Automobili

Pregled limuzine Kia Cerato GT iz 2021. godine: omot od trčanja

Kia proizvodi jednu od retkih zagrejanih limuzina koja svoj novac zapravo može staviti tamo gde su joj usta. Vidite, dok su neki rivali presrećni da ošamaruju nekoliko N znački ili zalepe pretpostavljajući ST logotip na telo, Kia ugledno ide na kraj sa 2021 Cerato GT i podiže uloge snage uz izuzetno sportsko telo komplet.

Ali to takođe predstavlja problem, jer jačanje snage i sportske namere uvek vode ka očekivanjima. Može li se Cerato GT baviti sportom jednako dobro kao i svakodnevno – i što je najvažnije, da li njegove performanse umanjuju njegovu upotrebljivost?

To je ono što me najviše zanima nakon što nam je Kia predala ključeve uskoro zamenjene (do toga ćemo doći kasnije) limuzine Cerato GT, završene u Runvai Red (520 USD).

U odnosu na katalošku cenu od 34.190 dolara bez troškova na putu, Kia trenutno nudi odvezenih 35.990 dolara, što predstavlja uštedu od oko 2500 dolara na automobilu sa punom cenom.

U okviru svog konkurentskog seta, koji uključuje automobile poput Ford Focus ST-Line (30.990 USD), Hiundai i30 sedan N Line (32.290 USD) i Honda Civic RS (34.090 USD), uporedna maloprodajna cena Cerato GT limuzine od 34.190 USD može se tumačiti kao skupo. Ipak, uzmite u obzir da ovi rivali nemaju moćnije motore od ostatka njihovih dometa.

Za tu potrošnju ste dobro opremljeni u pogledu kompleta. Cerato GT poseduje kožno uređenu unutrašnjost sa sportskim sedištima podesivim po snazi, sportskim pedalama od legure, dvozonskom kontrolom klime, zadnjim otvorima za vazduh, grejanjem prednjih sedišta, bežičnim punjenjem telefona, žičanim Apple CarPlai i Android Auto, ekranom osetljivim na dodir od 8,0 inča sa digitalnim radiom i matičnom satelitskom navigacijom i zvučnim sistemom JBL sa osam zvučnika.

Zabavni deo je 1,6-litarski četvorocilindrični motor sa turbopunjačem koji izbacuje 150kV / 265Nm na prednje točkove kroz sedmostepeni menjač sa dvostrukom spojkom. Te brojke nisu ni podizanje obrva ni razočaranje – savršena teritorija sa toplim limuzinama.

Uskoro ćemo zapeti kako će se te brojke prevesti u stvarni svet, ali prvo je bilo videti kako Cerato GT svakodnevno postupa.

Kročite kroz ulazna vrata bez ključa i u unutrašnjost odevenu odećom, a kabina dobro izgleda na prvi utisak. Sedišta su udobna i svestrano se uklapaju, a završna obrada je na nivou. Postoje lepi akcenti od satenskog hromiranog efekta, a većina dodirnih tačaka je prekrivena mekanim materijalom, iako tvrde plastike ne nedostaje ispod crtice i oko tunela prenosa.

Što se tiče karakteristika, mogli biste da napravite mnogo gore od Cerato GT-a. Ki sertifikovano bežično punjenje je zgodna karakteristika i lepo drži vaš telefon na mestu, a grejana sedišta su dobro vežbala najnovijim hladnim udarom u Melburnu. Zanimljivo je da je Kia odustala od ventilacionih sedišta koja su nekada bila standardna za Cerato GT iz prethodne modele.

U idealnom svetu, bežičnom punjaču telefona Cerato GT pridružilo bi se bežično zrcaljenje pametnih telefona, iako se nudi barem standardna žična postavka. Povezivanje sa matičnim sistemom za zabavu putem Bluetootha je jednostavno i sadrži sve funkcije koje bi vam mogle biti potrebne. Prečice za ključne funkcije nalaze se na dnu ekrana osetljivog na dodir, mada telefonija ne sme biti ključna važnost za Kijine planere, jer dosadno nedostaje.

Fabričke satelitske karte su dobro detaljne i korisno će ukazati na promene brzine i predstojeće kamere brzine ili crvenog svetla. Ozvučenje je pristojno sposobno sa zvučnim basovima, mada JBL u mom iskustvu nije jedan od najboljih brendiranih stereo sistema.

Spredaj se nalazi veliki broj otvora za odlaganje kako bi se razbacili predmeti poput ključeva, telefona i novčanika, dok kartice na vratima sadrže i dovoljno prostora za boce vode i veće predmete.

Prostor u prvom redu je udoban i sve kontrole su vam na dohvat ruke, a položaj za vožnju pruža dobar vid kroz ceo svet.

Unutrašnja soba nije baš tako izdašna u drugom redu, posebno kada je reč o prostoru za noge. Prilično sam visok, ali ne mogu da zamislim da neko preko 180 cm stane dovoljno udobno, a da ne mora da sedi na bočnom sedištu ispred. Sve u svemu, soba za glavu i noge je sasvim u redu.

Nastavljajući svemirsku temu, sedan karoserija Cerato-a omogućava ogromnu šupljinu od 502L za čuvanje vaših stvari. Ispod poda prtljažnika je privremeni rezervni točak za uštedu prostora.

Nekoliko je svakodnevnih problema koje su iznervirale, poput krovne linije bez oluka koja baca vodu kroz otvoren prozor nakon kišne noći, ali većina smetnji povezana je sa sportskim poboljšanjima Cerato GT-a u urbanom okruženju.

To je daleko čvršća vožnja nego što bi trebalo da bude. Sluša se kroz rupe i nervozu zbog nesavršenosti na putu poput visoko napuhanog sportskog automobila, grešeći previše na strani performansi u poređenju sa udobnim dnevnim vozačem.

Kia je takođe osmislila neku sportsku lažnu indukcionu buku kroz kabinu koja zvuči užasno, bar za moje uši. Tužna stvar je što je to nepotrebno. Cerato GT startuje ujutro sa uglednim lajanjem koje se nastavlja tokom žustre vožnje.

Međutim, izvucite Cerato GT na mirnu zadnju cestu, a atributi od kojih muka muči grad pretvaraju ga u zgodan mali upravljač. Njegov motor sa turbopunjačem ima savršeno toplih 150kV / 265Nm, što pruža dovoljno udaraca za snažna preticanja i lepu malu eksploziju između uglova, mada to neće zadiviti kao punopravni vrući otvor.

Snažno drže gume Michelin Pilot Sport 4 i podešavanje zadnjeg vešanja sa više karika, omogućavajući vam da se sigurno zakačite u zavoje bez straha od podupravljanja.

Čak i kočnice dođu na zabavu da zauzdaju stvari kada sve to malo postane puno. Prednji delovi su 25 mm veći od standardnog Cerata i pružaju dobar, dosledan osećaj pedale.

Osećaj upravljanja najbolje je opisati kao karting firmu. Daleko je teža nego što bi trebala biti mala limuzina, što je primetno prilikom manevrisanja po gradu, ali njena šiljasta i direktna priroda zabavlja kroz niz zavoja.

Kia beleži zvaničnu cifru potrošnje goriva od 6,8 l / 100 km, mada je nedelja vožnje u nevolji sa gradom na testu vratila potrošnju od 8,4 l / 100 km. Prethodni uravnoteženiji pogoni Cerato GT-a, uključujući kombinovani autoput i gradski ciklus, prikupili su nam brojke od oko 7.5L / 100km. Cerato GT se može puniti redovnim bezolovnim gorivom.

Kia podržava svoj Cerato GT snažnom industrijskom garancijom od sedam godina / neograničenih kilometara. Garanciju prati besplatna pomoć na putu od 12 meseci i može se obnoviti u razmacima od 12 meseci (do osam godina) jednostavnim vraćanjem Cerato GT u servis Kii na servis.

Govoreći o servisiranju, Kia nudi program s ograničenom cenom koji predviđa da prvih sedam usluga košta ukupno 3295 američkih dolara. Usluge se moraju izvršiti svake godine ili 10.000 km, šta god se pre dogodi.

Uzmite u obzir i to da će Kia početi sa isporukom obnovljenog Kia Cerato 2021. godine u maju. Stajling je suptilno osvežen kako bi Cerato ostao u liniji sa ostatkom šire Kia-ine ponude, dok ostale nove stavke za 2021. uključuju električnu parkirnu kočnicu, ažurirani Krell-ov zvučni sistem, daljinsko pokretanje (od ključa) i krovni otvor.

Kia-in australijski ogranak još uvek nije najavio cene za novu iteraciju, mada očekujte da će doći za nekoliko hiljada dolara više od onoga za šta trenutno možete kupiti Cerato GT pre faceliftinga.

Sedan Cerato GT je ANCAP poslednji put testirao 2018. godine, gde je postigao punu bezbednosnu ocenu od pet zvezdica.

Dakle, da li je vredno čekati novi model ili je automobil trenutne generacije bolja kupovina ako možete da ostvarite popust?

Ako niste od onih koji se muče oko toga da li imate najnovije i najbolje, verovatno je bolja odluka da postignete dobru ponudu za odlazeći Cerato GT. Promena u specifikaciji između automobila sa specifikacijama za 2020. godinu i 2021. god. Je relativno lagana, i ako uspete da postignete još više od Kijine cene odvoza za 35.990 dolara, onda bih smatrao da je to pametniji potez.

Sve dok ulazite u kupovinu Kia Cerato GT znajući da se ona više odnosi na ono što se tiče performansi nego svakodnevica, ona ostaje prijatna topla limuzina sa dovoljno opreme i specifikacija da vas obraduje tokom narednih godina.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close