fbpx
Automobili

Renault Megane E-Tech Electric treba da se pojavi u Australiji 2023

Mali SUV Renault Megane E-Tech Electric trebalo bi da stigne u Australiju već sledeće godine, kao prvi novi električni putnički automobil brenda od kada je Zoe gradski automobil lansiran u inostranstvo pre deceniju.

Otkriven u septembru 2021., Drive razume da Megane E-Tech Electric treba da stigne u australijske izložbene salone negde 2023. godine – iako Renaultov australijski uvoznik Ateco tek treba da objavi datum lansiranja, kao ni detalje o lokalnim cenama ili specifikacijama.

Cene u Francuskoj počinju od 35.200 evra za početni model, kratkog dometa, a raspon do 51.200 evra za vodeću varijantu dugog dometa – poslednjih 60 odsto više od benzinskog gradskog SUV-a Renault Captur Intens u Australija, čija je cena od 35.790 dolara pre troškova na putu.

To sugeriše katalošku cenu u Australiji od približno 57.000 dolara za novi Megane E-Tech Electric – u rangu sa njegovim malim električnim SUV rivalima, uključujući vrhunski Hiundai Kona Electric (64.000 dolara pre početka vožnje) i Mazdu MKS-30 E35 Astina (65.490 dolara).

Renoov poslednji električni putnički automobil ili SUV u Australiji, gradski automobil Zoe, krenuo je sa lokalnih obala po ceni od 49.490 dolara pre troškova na putu u vodećoj verziji Intens – nudeći samo 300 km zahtevanog dometa i električni motor od 68 kV.

Uprkos tome što deli svoje ime sa Renoovim legendarnim malim hečbekom na benzinski pogon, novi Megane E-Tech Electric (zvanično „Megane E-Tech 100% Electric“) je mali SUV veličine slične gore pomenutom Capturu, a vozi se na novom CMF-u. EV platforma dizajnirana isključivo za električna vozila.

Evropski kupci imaju izbor između litijum-jonskih baterija od 40kVh ili 60kVh, uparene sa jednim od dva elektromotora (postavljena na prednjoj osovini), razvijajući 96kV/250Nm ili 160kV/300Nm.

Renault tvrdi do 470 km VLTP dometa vožnje sa većom baterijom i manje snažnim električnim motorom, smanjujući se na 450 km sa snažnijim e-motorom, ili 300 km sa odabranom malom baterijom od 40 kVh.

Brzo punjenje jednosmernom strujom do 130 kV standardno je na modelima sa najvećim dometom, omogućavajući dodavanje 300 km zagarantovanog dometa sa VLTP sertifikatom za 30 minuta punjenja, ili 200 km stvarnog dometa „vožnje autoputem“ u istom periodu.

Megane E-Tech Electric predstavlja novi ‘Open-R’ infotainment sistem za francuskog proizvođača automobila – koji pokreće Google Android Automotive operativni sistem – integrisan u novu zakrivljenu kontrolnu tablu, sa ekranom osetljivim na dodir od 9,0 ili 12 inča, i 12,3-inčni ekran za instrumente.

Dostupne funkcije uključuju bežični Apple CarPlai i Android Auto, Harman Kardon zvučni sistem sa devet zvučnika, ambijentalno osvetljenje u 48 boja, presvlake sedišta od kože ili tkanine, LED farove i zadnja svetla, 20-inčne aluminijumske felne, iskačuće ručke na vratima, i ažuriranja putem mreže.

Standardne ili opcione aktivne bezbednosne funkcije u Evropi uključuju prilagodljivi tempomat sa zaustavljanjem i kretanjem, pomoć pri praćenju trake, pomoć pri zadržavanju trake, praćenje mrtvog ugla, upozorenje o poprečnom saobraćaju pozadi, prednje i zadnje autonomno kočenje u slučaju nužde, automatsko parkiranje, digitalni zadnji deo – ogledalo za gledanje i 3D kamera od 360 stepeni.

Novi električni Megane ima dužinu od 4199 mm, širinu 1783 mm i visinu od 1505 mm, sa međuosovinskim rastojanjem od 2685 mm – u rangu sa Captur „lakim“ SUV-om u smislu ukupne dužine (28 mm kraće) i širine (16 mm šire), ali 62 mm niže, i sa 46 mm dužim međuosovinskim rastojanjem.

U ponudi je 440 litara prtljažnika iza zadnjih sedišta – sa dodatnih 32 litara ispod poda prtljažnika za kablove – ili 18 litara više od Captur-a.

Renault Megane E-Tech Electric će se naći u prodaji u Evropi u narednim mesecima, uoči lansiranja u Australiju za koje se pretpostavlja da je planirano za 2023.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button