fbpx
Automobili

Otkriven Alfa Romeo Tonale 2023, potvrđen za Australiju sledeće godine

Nudi petoro vrata, stil proizvodnje Tonale je usko povezan sa konceptom Tonale koji je otkriven početkom 2019. godine – ali je dorađen za izložbene salone, sa promenama koje su predvodile tradicionalnije kvake na zadnjim vratima koje zamenjuju „skrivene“ jedinice koncepta.

Napred, sa obe strane centralne „Scudetto“ rešetke, nalaze se uvećane verzije trostrukog svetlosnog potpisa koncepta u obliku slova U – za koje se kaže da su inspirisane ikoničnim starim Alfama, uključujući SZ iz 1990-ih i Brera iz 2000-ih – opremljene matričnom LED tehnologijom , prvi za brend.

Aluminijumski točkovi prečnika između 17 i 20 inča ispunjavaju lukove – dostupni u stilu kompanije „telefonsko biranje“ – dok se pozadi nastavljaju svetlosni potpisi u obliku slova U, iznad oznake „Tonale“ i električnog otpuštanja vrata prtljažnika.

Alfa Romeo Tonale 2023. u Australiji u prvoj polovini sledeće godine
Plug-in hibrid i 2,0-litarski turbo-benzin dostupni u inostranstvu, ali blagi hibrid samo za Australiju
Dvostruki unutrašnji ekrani nude bežično povezivanje sa telefonom, ažuriranja preko vazduha
Stajling inspirisan Tonale konceptom iz 2019
Mali SUV Alfa Romeo Tonale iz 2023. predstavljen je u Evropi, uoči njegovog predstavljanja u Australiji u prvoj polovini sledeće godine.

Prvi novi model italijanskog brenda za šest godina, Tonale (izgovara se toh-nah-lai, a ne nokat) je Alfa Romeo rival za Audi K3, BMV Ks1, Mercedes-Benz GLA i druge premijum male SUV-ove – i biće vozilo ima zadatak da preokrene stalni pad prodaje proizvođača automobila.

Dok će kupcima u inostranstvu biti ponuđene opcije plug-in hibrida od 202 kV i turbo-benzinskih motora od 188 kV, australijska ponuda će pri lansiranju biti ograničena na jedinu 1,5-litarsku blagu hibridnu varijantu, koja nudi 117 kV i pogon na prednje točkove – iako je snažnija opcije nisu isključene za kasnija lokalna lansiranja.

Unutrašnjost i tehnologija Alfa Romeo Tonale 2022
Unutra, Tonale se približava kabinama svojih rivala nemačkih brendova nego trenutni Giulia i Stelvio, sa 10,25-inčnim infotainment ekranom osetljivim na dodir postavljenim na kontrolnoj tabli i dostupnim digitalnim instrument tablom od 12,3 inča ispred vozača. (sa tri rasporeda).

Ekran osetljiv na dodir pokreće novi softver zasnovan na Google-ovom Android Automotive sistemu, sa standardnim bežičnim Apple CarPlai-om i Android Auto-om, bežičnim ažuriranjima, Amazon Aleka glasovnim asistentom i podrškom za aplikaciju za pametne telefone koja omogućava zaključavanje ili otključavanje automobila. lokacija koju treba pratiti i još mnogo toga.

Koža i alkantara ukrase sedišta u vodećim varijantama – sa Alfa Romeo logotipima izvezenim na naslonima za glavu u crnoj ili crvenoj boji – dok vozači drže trokraki kožni volan i koriste aluminijumske ručice menjača postavljene na stub.

Tonale predstavlja novi sistem Alfa Connect Services (sa gore pomenutom aplikacijom za telefon), plus funkciju koja automatski poziva hitne službe nakon sudara, i funkciju bezbedne isporuke prilagođene COVID-u koja omogućava kuririma da otključaju automobil i ubace paket u njega. boot.

Prateći (u pravu ili ne) najnovije trendove, Tonale je prvi novi automobil sa sopstvenim ne-zamenljivim tokenom (NFT), jedinstvenim digitalnim ‘sertifikatom’ potvrđenim kao jedinstvenom od strane mreže onlajn servera (poznat kao blockchain), koji su postali popularni drugde u svetu automobila.

Prema Alfa Romeu, „na osnovu saglasnosti korisnika, NFT će snimiti podatke o vozilu, generišući sertifikat koji se može koristiti kao garancija ukupnog statusa automobila, sa pozitivnim uticajem na njegovu preostalu vrednost.

„Na tržištu polovnih automobila, NFT sertifikat predstavlja dodatni izvor kredibiliteta na koji vlasnici ili trgovci mogu da računaju.

2023 Alfa Romeo Tonale motor i menjač
Kada Tonale bude lansiran u Australiji sledeće godine, kupcima će biti ponuđen jedini izbor pogonskog sklopa: 1,5-litarski četvorocilindrični benzinski motor sa turbo punjenjem, uparen sa blagim hibridnim sistemom od 48 volti, sedmostepeni automatski menjač sa dvostrukim kvačilom, i pogon na prednje točkove.

U Evropi, sistem – označen kao Tonale Hibrid – može biti dostupan u varijanti od 96 kV/240 Nm ili 117 kV (pomoćan jedinstvenim turbo punjačem promenljive geometrije), sa blagim hibridnim sistemom koji dodaje pojačanje od 15 kV/55 Nm kada je potrebno pod malim opterećenjem .

Za razliku od većine blagih hibridnih vozila, Tonale Hibrid može da se vozi samo na električnu energiju – doduše pri malim brzinama na veoma kratkim udaljenostima, kada je na parkiralištima, puzeći u saobraćaju za zaustavljanje-kreni ili se polako udaljava od semafora. Električni motor takođe može dodati pojačanje pri velikom ubrzanju.

Alfa Romeo kaže da se više od 50 odsto laboratorijske procedure testiranja koja se koristi za evropski VLTP merni ciklus sprovodi u električnom režimu – sa regenerativnim kočenjem koji se koristi za povrat energije.

Tonale Plug-in Hibrid će biti u vrhu ponude na inostranim tržištima, uparujući 132 kV 1,3-litarski turbo benzinski četvorocilindrični motor koji pokreće prednje točkove sa električnim motorom od 90 kV koji pokreće zadnje točkove za kombinovanu snagu od 202 kV – što odgovara prethodnoj facelift Hiundai i30 N hot hatch.

Isključite benzinski motor i Alfa Romeo dobija 60 km električnog dometa tokom kombinovane vožnje, ili 80 km u gradskim uslovima, zahvaljujući ekskluzivnoj Tonale bateriji od 15,5 kVh. Povezivanje na 7,4kV AC utičnicu omogućava 100% punjenje za 2,5 sata (ali nema DC brzog punjenja u ponudi).

Mnoge od osnovnih komponenti Tonale PHEV dele sa Jeep Compass 4ke – ali da bi se razlikovala luksuzna Alfa, baterija je povećana (15,5kVh naspram 11,6kVh), snažniji električni motor (90kV naspram 45kV), veći domet (60km). u odnosu na 48km), i veću kombinovanu izlaznu snagu (202kV naspram 177kV).

Vreme ubrzanja od 0-100 km/h od 6,2 sekunde je navedeno za plug-in Tonale. Benzinski motor koristi šestostepeni automatski menjač sa pretvaračem obrtnog momenta za slanje snage na prednje točkove.

Međutim, ovaj pogon tek treba da se razvije za volan na desnoj strani, a globalni menadžer proizvoda Alfa Romea Daniel Gucafame kaže za Drive: „Za sada imamo razvijen volan na levoj strani. Desni volan je opcija koju istražujemo. “

1,6-litarski turbo-dizel četvorocilindrični motor takođe će biti dostupan na evropskim tržištima, sa 96kV/320Nm, šestostepenim automatskim menjačem sa dvostrukim kvačilom i pogonom na prednje točkove. Ovo je takođe zabranjeno za Evropu – verovatno zbog niske potražnje za dizelom na lokalnom nivou, a ne zbog nedostatka volana na desnoj strani.

Šasija i težina Alfa Romeo Tonale 2023
Ispod kože, svi modeli će biti opremljeni novim frekventno selektivnim amortizerima, sa vrhunskim Veloce varijantama koje dodaju prilagodljivo ogibljenje sa Comfort i Sport režimima koji se mogu prilagoditi preko ‘DNA’ selektora režima vožnje (Dinamic, Natural i Advanced Efficienci, plus ESC Off ).

U poređenju sa svojim malim luksuznim SUV rivalima, Alfa Romeo kaže da Tonale nudi 20 posto manje kotrljanja karoserije i ima prednje ogibljenje koje nudi 32 posto bolje suzbijanje neravnina koje se ponavljaju u unutrašnjosti grada (inženjeri su brendirali kao ‘filtriranje prednjeg karoserije’) .

Alfa Romeo tvrdi da je distribucija težine 50:50 između prednje i zadnje osovine – retkost među vozilima sa prednjim pogonom (FVD) – plus najdirektniji odnos upravljanja u segmentu malih SUV vozila (13,6:1), Brembo sa četiri klipa prednje kočione čeljusti, i elektronska blokada diferencijala u FVD modelima.

Konačne brojke o težini tek treba da budu objavljene, ali su inženjeri Alfa Romea rekli australijskim medijima da će blagi hibrid prevrnuti vagu na oko 1500 kg, dok će plug-in hibrid pasti između 1800 kg i 1900 kg – što ga čini jednim od najtežih modela. kompanija je ikada izgradila.

Kada će Alfa Romeo Tonale 2023. doći u Australiju?
Alfa Romeo Tonale za 2023. će se naći u prodaji u Evropi kasnije ove godine, nakon što proizvodnja počne u junu u fabrici Pomigliano d’Arco u Napulju, Italija.

Prve australijske isporuke neće početi do prve polovine 2023. godine, a lokalne cene i specifikacije će biti objavljeni bliže lansiranju.

Ostaje da se vidi da li Australija prati Evropu u ponudi pojednostavljenog asortimana modela, koji se sastoji od Super i Ti varijanti, dostupnih sa opcionim paketima Sprint ili Veloce.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button