fbpx
Uncategorized

Testna vožnja prototipa Ford Ranger Raptor iz 2023

Ford Ranger Raptor iz 2023. je jedno od najiščekivanijih vozila godine i sada je konačno tu. Pa zamalo.

Pošto prvih desetak primeraka novog Ford Ranger Raptora stiže u Australiju pre medijskih recenzija za nekoliko nedelja, sada možemo da vam donesemo naše prve utiske zasnovane na prototipnim probnim vožnjama koje su se desile u aprilu 2022.

Do sada nismo bili u mogućnosti da podelimo naše uvide iza volana, jer je Ford imao zamračenje medija sve do dolaska u izložbene salone – koji su klizili od avgusta do septembra 2022. usred uskih grla u isporuci.

Frustracija na društvenim mrežama – sa kupcima koji čekaju recenzije iz prve vožnje – je praćena našom željom da podelimo svoje iskustvo.

Fordov novi Ranger Raptor napreduje u pogledu performansi i cene, sada sa 85.490 dolara plus troškovi na putu, što se do sada generalno pretvaralo u cene vožnje između 91.000 i 92.000 dolara u zavisnosti od varijacija u carinama i naknadama za isporuku dilera.

(Raptor upotpunjuje sveobuhvatnu liniju Rangera. Kliknite ovde za punu cenu i specifikacije Ford Rangera za 2023.)Ford je organizovao medijski pregled prototipa primera novog Ranger Raptora u Lovedai 4k4 Adventure Parku, koji se nalazi na dva sata vožnje istočno od Adelaide i dva sata zapadno od Mildure. To je privatno imanje od 8000 hektara sa kilometar za kilometrom zahtevnih prepreka na putu. I skokovi.

Ali pre nego što pređemo na zabavni deo, kratak rezime za one koji igraju nadoknadu.

Originalni Ford Ranger Raptor stigao je 2018. sa Fok amortizerima, zadnjim delom sa spiralnom oprugom, gumama BFGoodrich K02, pumpom za karoseriju, sportskim sedištima – i tvin-turbo 2,0-litarskim dizel motorom sa četiri cilindra.

Uprkos svom mačo izgledu, originalni Ford Ranger Raptor je bio sporiji od Ford Ranger Vildtraka jer je bio otprilike 200 kg teži, zahvaljujući trik vešanju i drugim nadogradnjama za teške uslove.Brzo premotajte na novi model, i Ford je dobro shvatio poruku.

Sada imamo tvin-turbo 3,0-litarski V6 benzinski motor podržan 10-brzinskim automatskim i stalnim pogonom na sva četiri točka (umesto prethodnika koji se bira za težak pogon na sva četiri točka i mogućnost samo zadnjeg pogona na zatvorenim putevima).Nadogradnja snage je značajna. Snaga od 292 kV i 583 Nm je skoro duplo veća snaga – i 16 odsto veći obrtni moment – od originalnog Ford Ranger Raptor.

Iako je to mnogo performansi za ute, fizika i dalje dolazi u igru. Uz svo dodatno gunđanje, ostaje pitanje premeštanja 2,4 tone kamiona.

Nismo bili u mogućnosti da pokrenemo VBok 0–100 km/h na testnim vozilima, ali Fordovi inženjeri tvrde da je novi Raptor negde na oznaci od 5,5 do 6,0 sekundi.

Originalnom Ford Ranger Raptoru sa 2,0-litarskim dizel motorom sa tvin-turbo sa četiri cilindra trebalo je oko 10 do 11 sekundi da dostigne ograničenje brzine na osnovu našeg prethodnog testiranja.

Vreme ispod 6,0 sekundi za novi Ford Ranger Raptor ne bi ga učinilo mnogo sporijim od Holden Commodore SS ute, HSV Malooa ili Ford Falcon KSR6 Turbo.

Ili, današnjim rečima, dodir brži od 0-100 km/h od Volksvagen Golf GTI.

Dodatna napomena: dok tvin-turbo 3,0-litarski V6 (pozajmljen od Ford Ekplorer ST u SAD) može da radi na običnom benzinu od 91 oktana, Ford preporučuje premijum od 95 ili 98 oktana bezolovni – i primećuje rezultate navedene u brošura je zasnovana na vrhunskom gorivu.Pored svog ubrzanja i epske terenske sposobnosti, Ford Ranger Raptor iz 2023. može skočiti u vazduh kao stadionski kamion ili pustinjski trkač Baja, sleteti u jednom komadu i nastaviti dalje.

Toliko sam opsovao tokom svoje probne vožnje na brzoj petlji zatvorenog kursa, da smo morali da pustimo većinu video snimka.

U odraslom smislu, neko je bio prilično zapanjen ubrzanjem, bukom, prianjanjem i fenomenalnom sposobnošću suspenzije da sa lakoćom upija neravnu podlogu.

U ovom trenutku vežbe, Ford nas je zamolio da jasno stavimo do znanja da je prototipna probna vožnja sprovedena u kontrolisanom okruženju za testiranje, bili su medicinari u pripravnosti, kao i ljudi u hi-vis prslucima.

Nakon toga, Ford je takođe dao medijske goste da polako voze preko niza pažljivo odabranih prepreka. U vestima koje nikoga nisu iznenadile, Ford Rendžer Raptor je puzao preko ručno odabranog staza bez da se oznoji.

Zadržaćemo mišljenje o ovom elementu sposobnosti Ford Ranger Raptor dok ga ne testiramo u sopstvenom okruženju pod našim uslovima.Glacijalni tempo terenskog testa dao nam je vremena da razmislimo malo više o celom paketu.

Mnogo je uzbuđenja oko Ford Ranger Raptora iz 2023, ali, naravno, nijedno vozilo nije savršeno. Naša lista nesviđanja može izgledati izbirljiva, ali ako ih ne istaknemo, fanovi (hejteri?) na Fejsbuku hoće, pa evo.

Nema gasnih podupirača za haubu, iako ih je prethodni model imao.

U odeljku motora nema mesta za dodatnu bateriju (jer vazdušna kutija za V6 visokih performansi ispunjava prazninu).

Trenutno nije dostupan rezervoar dugog dometa kao dodatak za benzinske varijante novog Ford Ranger-a (zbog različitog materijala koji je potreban za dizel u odnosu na benzinske rezervoare za gorivo), iako će Raptor imati manji domet od dizel modela

Kapacitet vuče ostaje ograničen na 2.500 kg – umesto 3.500 kg u većini Ranger linije – zbog Raptorovog zadnjeg kraja prstena sa trik zavojnicama i Fok amortizera visokih performansi koji su podešeni za skakanje po stenama i artikulaciju van puta, a ne vuče teških tereta.Dvostruki izduvni sistem (prigušivači koji popunjavaju prazninu gde se nalaze stepenice zadnjeg blatobrana na drugim Ranger varijantama) mogao bi da bude glasniji po našem mišljenju. Sumnjamo da je nota izduvnih gasova prigušena kako bi se ispunili međunarodni standardi za emisiju buke.

Iz razloga troškova, Ford (i drugi proizvođači automobila) projektuju i razvijaju jedan paket koji ispunjava svetske standarde.

Dakle, iako bi izduvni sistem Ford Ranger Raptor mogao da bude malo glasniji, a da se u Australiji ne prekrše ograničenja buke, sistem je podešen da zadovolji najstrože standarde na svetu.

Pneumatici BFGoodrich K02 su epske terenske i iznenađujuće prianjajuće na suvom asfaltu, ali iz prethodnog iskustva znamo da su oštre na mokrim putevima.

Novi sistem stalnog pogona na sve točkove je korak u pravom smeru, ali smatramo da će 2,4 tone ute na gumama i dalje zahtevati mnogo opreza na mokrom, posebno u kružnim raskrsnicama.

I, konačno, Ford je odbacio rastezljive vizire za sunce, koji su bili zgodni za blokiranje bočnog odsjaja.

Ford kaže da je ovakva groznica omogućila kompaniji da troši novac na druge delove vozila.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button