fbpx
Uncategorized

2022 Ford Escape Plug-in hibridni pregled: prva vožnja u Australiji

To je prvi elektrificirani Ford koji dolazi u Australiju, i dolazi u najkonkurentniji segment u Australiji – SUV srednje veličine. To je Ford Escape ST-Line PHEV iz 2022.

Zbrka slova na kraju imena označava plug-in hibridno električno vozilo. Zajedno sa konvencionalnim benzinskim motorom ispod haube, ovaj model Escape ima i električni pogon.

Postoji litijum-jonska baterija od 14,4 kVh, koja zauzvrat napaja električni motor od 96 kV. Oba izvora energije pokreću prednje točkove i mogu razviti kombinovanu maksimalnu snagu od 167 kV. Kao i kod drugih hibridnih vozila, kombinovani vršni obrtni moment nije naveden.

Ovaj plug-in hibrid Escape ST-Line nije najviši nivo specifikacije – to je rezervisano za vrhunski Escape Vignale. Međutim, to je najskuplje, lansiranje sa cenom od 53.440 dolara plus troškovi na putu, sa planiranim povećanjem cene od 1.000 dolara od 1. jula 2022.

U poređenju sa nehibridnom ST-Lineom, ova varijanta priključka ima nekoliko dobrih stvari: unapređeni B&O Plai zvučni sistem sa 10 zvučnika, delimična kožna obloga sa unutrašnje strane i 10-smerno podešavanje snage za vozača.

Ovo dolazi pored stvari kao što su 18-inčne aluminijumske felne, spoljna obrada ST-Line, digitalna instrument tabla od 12,3 inča i sportski tretman unutrašnjosti.

Tu su i dugme za pokretanje, bežično punjenje, digitalni radio, 8,0-inčni Sinc 3 infotainment displej, parking senzori napred i pozadi, kamera za vožnju unazad i pametni ključ.

Opciona oprema uključuje ST-Line paket koji uključuje električna vrata prtljažnika, prednja sedišta sa grejanjem, matrična LED svetla i heads-up displej, kao i paket za parkiranje sa poluautomatizovanom asistencijom pri parkiranju, prednjom kamerom i iskačnim štitnicima za ivice vrata za pomoći da se minimizira šteta od udubljenja na vratima.

Iako Escape ne izgleda nužno tako veliko spolja, on nudi dobar prostor kroz drugi red i prtljažnik. Za one koji imaju decu koja rastu i gomilu stvari u prtljažniku brže rastu. 556 litara je dobar početak, koji raste na 1478 litara povlačenjem nekih poluga – isto kao što ćete naći u nehibridnom Escape-u.

Odrasli se sasvim lepo uklapaju u drugi red, a ima dovoljno mesta i za velika sedišta za bebe.

A za one ispred, Escape je srećno mesto za provod. Sedišta – kombinacija izgleda antilop i Sensico veštačke kože – su udobna i pametnog izgleda, a pokazala su se da dobro usisavaju protiv pravog nereda koje su napravila moja deca.

Što se tiče utičnica, postoje dve USB-A tačke napred, zajedno sa 12V utičnicom i podlogom za bežično punjenje. Pozadi, imate pojedinačne USB-A i USB-C tačke oko kojih se možete boriti.

Sve u svemu, unutrašnjost je funkcionalna i dobro napravljena. Ne deluje tako zanimljivo ili posebno kao drugi u segmentu, koji postaje sve važniji aspekt. Razmislite o Kia Sportage opterećenoj tehnologijom, Mitsubishi Outlanderu koji izgleda luksuzno, plišanoj Mazdi CKS-5 i svežem Hiundai Tucsonu.

Sa pozitivne strane, postoji nekoliko dugmadi i točkića za infotainment, kao i niz kontrola za vaš klima uređaj koji olakšava svakodnevnu upotrebu.

Centralna konzola je malo mala, ali ima dobar prostor za skladištenje u karticama na vratima. Takođe imate dva regulaciona držača za čaše i zgodan prostor ispred za telefon ili novčanik. Oh, i plavo osvetljenje noću je lepo.

Najimpresivniji element u ovom smislu je 12,3-inčna digitalna instrument tabla, koja je svetla i jasna. Postoji nekoliko režima kroz koje možete da prođete, što vam može pomoći da pazite na hibridni rad vašeg pogonskog sklopa.

Tu je i 8,0-inčni informativno-zabavni ekran osetljiv na dodir, koji je uobičajen za druge Fordove automobile i postoji opasnost da se oseća zastarelo u odnosu na navalu većih, svetlijih i složenijih ekrana.

S obzirom na to, daleko je od lošeg. Tu su Apple CarPlai, Android Auto (oba preko žične veze), digitalni radio i izvorna navigacija. Operativni sistem je jednostavan za navigaciju, čemu pomažu fizički tasteri i točkići.

Sa pet zvezdica ANCAP bezbednosnom ocenom koja je dobijena 2020. godine, Ford Escape drži stabilnu i jaku poziciju u svetu bezbednosti. I dok plug-in hibridni model nije udario u zid, ocena od pet zvezdica se proteže i na elektrificirani Escape.

Postoji autonomno kočenje u slučaju nužde (AEB), sa detekcijom pešaka i upozorenjem na sudar. Tu su i pomoć pri izbegavanju upravljanja, podrška za dinamičko kočenje, prepoznavanje saobraćajnih znakova, praćenje pritiska u gumama, praćenje mrtvog ugla, pomoć pri zadržavanju trake i upozorenje na napuštanje trake.

Ostali standardni elementi kao što su zadnja kamera sa širokim pogledom i prednji/zadnji parking senzori su dobrodošli, posebno za SUV srednje veličine.

Kada uporedite ovu plug-in hibridnu varijantu sa nehibridnim modelom, vidite značajan skok tražene cene. Od 38.490 dolara plus troškovi na putu za benzinski Escape ST-Line do 53.440 dolara plus troškovi na putu za Escape ST-Line PHEV znači da ste potrošili skoro 15.000 dolara da biste dobili približno 50 kilometara električnog dometa i smanjenu ukupnu potrošnju.

Naravno, ovoj specifikaciji je dodato nekoliko finoća. Ali velika većina te dodatne potrošnje ide na elektrifikaciju. I slično matematici koju sam napravio u nedavnom hibridu Peugeot 508, za to je potrebno izuzetno dugo vremena da nadoknadi dodatnu investiciju.

Sa sigurnošću možemo reći, skok u traženoj ceni stavlja Escape plug-in hibrid izvan sporova fiskalne logike. Ako kupujete ovaj automobil, to radite jer želite plug-in hibrid.

I po tom pitanju, Ford naplaćuje 65 dolara za torbu za kabl za punjenje, što izgleda malo loše. bez njega, vaš kabl se labavo klati u prtljažniku i voleo bih da vidim torbu uključenu kao standard.

Uštedu goriva je teško postići u slučaju plug-in hibridnog vozila kao što je ovaj Escape. Zato što bi za neke korisnike mogla biti nula (ili vrlo blizu) tokom nedelje.

Nakon što sam ispraznio bateriju na naznačenih 0 kilometara, sama duga vožnja uspela sam da ostvarim impresivnih 3,9 litara na 100 km. To je prokleto dobar broj i (horor šoka) čak je bolji od Toiota RAV4 Hibrid.

Sada, hajde da izbalansiramo ovo. Ovako dobar broj me je učinio skeptičnim, i moram da istaknem da sam vozio ekonomično. Zato sam dao auto nekome manje zabrinutom za maksimiziranje ekonomičnosti: mojoj ženi. Brza je na papučici gasa i kasno koči, i nakon nekoliko dana krstarenja predgrađem, videla je broj od 6,2L/100km.

To je upadljiviji broj, naravno. A u nekim uslovima, možda i sami vidite te brojke. Nije loš, ali su mogući ozbiljno impresivni brojevi. Pod uslovom, naravno, da prilagodite svoje vozačke navike.

I naravno, uključite Escape kad god možete, i onda možete da smanjite taj broj koliko god želite.

U nehibridnom obliku, Escape nije u stanju da se takmiči sa štedljivijim hibridima i dizel motorima u segmentu SUV vozila srednje veličine u pogledu efikasnosti, ali ima prilično jak dvolitarski turbo benzinski motor. Međutim, problem je u tome što beba ima tendenciju da bude izbačena sa vodom za kupanje.

Pogonski agregat koji je previše oštar, gas koji je previše okidač, ima tendenciju da pokvari iskustvo porodičnom SUV-u koji će se motati po gradu.

Dobra vest je da je pogonski sklop sasvim drugačiji. Nestao je Ecoboost donk, zamenjen je nečim sličnijim onome što ćete naći u RAV4: dva i po litra atmosferskog četvorocilindričnog motora koji radi po Atkinsonovom ciklusu zasnovanom na efikasnosti.

Ovo je dosadnije i manje moćno kroz gas, a nešto sasvim lepo odgovara primeni.

Osećaj pedale kočnice je u početku čudan, simptom regenerativnih i frikcionih kočnica koje rade kao hibrid sami po sebi. Mislio sam da će ovo ostati negativno do trenutka kada završimo sa autom, ali sam se navikao na to do kraja mog vremena.

U tome pomaže zgodna mala funkcija koja se zove „kočnica kočnica“ koja vam pomaže da uvučete što više snage kočenja (i energije) kroz regenerativnu funkciju. Ako previše kočite, gubite procenat i brzo naučite da koristite što je više moguće regenerativno kočenje.

Upravljanje je takođe pomalo čudno ponderisano, sa osećajem neujednačenosti u težini. Escape se prilično lepo nosi, prateći uglove sa aplombom. Međutim, osećaj upravljanja može se nazvati previše oštrim za primenu.

Kvalitet vožnje je prilično dobar, bez ikakvih nivoa majstorstva. Još jednom, ovde postoji mala preferencija prema sportskom duhu, u čemu bi neki vozači mogli da uživaju.

Performanse 2,5-litarskog hibridnog pogona u celini su dovoljno dobre. Nedostaju mu udarac i vatromet Ecoboost motora, naravno. Ali opuštenija priroda ovog pogonskog sklopa odgovara potrebama porodičnog SUV-a. Tiši je i uglađeniji i može da ponudi dovoljno gunđanja kada vam zatreba.

Prenos je takođe gladak, jedva možete da osetite promene osim što čujete kako obrtaji lagano rastu i opadaju. To je kontinualno varijabilni menjač (CVT) bez stvarnih zupčanika koji bi mogli da se probiju, ali se primetno menja dok se vozite.

Zaista mi se sviđa Escape PHEV. Ima smisla na mnogo frontova, ali jednostavno ispada da je preskupo. Ako ste raspoloženi za plug-in hibrid, onda ga svakako vredi pogledati. I dodatna konkurencija ovde – među onima poput Mitsubishi Outlander i MG HS hibrida koji će uskoro doći.

Međutim, teško je raspravljati o visokoj ulaznoj tački cene. Razlika od 15.000 dolara – ili skoro ceo Kia Picanto – ne može se prevideti u ovom slučaju, posebno kada vam donosi samo pedesetak kilometara električne vožnje pre nego što vam zatreba dopuna.

Ako vam se sviđa stil i veličina, kao i iskustvo vožnje Ford Escape-a, bolje bi vam bilo da pogledate običan model sa unutrašnjim sagorevanjem sa tačke gledišta dolara i centi.

Ali ako ste srećni da progutate trošak koji dolazi sa elektrifikacijom, onda je Escape plug-in hibrid vredan vašeg razmatranja.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button