji će vam se dopasti, ali sama kabina je pozicionirana za vozača sa svime što vam je potrebno pri ruci.

Naš testni automobil je imao orah smeđu kožu sa akcentima od pravog drveta. Iskreno, bilo je pomalo mračno, ali ne možete zameriti uklapanju i završetku.

Prtljažnik je kavernoznog 810L sa presavijenim trećim redom. Za nas je to značilo da možemo da stanemo u prodavnicu sa 12 kesa sa eskijem srednje veličine koji smo zaboravili da uklonimo nakon roštilja kod prijatelja. CKS-9 je takođe bio sposoban vojnik u transportu dugoočekivane stolice iz Officevorks-a, spasavajući moja leđa i stalni dotok novca lekaru – i samo zbog tog čina uvek će biti moj heroj!

Za one od vas koji nose decu kojima su još potrebna autosedišta, naći ćete dve ISOFIKS tačke i dva gornja vezica u drugom redu sa dve gornje vezice u trećem redu. Jedna od kul stvari sa sedmosedom CKS-9 je to što ne možete samo da stanete u pet autosedišta, već možete pristupiti i trećem redu sa tri autosedišta koja su već postavljena u drugom redu. Dakle, to je nešto što treba imati na umu.

Mazda CKS-9 je veliki automobil sa težinom, a naziv sa pogonom na sve točkove obično znači da je malo žedniji od svojih kolega sa prednjim pogonom. Naša nedelja u Azami LE uključivala je nekoliko dužih vožnji autoputem, nekoliko povratnih putovanja od 40–50 km do aktivnosti i sportskih igara i bezbroj kratkih putovanja u urbanim granicama. U proseku smo imali 10,1L/100km u našem vremenu na sedištu vozača – dovoljno blizu zvanično navedenog kombinovanog ciklusa od 9,0L/100km da me zainteresuje.

Sa cenom od 73.875 dolara plus na putevima, CKS-9 Azami LE je zalutao na teritoriju poreza na luksuzne automobile, ali uspeva da plati pošteni novac. Dolazi sa Mazdinom petogodišnjom garancijom neograničenih kilometara i pomoći na putu za isti period.

Troškovi servisiranja u proseku iznose nešto više od 460 dolara po poseti za prvih pet usluga. Intervali su na 12 meseci ili 10.000 km, delimično zahvaljujući 2,5-litarskom turbo motoru.

Kada vam je veći deo dana luda vrteška, lepo je ući u automobil koji je i prostran i udoban, a ponaša se na putu onako kako to proglašava na limovima. Mazda CKS-9 je uvek bila samouverena, sposobna vožnja, u ovom slučaju poboljšana vrhunskim osećajem Azamija LE.

Lepo je izbalansiran u uglovima i van njih, strpljivo čeka uputstva i pokazuje dobru prisebnost kada treba da se brzo spojite ili nadmašite izluđujući kamion koji izbacuje litre prskane kiše na vaše vetrobransko staklo.

Zaista je lako manevrisati za veliki SUV, kamera od 360 stepeni je odličan pomoćnik pri ulasku ili izlasku iz uskih parking mesta. Svidelo nam se što je bilo minimalno ljuljanja, što se dobro vozi po mršavim površinama čak i na 20-inčnim legurama, a upravljanje je dobro ponderisano.

CKS-9 pokreće 2,5-litarski četvorocilindrični turbo benzinac koji vraća 170 kV snage i 420 Nm obrtnog momenta sa šestostepenim automatskim menjačem. Možda se ne čini mnogo, ali obrtni moment dolazi nisko u opsegu (2000 obrtaja u minuti) slično kao kod dizelaša, što znači da možete lako da radite na strmijim uzbrdicama kao što smo saznali – čak i sa sva tri reda u upotrebi.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button