fbpx
Automobili

Najprodavaniji električni automobili u Australiji 2021 – to nisu Tesla

Podaci koje je objavila Federalna komora automobilske industrije (FCAI) prošle nedelje otkrivaju da je prodaja električnih vozila (EV) nastavila da obara rekorde u Australiji 2021. godine, sa 5149 potpuno električnih automobila koji su stigli do lokalnih prilaza.

Dok ta cifra čini samo 0,5 odsto svih novih automobila prodatih u Australiji prošle godine, ona je za 191,1 odsto više u odnosu na 1769 električnih automobila prijavljenih kao prodatih u 2020 – sa 0,7 odsto tržišnog udela tržišta električnih vozila u decembru 2021. pokazuje da je prodaja na gore.

Međutim, dobro je dokumentovano da FCAI-ov broj ne uključuje američkog lidera električnih vozila Teslu, koji javno ne objavljuje podatke o prodaji u Australiji – uprkos tome što je prodao čak 10.000 automobila u Australiji, prema nekim procenama.

Dok se veruje da je Tesla Model 3 očigledan lider u prodaji, iza njega je sve veći broj vozila sa nultom emisijom iz niza proizvođača automobila, koja se takmiče u različitim segmentima i cenama – čak 19, u odnosu na 10 ovih vreme prošle godine. Evo kako su se prodavali.

Slom
Najjeftiniji električni SUV u Australiji, po ceni od 44.990 dolara za automobile, u 2021. godini bio je vodeći među električnim automobilima koji nisu proizvedeni od Tesla, sa 1388 primeraka prodatih tokom godine (ili 80 samo u decembru). Ova cifra za celu godinu čini 7,5 odsto ukupne prodaje MG ZS u Australiji prošle godine.

Nakon 531 prodaje za ovu godinu je Porsche Taican – lansiran krajem februara – uprkos tome što je najskuplje električno vozilo u Australiji, sa osnovnom cenom skoro četiri puta većom od prvoplasiranog (bez Tesle) MG.

Taican je takođe zaslužio titulu Porscheovog trećeg najprodavanijeg modela, nadmašivši 911 (428 prodaja), 718 Caiman (147), 718 Bokster (109) i Panamera (48) – ali se ne može meriti sa najprodavanijim modelom srednje veličine Macan (2328) i veliki Caienne (837, i karavan i Coupe) SUV.

Volvo je lansirao svoj KSC40 Recharge Pure Electric mali SUV u avgustu – i dok je prošle godine prijavljeno da je prodato samo 207 primeraka, proizvođač automobila trenutno drži banku narudžbi „u visokim sedam stotina“ (i raste), sa celim modelom Rasprodata je alokacija za Australiju za 2022.

Volvo-ov broj isporuke deli Mercedes-Benz EKA slične veličine (367 automobila od lansiranja u junu) i Lekus UKS300e (43 od lansiranja u novembru).

Očekivani Hiundai Ionik 5 bio je na vrhu prodajnih lista koje nisu proizvedene od Tesla EV samo u decembru 2021. – verovatno rezultat velike serije automobila koja je stigla u zemlju, kao deo početne runde narudžbi – dok su ostala Hiundai električna vozila, Kona (505) i Jonik (338) zauzeli su treće i šesto mesto (izuzevši Teslu).

Na dnu liste nalazi se BMV iKs sa 35 prodaja (iako je bio u prodaji tek u novembru/decembru), Lekus UKS300e (43 prodaje, lansiran u novembru), Jaguar I-Pace (sa 44 prodaje u 2021, iako na prodaje od 2018.), i stari Renault Kangoo ZE (45), koji bi trebalo da bude zamenjen potpuno novim modelom do kraja ove godine.

Ljubitelji električnih automobila mogu primetiti izostavljanje novog kineskog brenda BID sa ove liste. Iako se procenjuje da je prodala približno 65 automobila u Australiji 2021. godine, kompanija ne objavljuje podatke o prodaji za VFACTS izveštaje industrije – a njeni širi planovi za uvođenje u Australiju se stalno menjaju.

Ova godina će biti domaćin lansiranja niza novih automobila, SUV-ova i komercijalnih vozila, od dugo očekivanog dolaska Kia EV6 srednjeg SUV-a u narednim nedeljama, do Tesla Model I, verovatno negde u prvoj polovini 2022.

Kineski brend BID takođe treba da lansira prvi u izboru proizvoda nove generacije – mali SUV Iuan Plus – kome će se pridružiti Ora Good Cat iz kineskog sunarodnika Great Vall Motors (GVM) i ažurirani MG ZS EV.

Australijski automobilski brend broj jedan Tojota treba da predstavi svoje prvo masovno proizvedeno električno vozilo, BZ4Ks, krajem godine.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button