fbpx
Automobili

Predlog Ujedinjenih nacija mogao bi da otvori Teslinu potpuno samostalnu vožnju u Australiju

Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) predstavila je nacrt amandmana koji bi omogućio autonomnim automobilima da voze do 130 km/h – što je više nego dvostruko više od sadašnje granice.

Predlog bi značio da će putnička vozila sa tehnologijom autonomne vožnje nivoa 3 moći da obavljaju radnje poput automatskog menjanja trake na autoputevima.

S obzirom da je Australija jedan od potpisnika regulatornog okvira koji je postavila UNECE, ovaj potez bi mogao omogućiti da Teslin sistem potpuno samostalnog upravljanja (FSD) postane dostupan u roku od šest meseci.

Pravila UNECE-a su značila da će autonomna vozila nivoa 3 moći da obavljaju dužnosti zadržavanja trake samo pri brzinama autoputa.

Vozila će morati da čuvaju podatke o vožnji kojima vlasti mogu da pristupe i analiziraju u slučaju sudara – na sličan način kao u „crnoj kutiji“ aviona.

Iako amandman tek treba da odobri UNECE Svetski forum za harmonizaciju propisa o vozilima, očekuje se da će se to desiti kasnije ovog meseca kada se zakonodavci sastanu, i da će ga usvojiti više od 50 zemalja koje su potpisale pravila.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button