fbpx
Automobili

Ono što je u imenu? Zašto me moderne oznake modela automobila nerviraju

Volim stare Merceve, koji su u moje vreme imali par, romantizovan njihovim nemačkim poreklom (nemskog sam porekla), pouzdanošću i kvalitetom izrade. Posedujem V123 generaciju 230 i V123 gen 280CE. Nedavno, kao i prošle nedelje, kupio sam V210 generaciju E320 (i da, uskoro će biti ažuriranja Project Car-a).

Stvar je u tome što samo gledajući brojeve na prtljažniku, tačno znam šta se krije ispod poklopca motora. Moj stari Mercedes-Benz 230 iz 1976. godine imao je Mercov M115 2,3-litarski linijski četvorocilindrični benzin. Slično tome, 280CE je pokretao Merc-ov pouzdani M110 2,8-litarski redni šest. A najnoviju akviziciju, E320, pokreće 3.2-litarski linijski šestar.

Jednostavna nomenklatura i laka za izradu.

I tako je bilo zauvek.

Danas, međutim, brojevi u oznaci modela automobila ne znače sranje. Zadržimo se na trenutak za Mercedes-Benz da bismo ga uporedili i uporedili.

Koristeći logiku proteklih 70-ak godina, današnji Mercedes-Benz E300 bi trebalo da pokreće 3,0-litarski motor, a po svoj prilici V6 ili šest-redni. Osim što nije. Umesto toga, motivisan je 2.0-litarskim četvorocilindričnim mlinom, istim motorom koji takođe podnosi teškoće u modelima E350 i E200 (bar su to tačno shvatili).

Mercedes nije jedini krivac. BMV je svojevremeno identifikovanje varijanti modela napravio pakleno lako. BMV 318i označavao je seriju 3 sa motorom ubrizganim u gorivo od 1,8 litara. Bila je to jednostavna logika koju se moglo pratiti sve do 850i, što je značilo seriju 8, pogonjenu 5,0-litarskim mlinom. Između njih, niz automobila 3-, 5-, 6- i kasnije serije 8, svi sa ponosno prikazanim zapreminom motora. To, bre.

Sada, međutim, BMV 330i ne znači ništa drugo doli da je serija 3 nešto moćnija od BMV 320i. Boo!

I Audi je prekršio ovu konvenciju o imenovanju. Tamo gde su se nekada automobili sa četiri prstena iz Ingolstadta hvalili jednostavnim konvencijama o imenovanju poput A4 2.0 TSI koji je označavao 2.0-litarski benzinski motor. Primenite to na A4 2.0 TDI, a promena na „D“ sa „S“ označava dizel snagu. Jednostavno.

Šta je uopšte A4 35 TFSI ili A6 45 TFSI? Sve što možemo saznati iz značke na zadnjoj strani je da je reč o A4 ili A6, koji zaista nemaju naznake šta se krije ispod poklopca motora.

Nijemci nisu jedini krivci, jer je bilo koji broj brendova koji koriste besmislena slova u svojoj oznaci modela. Uzmite Toiota i njenu časnu Corollu, koja se može dobiti kao Ascent Sport, SKS ili ZR. Šta to uopšte znači?

Ili, vratimo se Nemcima, šta kažete na Volksvagnov asortiman modela Trendline, Comfortline i Highline? I nemojte da započinjem sa modelima Passat Business ili Passat Elegance.

Što se tiče Porschea koji koristi Turbo i Turbo S oznake u svojoj potpuno električnoj Taican paleti …

Gledajte, priznajem da je mnogo vremena i novca potrošeno na istraživanje i fokus grupe kako bi se došlo do ovih konvencija imenovanja. I to je u redu. Na kraju, proizvođač automobila mora da učini sve što je u njegovoj moći da razlikuje ne samo modele u svom asortimanu, već i da se istakne na prepunom tržištu. Ali, oni takođe ostaju besmisleni u širem kontekstu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button