Automobili

Opel Manta vraća se 2025. godine kao električni terenac

Opel vraća Mantu u život i pretvara je u SUV-kupe na pogon na sva četiri točka, a sa 700/800 km autonomije, Opel je spreman oživjeti Mantu kao električni model. Planovi za njemačkog proizvođača objavljeni su tokom Stellantisova EV dana, u kojem je Grupa najavila ulaganje od 30 milijardi eura u elektrifikaciju različitih marki. Tako će historijski model iz prošlosti dobiti drugi život zahvaljujući bateriji, ali s najaktuelnijim oblicima sportskog SUV-a. 

Postanite terenac Već prije nekoliko mjeseci Opel je pripremio teren za povratak Mante. Kompanija je u stvari predstavila GSe ElektroMOD, jednokratnu retro liniju koja je inspirisana modelom iz 70-ih. Sada je, međutim, cilj napraviti serijsku produkciju. Nova Manta stiže 2025. godine i bit će dio puta elektrifikacije koji će dovesti do toga da Opel do 2028. godine postane 100% baterija.

Na modelu nisu otkriveni tehnički podaci, ali znamo da će biti potpuno drugačiji nego ElektroMOD. Jedina najavna slika prikazuje oblike SUV-kupea (mnogo “profitabilniji” tip karoserije na tržištu od sportske limuzine), ali ostatak treba otkriti. 

Do 800 km autonomije Opel će koristiti jednu od četiri platforme Stellantis posvećene električnim modelima. Vjerovatno će se koristiti STLA Medium ili STLA Large, dizajnirani za premium automobile visokih performansi sa pogonom na sve kotače. Prvi može primiti bateriju do 104 kWh i 700 km autonomije, dok drugi može primiti do 118 kWh i dopustiti do 800 km između punjenja. Podsjetimo da je prva Manta lansirana 1970. godine kao limuzina i da joj ime potječe od koncepta Manta Ray, prototipa pod velikim utjecajem Chevrolet Corvette C3.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close