fbpx
Automobili

Kombi Micubiši Ekspresa odbačen posle testa sudara sa „nultom zvezdicom“, sukob sa Renoom

Preporođeni kombi Mitsubishi Ekpress izbačen je u Australiju nakon samo tri godine – nakon što je ostvario manje od 3000 prodaja – nakon testa sudara sa „nultom zvezdicom“ i sukoba sa partnerom iz alijanse Renoom zbog potrebe za hitnim unapređenjem bezbednosti.

Mitsubishi Ekpress se vratio u australijske izložbene salone kao Reno Trafik sa novom oznakom 2020. nakon što se Micubishi pridružio alijansi Nissan-Renault 2016.

Bio je to prvi zajednički model na globalnom nivou između Mitsubishija i Renoa u okviru novog partnerstva.

Mitsubishi Ekpress – Renault Trafic sa novom maskom hladnjaka i značkom – žurno je izbačen na tržište kako bi Mitsubishi mogao da proširi svoju privlačnost lokalnim kupcima voznog parka i da dobije doprinos u modelu sledeće generacije.

Kada je Mitsubishi usvojio Renault Trafic, znao je da se vozilo neće dobro ponašati na ANCAP testovima sudara – iako je prošlo nisku granicu postavljenu za vladina odobrenja – ali kompanija se kockala da nezavisna bezbednosna agencija možda neće testirati vozilo.

Međutim, otprilike godinu dana nakon što je Mitsubishi Ekpress pušten u prodaju, bio je pogođen zbog sigurnosti nakon što je postigao prvi australijski rezultat sa „nula zvezdica“ na testovima sudara.

Premotavamo do danas i Mitsubishi Australia je najavio da će sledeća serija proizvodnje biti poslednja za Ekpress kakav poznajemo. Kompanija procenjuje da bi ovo trebalo da bude dovoljno da kombi ostane u salonima do kraja godine.

Iako kaže da postoji velika banka naloga za popunjavanje, u izjavi za medije Mitsubishi Australia je rekao: „Nakon procene trenutnog globalnog poslovanja i uslova snabdevanja sa Mitsubishi Motors Corporation, sada je doneta odluka da se obustavi proizvodnja Mitsubishi Ekpress-a na australijskom tržištu. (Mesec) maj će biti poslednji mesec proizvodnje za varijante sa kratkim međuosovinskim rastojanjem (SVB).“

Mitsubishi Australia kaže da će poslednja serija ekspres kombija biti varijante sa kratkim međuosovinskim rastojanjem, koje čine oko 40 odsto lokalne prodaje.

Jedini dostupni Mitsubishi Ekpress modeli sa dugim međuosovinskim rastojanjem već su na zalihama dilera.

Mitsubishi je za iznenadni odlazak Mitsubishi Ekpressa okrivio ograničenja u snabdevanju i nemogućnost pristupa modelima sa dužim međuosovinskim rastojanjem.

Međutim, Drive razume da je Mitsubishi Ekpress otkazan zbog sukoba između Mitsubishija i Renoa oko hitne potrebe za bezbednosnim nadogradnjama nakon bezbednosne ocene nula zvezdica.

Iako će ažurirani Renault Trafic sa više dodatnih sigurnosnih tehnologija biti najavljen kasnije ove ili početkom sledeće godine, taj modifikovani model neće rešiti strukturalne probleme koji su doveli do šokantnog rezultata na testu sudara.

Mitsubishi bi morao da sačeka sledeću generaciju Renault Trafic-a da dobije željeno povećanje bezbednosti, ali, Drive razume, dve kompanije su imale različite prioritete u ovom pogledu.

Iako je Renault bio prvi automobilski gigant koji je pre dve decenije dobio pet zvezdica za bilo koje vozilo, istorija je od tada pokazala da se ne plaši smanjenja troškova, uključujući bezbednosne karakteristike kao što su zadnji vazdušni jastuci koji nisu bili predstavljeni na nekim novim razvijena Renault putnička vozila i terenska vozila.

Da bi sprečili Reno i druge da pronađu rešenje za sigurnosne ocene sa pet zvezdica, Euro NCAP i Australijski NCAP su morali posebno da imenuju zadnje vazdušne jastuke – i zaštitu putnika pozadi – kao uslov, jer su brojne automobilske kompanije razvile vozila bez njih.

Najnoviji cenovnik za Mitsubishi Ekpress je sledeći (cene ne uključuju troškove na putu kao što su registracija, carina i troškovi isporuke dilera):

Ekpress GLKS SVB: 39 040 dolara
1,6-litarski tvin-turbo dizel (103kV/340Nm), 6,2L/100km, šestostepeni manuelni

Ekpress GLKS SVB: 44 040 dolara
2,0-litarski turbo-dizel 125kV/380Nm, 7,3L/100km, šestostepeni auto sa dvostrukim kvačilom

Ekpress GLKS LVB: 41 040 dolara
1,6-litarski tvin-turbo dizel (103kV/340Nm), 6,2L/100km, šestostepeni manuelni

Ekpress GLKS LVB: 46 040 dolara
2,0-litarski turbo-dizel 125kV/380Nm, 7,3L/100km, šestostepeni auto sa dvostrukim kvačilom

Ekpress GLKS+ LVB: 46 540 dolara
2,0-litarski turbo-dizel 125kV/380Nm, 7,3L/100km, šestostepeni auto sa dvostrukim kvačilom

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button