fbpx
Uncategorized

Pregled Audi E-Tron GT Kuattro 2024

2024 Audi E-Tron GT Kuattro
Audijev prvi potpuno električni model na masovnom tržištu za Australiju došao je u obliku SUV-a E-Tron (sada poznatog kao K8 E-Tron) još 2020. godine, ali nastavak stalnog proširenja arsenala električnih vozila njemačkog brenda je ultra moderan i izuzetno seksi E-Tron GT koji je prošle godine pogodio ovo doba.

Međutim, bilo je napornih 12 meseci za konkurente E-Tron GT-a, sa BMV i5 i Mercedes-Benz EKE koji su se pojavili kao opcije za dobrostojeće kupce koji traže električni automobil sa četiri vrata i prostorom za porodicu.

E-Tron GT nudi sportski zaokret u formuli sa četvoro vrata, sa porodičnim vezama sa Porsche Taican-om, ali sada sa više dostupnih opcija, da li biste ipak trebali razmotriti Audijev vodeći EV model?

Koliko košta Audi E-Tron GT u Australiji?
Audi E-Tron GT Kuattro za 2024. počinje sa 182.400 dolara pre troškova na putu, što je 2.200 dolara više nego kada je lansiran prošle godine.

Kupci se takođe mogu odlučiti za vrhunski RS E-Tron GT za 251.100 dolara (+2900 dolara), a Audi Australija objašnjava rast cena kao rezultat povećanih troškova sirovina i logistike.

Ovo čini E-Tron GT jednim od najskupljih automobila u australijskoj štali Audija, a sa njegovom veličinom i stilom karoserije limuzina, može se lako uporediti sa BMV i5 i Mercedes-Benz EKE.

Treba napomenuti, međutim, da su konkurenti iz druga dva nemačka brenda tradicionalnije limuzine, dok je Audi elegantan kupe sa četvoro vrata, čistih linija, vitkih farova i seksi, strmo nagnute linije krova.

E-Tron GT Kuattro je fantastično prekrasan, a ja bih otišao toliko daleko da bih rekao da je to električni automobil koji najbolje izgleda na tržištu.

Ako je Toiota Camri modni ekvivalent Bonds trenerke – udoban, funkcionalan i uvek pouzdan – E-Tron GT je dobro uklopljen, skrojen smoking od Armanija koji je izneo samo da ostavi utisak.

Međutim, platićete malo više za ovaj sjaj, pošto E-Tron stoji iznad i5 eDrive 40 sa pogonom na zadnje točkove od 155.900 dolara i EKE350 sa pogonom na sve točkove od 153.575 dolara.

Pored stila, E-Tron GT Kuattro takođe opravdava svoju poziciju kao moćniji od konkurenata, opslužujući 350kV/630Nm iz svog dvomotornog aranžmana, umesto 250kV/430Nm i 215kV/765Nm od BMV-a i Mercedesa. .

Međutim, najbliži rival E-Tron-u mogao bi biti Porsche Taican, posebno varijanta 4S od 205.300 dolara.

I Audi i Porše dele iste osnove, međutim, izgrađene na arhitekturi J1 Folksvagen grupe, ali postoji dovoljno razlika da na ovaj ili onaj način utiču na kupce.

Očigledno, razlika u ceni od 23.000 dolara razdvaja to dvoje, kao i stilske razlike, ali Porsche takođe ima 30 kV manje snage i 10 Nm više obrtnog momenta od Audija.

Za svoj novac, rekao bih da Audi izgleda bolje od ova dva, dok su razlike u izlaznoj snazi elektromotora zanemarljive.

Standardna oprema ima uobičajenu paletu uključujući točkove od 20 inča, prilagodljivo vazdušno oslanjanje, električni poklopac prtljažnika, sportska sedišta sa presvučenim kožom, grejana prednja sedišta, trozonsku kontrolu klime, digitalnu instrument tablu od 12,3 inča, infotainment od 10,1 inča ekran osetljiv na dodir, Bang & Olufsen zvučni sistem sa 16 zvučnika, head-up ekran i LED farovi.

Moj testni automobil je takođe došao sa nekoliko opcija – naime, različiti točkovi sa zatamnjenim delovima za 750 dolara i zatamnjeni paket za spoljašnji stil za prinčevsku sumu od 4200 dolara.

Koliko prostora Audi E-Tron GT ima unutra?
Spolja, bilo bi vam oprošteno što mislite da E-Tron GT ima tonu prostora unutra.

Na kraju krajeva, ovo je skoro pet metara duga limuzina (tačnije 4989 mm), što je čini dužom čak i od Audi A6 Allroad karavana (4951 mm). Ali uđite unutra i osećate se mnogo više A3 nego A6, jer je kabina skučena i klaustrofobična.

Naravno, prednji putnici imaju dovoljno prostora da pozicioniraju elektronski podesiva sedišta kako bi pronašli udoban položaj, ali postoji ozbiljan nedostatak rešenja za odlaganje svakodnevnih stvari kao što su flaše za vodu, novčanici i telefoni.

Postoje džepovi na vratima, na primer, ali nema mesta za flašu pića, što znači da će morati da se uvuče u jedan od dva držača za čaše i može da stane na put mjenjaču i kontrolama jačine zvuka.

Izgubio sam broj puta koliko sam puta udario rukom o flašu vode dok sam išao da prebacim E-Tron GT u rikverc, i brzo sam se navikao da savijam levu ruku na takav način da bih propustio svoju flašu na putu do vitalnih kontrola.

Pretinac za odlaganje ispod pazuha je takođe mali, pruža dovoljno prostora samo za male stvari, a tu ćete pronaći bežični punjač za pametne telefone.

Možda je ovo samo moja greška, ali Audijevo rešenje da sklonite punjač i da vas primora da postavite telefon stojeći na boku je prokleto dosadno.

Za početak, telefon je pričvršćen laganom stezaljkom koja ide pravo na ekran, povećavajući rizik od ogrebotina i oštećenja, a veoma je izbirljiv za ulazak i izlazak.

Molim te Audi, samo napravi tradicionalni bežični punjač za pametne telefone u stilu trai-a i uštedi me stresa!

Ali, kao što nam ime E-Tron GT govori, nije sve u vezi sa prednjim putnicima jer ovaj grand tourer ima pet mesta.

Pa, verovatno je bliži četvorosedu, pošto je srednje sedište prilično usko i odraslima bi bilo teško da se osećaju udobno tokom dužeg perioda.

Zadnja vanbrodska sedišta nude mnogo bolju ergonomiju, ali imajte na umu da nagnuta linija krova ulazi u prostor za glavu, a moj okvir od šest stopa (183 cm) je značio da moja glava udara o krov.

Za one sa malom decom, međutim, sedišta za automobile neće se uklopiti bez problema, iako sedište okrenuto unazad zaista zauzima priličnu količinu prostora za noge putnika ispred.

I kao limuzina, prtljažnik je mali, sa maksimalnom zapreminom tereta od samo 405 litara, ali budući da je EV, E-Tron GT takođe ima prostor za skladištenje ispod haube. Međutim, nije veliki, može da primi samo 85L zapremine, a ako vučete oko sebe sve kablove za punjenje, to će znatno pojesti prostor.

Zadnja sedišta se takođe preklapaju, oslobađajući 1171 L prostora, ali otvor prtljažnika je tako mali da ćete tamo verovatno stavljati samo namirnice, palice za golf i torbe za vikend.

Navikao sam se da su EV-ovi mnogo praktičniji od modela sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, ali E-Tron GT je u velikoj meri izuzetak od ovog pravila i mislim da je njegova najveća slabost.

Uprkos nedostatku prostora, unutrašnjost je divno mesto za boravak. Sedišta su briljantno gipka i podržavaju, i nisko postavljena za pravi osećaj sportskog automobila.

Sve dodirne tačke su takođe odgovarajuće visoke klase, posebno ekran osetljiv na dodir za info-zabavu od 10,1 inča koji daje zadovoljavajući „klik“ pri svakom pritisku.

Isto tako, Audijev pionirski potpuno digitalni virtuelni kokpit digitalni instrument tabla je i dalje najbolji u poslu – čak i deceniju od debitovanja na trećoj generaciji TT – i prostire se preko ekrana od 12,3 inča sa opcijama prilagođavanja kako bi čak i fanovi Androida bili zadovoljni .

Da li Audi E-Tron GT ima Apple CarPlai i Android Auto?
Audi E-Tron GT za 2024. opremljen je 10,1-inčnim infotainment ekranom osetljivim na dodir sa bežičnom funkcijom Apple CarPlai i Android Auto.

To znači da vam neće trebati kabl za korišćenje aplikacija kao što su Google mape ili za slušanje omiljenih podkasta, a standardni bežični punjač za pametne telefone znači da vaš telefon neće ostati bez soka na dugom putovanju.

Ostale funkcije infotainment sistema uključuju Bluetooth telefonsko povezivanje, satelitsku navigaciju i digitalni radio.

Audi Australija takođe nudi povezane usluge putem svoje aplikacije za pametne telefone MiAudi, gde vlasnici mogu da prate status vozila, unose odredišta za navigaciju, zaključavaju/otključavaju automobil, uključuju/isključuju punjenje, pa čak i postavljaju klima uređaj.

Audijev potpuno električni grand tourer takođe nije testiran u Evropi i SAD.

Međutim, imajući u vidu Audijeve jake bezbednosne akreditive, dugačku listu standardne bezbednosne opreme i Euro NCAP sa pet zvezdica za 2019. koji je dobio strukturno sličan Porsche Macan, malo je verovatno da će E-Tron GT biti loš.

Za referencu, Mercedes-Benz EKE limuzina je dobila maksimalnih pet zvezdica ANCAP bezbednosne ocene sa posebno visokim ocenama za zaštitu odraslih i dece (95 odnosno 92 procenta). Asortiman BMV serije 5 (uključujući i5) takođe ima pet zvezdica ANCAP, ali 89 i 87 procenata rezultata za zaštitu odraslih i dece.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button