fbpx
Automobili

Peugeot 308 električni – ono što znamo

Francuski kompakt je prvi put dostupan kao plug-in hibrid. Za električno morate malo sačekati.
Novi Peugeot 308 debitovao je pre nekoliko nedelja sa benzinskim, dizel i priključnim hibridnim motorima . Ali to nije sve!

Takođe čekamo 100% električnu varijantu koja će stići do 2023. godine kako bi se uklopila u C segment koji je sve više krcat verzijama sa nultim emisijama. „Sestra“ modela 308, nova generacija Opel Astre , takođe će biti električna i biće predstavljena u narednim godinama.

Električni 308 za 2023. godinu
Portparol Peugeota potvrdio je za Automotive Nevs Europe da su potpuno električnu verziju 308 odobrili “najviši zvaničnici”, ne otkrivajući dalje detalje. Što se tiče platforme, govorimo o arhitekturi koja je već planirana u galaksiji Stellantis .

Prva hipoteza je ona o CMP arhitekturi na kojoj je izgrađen C4 i koja će se koristiti za kompaktne modele francuskih brendova. Još jedna verovatnija alternativa je e-VMP, platforma koja će stići u narednih nekoliko godina i koja je ustvari evoluirana verzija EMP2 (ista kao nova 308) koja će smestiti novi 3008 i buduće električne modele.

Sledeća generacija 3008 predviđena je za 2023. godinu i proizvodiće se u fabrici u Sochauku, dok će se 308 proizvoditi u Mulhouseu, takođe u Francuskoj.

Sve više i više električnih kompakta
Nova Astra, takođe dostupna u priključnoj hibridnoj verziji, stiže narednih meseci i biće montirana u nemačkoj fabrici u Riselshajmu. Tamo se proizvodi i DS 4, koji koristi istu EMP2 platformu kao i Astra. Električna verzija neće biti predstavljena od početka, ali će stići narednih meseci.

Ukratko, segment C, treći po profitabilnosti u Evropi 2020. godine, sve više se pretvara u električni. Dugo je samo Nissan Leaf dominirao neosporavano, ali ID.3 je promenio igru. Prema podacima JATO Dinamic-a, električni Volksvagen je samo u februaru 2021. godine u Evropi prodao 6.858 jedinica, dok se Leaf zaustavio na 3.514 jedinica.

Potpuno električni -C4 je takođe stigao nedavno, a uskoro ćemo vidjeti Renault Megane-e (prva spi photos ovde ) i Cupra rodio, kako se očekuje u 2022. Konačno, Škoda je trebalo da predstavi svoju verziju ID.3 , dok će Ford koristiti Volksvagenovu MEB platformu za izgradnju svog električnog kompakta.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button