fbpx
Uncategorized

Pregled Audi E-Tron S Sportback 2022

Kao dragulj u kruni E-Tron-a, Audi E-Tron S Sportback za 2022. spaja impresivne Audi Sport performanse sa skupom upečatljivijih vizuelnih efekata – sve dok se ispija samo kap benzina ili dizela.

Audijev podbrend E-Tron koji se širi je video elegantne kupee E-Tron GT sa četvoro vrata i niz SUV-ova koji su dodani u inostranstvu, ali u Australiji originalna E-Tron serija SUV vozila i dalje vri zastavu – barem za sada.

Sam E-Tron dolazi u izboru između dva tipa karoserije, običnog SUV-a ili brzog kupea Sportback-a kao što je prikazano ovde. Dok raspon počinje od 139.900 dolara plus troškovi na putu, idite do vodećeg modela i traženje se povećava na 168.400 dolara za E-Tron S SUV ili 175.400 dolara za E-Tron S Sportback koji se ovde vidi.

Povećana veličina donosi značajno povećanje performansi, kao što biste i očekivali, sa maksimalnom snagom od 370 kV (u režimu Boost) u poređenju sa 230 kV od kojih raspon počinje.

S remont takođe donosi neke jedinstvene stilske detalje, sa širim proširenjima luka točkova, S branicima, spuštenim vešanjem i 21-inčnim (ili opciono 22-inčnim) Audi Sport aluminijumskim felnama.

Trenutno je područje električnih SUV-ova visokih performansi premalo naseljeno. Takođe biste mogli da razmotrite Tesla Model I Performance od 393 kV, Polestar 2 Long Range Dual Motor od 300 kV ili BMV iKs kDrive50 od 385 kV, pri čemu je sve osim što je BMV manji od Audija po ceni, ali i veličini.Premošćujući jaz između starog sveta automobila i novog, unutrašnjost E-Tron-a dobija neke stvari veoma ispravno, dok drugi elementi ostavljaju prostor za poboljšanje.

Što se tiče prostora, E-Tron Sportback odgovara na poziv. Čak i sa nagnutim fastback profilom, ima dovoljno prostora za putnike, kako napred tako i pozadi.

Dok je linija krova nešto niža od svog SUV modela, posebno pozadi, odrasli putnici i dalje mogu da uđu i izađu bez saginjanja. Kada uđete, ima prostora da se ispružite u svim pravcima.

Dizajn instrument table se ne razlikuje mnogo od drugih Audi modela nove generacije i dobro se predstavlja. Izgleda visokotehnološki i deluje visokokvalitetno sa zanimljivim i vrhunskim materijalima koji se koriste u celom prostoru.

Komandna ručica menjača dominira centralnom konzolom, ali se kreće samo kraj koji je najbliži vozaču. To je jednostavno pomeranje napred-nazad za odabir smera putovanja, i mislim da radi intuitivno i lako.

Dalje, Audijeve opcije za skladištenje su brojne, ali E-Tron još uvek nije sasvim savladao ideju da biste možda želeli da brzo sakrijete svoj telefon i novčanik negde, sa nepokrivenim držačima za čaše u dubokom udubljenju, što ih čini lakim za korišćenje.Sekundarni ekran za kontrolu klimatskog sistema troši dodatni prostor za skladištenje, a čak i centralna konzola i kante na vratima nedostaju. S obzirom na Audijev ravan pod i obimnu unutrašnjost, nedostatak obilnih i pametnih rešetki za skladištenje.

Takođe nezaobilazni u unutrašnjosti su digitalni ekrani retrovizora. Umesto tradicionalnih retrovizora, kamere na svakoj strani automobila vraćaju video zapis unazad.

Za mene, ekrani, postavljeni gotovo pod pravim uglom u odnosu na pogled koji prikazuju, deluju kontraintuitivno. Bez sumnje, vremenom postaju sve bolji za upotrebu, ali predstavljaju nekoliko problema.

Orijentacija ekrana je jedna, a vaš mozak mora da mapira kako se bočna slika svaki put prevodi u pogled pozadi. Drugi je fokusna dubina, sa potrebom da se ponovo fokusira izbliza, a ne u daljinu kao pravo ogledalo.

Konačno, za parkiranje, pogled je ograničen, a pomeranje glave ne menja vidno polje, čineći bliske manevre, pa čak i neka spajanja, igra pogađanja koja nervira.

Pravi zamah i promašaj Audija na ovim – ali oni su opcioni, pa predlažem da ovo polje ne označite.

Standardna oprema obuhvata funkcije poput četvorozonske kontrole klime, ambijentalnog osvetljenja u 30 boja, električno podesivih grejnih prednjih sportskih sedišta, ulaska bez ključa i startovanja pritiskom na dugme, i zatamnjenog zadnjeg stakla za privatnost.

Trenutno, zbog nedostatka komponenti, E-Tron S ostaje bez stuba volana i bežičnog punjenja telefona. Kupcima se savetuje da se konsultuju sa svojim prodavcem u vezi sa specifikacijama određenog vozila.

Prtljažnik je potpuno praktičan, sa 555L do zadnjih sedišta. To je 45L manje na E-Tron SUV-u, ali nedovoljno da biste ga verovatno propustili. Napred ima dodatnih 60L prostora za skladištenje ispod haube za odlaganje kablova i slično.

Sa preklopljenim sedištima ima 1594L, a vrata prtljažnika se električno upravljaju, sa kontrolom pokreta, da se otvaraju pokretom noge ispod branika.Tri unutrašnja displeja, za info-zabavu, klimu i instrumente, postavljaju asortiman E-Tron-a sa pravim stavom visoke tehnologije.

Glavni 10,1-inčni info-zabavni displej ima povratnu informaciju „klik“ kao potvrdu pritiska na funkciju, a Audijev jednostavan interfejs pločica nudi lak pristup mnogim funkcijama automobila.

Pored pristupa različitim sistemima vozila, infotainment sistem dolazi sa bežičnim i žičanim Apple CarPlai-om, žičnim Android Auto-om, 3D digitalnim izvornim mapama i digitalnim radiom. Pristup povezanim uslugama preko sopstvene namenske SIM kartice automobila omogućava prikaz informacija kao što su vremenska prognoza i cene goriva iz infotainment sistema, statusa, punjenja i predkondicioniranja putem aplikacije za pametni telefon, kao i unos odredišta sa vašeg telefona u automobil.

Niže u konzoli, ekran od 8,6 inča zadržava isti izgled i funkcionalnost, ali se može koristiti za upravljanje klimom, pristup funkcijama prečica i funkcioniše kao tablet na dodir za rukopisne unose.

Ispred vozača je digitalni displej od 12,3 inča koji se može konfigurisati na bezbroj načina, uključujući S-specifične sportske klaster displeje. Head-up displej takođe olakšava praćenje vitalnih funkcija.

Sve u svemu, sistem je lako uhvatiti u koštac, i iako postoji mnogo opcija menija za istraživanje, one su postavljene logično.

Konačno, Bang & Olufsen zvučni sistem sa 16 zvučnika pruža snažne audio performanse, ako ne možda ravne, čiste kao koncertne dvorane kao neki od Audijevih vrhunskih B&O sistema.ANCAP nije ocenio E-Tron S; međutim, fizički slična obična serija E-Tron nosi ANCAP ocenu od pet zvezdica od 2019. Nije teško zamisliti da bi se struktura i bezbednosni sistem za model visokih performansi ponašali slično.

Asortiman E-Tron S dolazi opremljen autonomnim kočenjem u slučaju nužde sa detekcijom pešaka (do 85km/h) i asistencijom na raskrsnici (do 10km/h), osam vazdušnih jastuka, prilagodljivim tempomatom sa zaustavljanjem i kretanjem i asistencijom u saobraćajnoj gužvi, aktivna pomoć u traci, praćenje mrtvog ugla, pomoć pri poprečnom saobraćaju pozadi, kamera od 360 stepeni, pomoć pri izbegavanju sudara i pomoć pri bezbednom izlasku.

U praksi, funkcije kao što su Audijev prilagodljivi tempomat i pomoć u traci dobro funkcionišu. Funkcionišući prirodno i radeći sa vozačem, a ne protiv njega, sistem je kooperativan i može da skine deo tereta, posebno na one duže i manje vremena za volanom.Sa početnom nalepnicom od 175.400 dolara plus troškovi na putu, E-Tron S se nalazi između BMV iKs kDrive50 od 174.900 dolara i Porsche Taican 4 Sport Turismo od 180.400 dolara. Ali dok E-Tron S tvrdi da je relativno pitomo vreme od 5,1 sekunde od 0 do 100 km/h koje odgovara Porscheu, on je iza iKs-a za 4,6 sekundi. U režimu Boost, međutim, ovo pada na blistavih 4,5 sekundi.

Na tržištu električnih vozila sa performansama ima malo retkog vazduha, iako će ono postati sve prometniji prostor. Tesline performanse modela I pokazuju koliko jeftini mogu biti, sa potencijalom od 0 do 100 km/h od 3,7 sekundi i počev od nešto više od 100 hiljada dolara.

Vlasnici su pokriveni petogodišnjom garancijom bez ograničenja pređenih kilometara, dok je visokonaponska baterija pokrivena osam godina ili 160.000 km. Servisiranje je komplementarno tokom prvih šest godina vlasništva, sa intervalima od 24 meseca ili 30.000 km.

Pretplata na Chargefok javnu mrežu za punjenje je takođe uključena na šest godina.Audijeva potrošnja energije za E-Tron S Sportback je 26,0 kilovat sati na 100 km, što nije baš štedljivo u oblasti električnih vozila, ali taj ogroman potencijal snage je bez sumnje deo razloga za to.

Na testu, automobil koji sam vozio bio je blizu 40kVh/100km tokom većeg dela moje nedelje putovanja (gde bi teoretski EV trebalo da bude efikasnije s obzirom na njegovu sposobnost da skupi snagu tokom vožnje stop-start). Posle vikenda na autoputu i ​​otvorenije vožnje, ovo je u proseku iznosilo 33,6 kVh/100 km.

To je značilo da je Audi tvrdio da je 418 km teško dostići, dok je rastojanje do praznog očitavanja pokazalo znatno ispod 300 km sa punim punjenjem većinu našeg vremena. Vredi napomenuti da koristite automobil bez pogleda na hipermiling ili trčanje sa isključenim funkcijama udobnosti, ali je ipak razočaravajuće.

Vožnja
S obzirom na to da E-Tron S već počinje od veoma jake baze u redovnom E-Tron-u, koliko S verzija može biti bolja? Pa, razočaravajuće, nije mnogo bolje. To nije optužnica za S per se, više pohvala za osnovne automobile.

Da li je brz? Neosporno. Da li se oseća? Zapravo ne.

Kao što je to često slučaj sa Audijevim S vozilima, E-Tron S igra suptilnu ruku – brzo, ali i dalje veoma prefinjeno. Do te mere da skoro možete zaboraviti koliko moćan može biti E-Tron.

To je osećaj pojačan, recimo, stabilnim osećajem van linije. Dok neka električna vozila zamagljuju pejzaž i guraju vas na sedište, E-Tron je nežniji van linije.

Taj trenutak umerenosti je uočljiviji van dinamičkog režima automobila, koji izoštrava reakcije i otključava pune 370kV i 973Nm režim pojačanja, omogućavajući sistemu sa tri motora da radi punim potencijalom.

Ovaj isti sistem sa tri motora daje E-Tron-u iznenađujuće vešto rukovanje.

Od meke vožnje sa vazdušnom oprugom na autoputevima i čvrstog, ali oprosta na gradskim ulicama, E-Tron S se prebacuje i ostaje u nivou i kontrolisan kako putevi postaju uvrnutiji, a vozač fokusiraniji.

Trik zadnja osovina sa dva motora pruža onu vrstu vektorisanja obrtnog momenta koja se retko viđa izvan superautomobila (i za šta ni Porše još uvek nema odgovor). Trenutne promene snage sa jedne na drugu stranu održavaju rukovanje okretnim i zabavnim – iako veoma kontrolisanim i urednim, a ne odvratnim i bezveznim.

U stvari, pokušava, ali postoji ograničenje i gume će izdati svoj prigovor da se sile u krivinama drže pod kontrolom. Ne u momentu ispadanja, klizanja, momenta servo-upravljanja, već više u škripu i mucanju vučne sile na granici.

Muva u masti je volan koji je neverovatno lagan, čak i u svom najtežem, najsportskijem okruženju. Dok se prednji točkovi tačno kreću, izolacija od puta stvara nešto poput daljinskog efekta video igrice.

Čvrsto držite kočnice i E-Tron S težak 2,65 tona će impresivno podići. To je bez egzotičnih karbonsko-keramičkih rotora, ali umesto toga prednji rotori od 399 mm stegnuti čeljustima sa šest klipova (i rotori od 350 mm pozadi).

Pod manjim primenama kočnica, regeneraciono kočenje može prikupiti do 270 kV, što znači da su sami rotori uglavnom sekundarni u odnosu na performanse sistema.Prošli su dani kada su automobili visokih performansi dolazili sa kompromisima koji su ih činili neudobnim ili neprikladnim za život. Kao što E-Tron S dokazuje, lako možete imati divlje performanse i prostor za celu porodicu.

Ali ta sveobuhvatna sposobnost i dalje ima cenu. U ovom slučaju, S-u nedostaje ona ivica koja obično definiše sportski automobil, i često se oseća kao normalan E-Tron, samo brži.

Potrebna je posvećenost da se otključaju prednosti upravljanja i potencijal performansi praćke tromotornog E-Tron S, zbog čega se inženjerski napor čini gotovo nevidljivim većinu vremena.

Dakle, 2022 E-Tron S Sportback prolazi ocenu kao odličan Audi SUV, ali za performanse orijentisan, nisko postavljeni RS E-Tron GT bi mogao biti taj na koji treba čekati.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button