fbpx
Automobili

Aston Martin uzvraća na tvrdnje da je njegov sigurnosni automobil u F1 presporo

Britanski proizvođač sportskih automobila Aston Martin uzvratio je tvrdnjama da je njegov sigurnosni automobil Formule 1 prespor – putem izjave koju je izdalo upravno telo motosporta – nakon što su najbolji vozači F1 rekli da je najmanje pet sekundi po krugu manje od tempa.

Aston Martin naizmenično obavlja poslove bezbednosti sa Mercedes-AMG-om za svaku drugu F1 trku, sa Vantage V8 kupeom.

Ali posle samo tri trke u sezoni 2022, vozači su izrazili svoju frustraciju ispodprosečnim tempom od Aston Martina.

Aktuelni svetski šampion F1, vozač Red Bula Maks Verstapen, rekao je da je Aston Martin spor kao „kornjača“ u citatima koje je objavio Motorsport.com.

Vozač Mercedesa F1 Džordž Rasel procenio je da je Aston Martin bio oko pet sekundi po krugu sporiji od Mercedes-AMG GT Black Series sigurnosnog automobila.

Na nedavno održanoj Velikoj nagradi Australije, vozač Ferarija Čarls Leklerk rekao je medijima, uključujući Drajva: „Želeo sam da se žalim [na radiju], ali onda sam proverio koliko bezbednosni automobil klizi u uglu i mislim da nije bilo ničega više što je mogao dati, tako da nisam želeo da vršim preveliki pritisak.”

Međutim, Leklerk je primetio: „Sa automobilima koje sada imamo, veoma je teško održati temperaturu u gumama iza sigurnosnog automobila.“

Vozač sigurnosnog automobila F1 – Bernd Mailander – bivši vozač trke, rekao je za nemačku publikaciju Auto Motor und Sport:

„Lepo je što je Šarl Leklerk video da sam apsolutno na granici. Više nije bilo moguće uz najbolju volju na svetu“.

Iako Aston Martin nije direktno branio tempo svog sigurnosnog automobila, posmatrači industrije veruju da je proizvođač sportskih automobila izvršio pritisak da podstakne upravno telo motosporta, FIA, da izda saopštenje u njeno ime.

„FIA želi da ponovi da primarna funkcija bezbednosnog automobila FIA Formule 1, naravno, nije potpuna brzina, već bezbednost vozača, šefova i zvaničnika“, navodi se u saopštenju FIA.

„Brzinu sigurnosnog automobila generalno diktira kontrola trke, a nije ograničena mogućnostima sigurnosnog automobila.”

FIA je takođe saopštila da se sigurnosnom automobilu ponekad daje instrukcija da uspori, da skupi teren ili da izbegne krhotine, napominjući: „Uticaj brzine sigurnosnog automobila na performanse (F1) automobila koji slede je sekundarno razmatranje.”

Za zapisnik, Aston Martin Vantage koji se koristi kao sigurnosni automobil pokreće 4.0-litarski V8 sa dvostrukim turbo motorom koji potiče od Mercedes-AMG-a.

Međutim, postoji razlika u snazi između ova dva vozila.

U Aston Martinu, motor ima snagu od 394kV u specifikaciji sigurnosnog automobila F1, dok Mercedes-AMG sigurnosni automobil navodno ima 544kV ispod desne noge.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button