fbpx
Automobili

Jaguar F-Pace (2021) Facelift na testu: novi plug-in hibrid i R6 sa 400 PS

Mnogo bolji enterijer. I dalje se dobro vozi.
Sta je ovo?
Pre skoro pet godina to je još uvek bilo pitanje. “Izvinjavam se, sada i Jaguar donosi SUV? Zar više ništa nije sveto?” Danas, naravno, više nikoga nije briga i odgovorni se zbog toga verovatno mogu samo umorno nasmejati. P-Pejs se razvila u globalnu prodaje kralja Jaguar je, nikada u istoriji Britanaca je model naći takve velike prodaje.

Više od 250.000 jedinica je predstavljeno ljudima od 2016. godine. Zamislite samo šta bi se dogodilo da ste nastavili da se oslanjate na tradiciju, a ne da je donosite.

Bez obzira na to, sada je zaista krajnje vreme za veliki lifting lica srednjih godina. Tamo se uglavnom radi o nadogradnji razočaravajućeg enterijera, uključujući i njegovu ne baš bolju informativnu zabavu. Pored toga, F-Pace dobija čitav niz novih motora.

Reklama o kaputima
Nova hibridna Toiota Iaris – savršena za grad.

Više o novoj Toioti Iaris Hibrid
Otkrijte novi Iaris Vrhunski model sa vrhunskom opremom Direktno u konfiguratoru Jednostavno dogovorite probnu vožnju Brzo pronađite dilere Brošura i cenovnik
Najznačajniji novi dodatak svakako je 2.0-litarski benzinski priključni hibrid nazvan P400e, koji ima 404 ks. 145 od toga doprinosi električni motor napajan litijum-jonskom baterijom od 17,1 kVh. Obrtni momenat sistema je 640 Nm, čisto električni domet je 59 kilometara.

Ukupno postoji šest varijanti motora, osim početnog benzinskog motora od 250 KS, svi su blagi hibridi. Nova linija od tri litra u redu sa turbo i e-kompresorom razvija 400 ks, dizelaši su 163, 204 (2,0-litarski četvorocilindar) i 300 KS (3,0-litarski šestocilindar).

Opcija ručnog menjača je istorija, kao i pogon na zadnje točkove kod početne verzije. Svi F-Paces sada standardno dolaze sa pogonom na sve točkove i ZF 8-stepenom automatikom. Još jedna ogrebotina u lakiranju vaših sopstvenih sportskih zahteva? Nikako, kaže Jaguar , pozivajući se na svoju Inteligentnu dinamiku pogonskog sistema, koja u većini uslova optimizuje tendenciju pogona zadnjih točkova.

Promene na spoljnoj koži su suptilne, ali teže nekoliko ciljeva: automobil treba da izgleda širi, smireniji i manje težak. Nova kapuljača se spušta prema rešetki, koja je takođe redizajnirana. Tu su nove kecelje, širi usisnici za vazduh i 10 mm tanji LED farovi. Straga su posebno primetna nova zadnja svetla u stilu I-Pacea. Zvuči upravljivo, ali po mom mišljenju čini F-Pace mnogo vrednijim i agresivnijim nego ranije.

19-inčni aluminijumski točkovi su sada standardni, a 21-inčni modeli su uključeni u vrhunsku HSE opremu. Ali spolja nikada nije bio problem sa F-Pace-om. Za trenutak ćemo razjasniti šta se dogodilo unutra.

Kako vozi
F-Pace je tako mali fenomen u pogledu dinamike vožnje. Relativno je velik (4,74 metra) i relativno težak (dobre dve tone u slučaju novog P400 blagog hibrida) i zapravo ne pokušava to da prikrije. Nikada vas ne ostavlja u mraku oko kretanja i uočljiva je tendencija u zavojima, ali ne deluje nesportsko i nudi veće učešće vozača od većine konkurenata.

S jedne strane, ovo je zbog prilično solidnog, duševnog, vrlo direktnog i u celini prilično dobrog upravljanja. Pored toga, šasija uvek vrlo dobro zna gde se nalazite, uprkos postojećim pokretima tela ili zbog njih.

Dinamički režim zateže deo pomenutog bobbinga, ali takođe i opterećenje čini primetno manjim i ovde to zapravo ne želite, jer je opšta udobnost vožnje F-Pacea zaista sjajna.

Galerija slika: Jaguar F-Pace P400 MHEV (2021) u testu
Jaguar F-Pace P400 MHEV (2021) stavljen na test
17th fotografije
Novi blagi hibridni šestocilindraš apsolutna je pobeda. Radi sa turbopunjačem i e-kompresorom kojim se upravlja preko 48-voltnog sistema, što vrlo rano osigurava veliki popust. U ovom slučaju, 400 KS i 550 Nm pokazuju se sa prijatno živahne strane.

Takođe je lepo što se zvučnici koriste za značajnije stvari, nego što su preterano motivisani da u kabinu pušu neugodne umetničke zvuke. Reihensechser reži vrlo zvučno, ali prijatno suptilno pod opterećenjem. U međuvremenu, zvučnici preuzimaju mnogo značajniji zadatak potiskivanjem ulične buke. Sistem analizira kakve buke dopiru sa asfalta i suzbija ih „destruktivnim smetnjama“ – vrstom kontra frekvencije.

Kakav je novi plug-in hibrid?
Jaguar održava svoj priključni pogonski sistem relativno jednostavnim i to nije najgora ideja. Postoji čisti EV režim, koji tada zaista izbegava motor sagorevanja, hibridni režim (koji obično uključuje motor sagorevanja vrlo brzo) i režim uštede, pomoću kojeg možete sačuvati preostali domet za kasnije. Britanci smatraju apsurdnim da motor sa unutrašnjim sagorevanjem puni bateriju. Mislim da si u pravu.

Električni motor snage 105 kV nalazi se između četvorocilindričnog benzinskog motora snage 300 KS i ZF 8-stepenog automatika. Baterija od 17,1 kVh nalazi se ispod poda prtljažnika. Zapremina tereta smanjena je sa 755 na 619 litara, tako da ima još puno drveta. Punjenje se vrši putem ugrađenog punjača od 7 kV ili brzog punjača od 32 kV jednosmerne struje, koji bi trebalo da spakuje 80 procenata punjenja za 30 minuta.

Zvanični električni domet je 59 kilometara. Koliko je to realno, na žalost, nije se moglo utvrditi tokom kratke probne vožnje. Nekoliko dana u redakciji trebao bi nam as FP (HEV). Potrošnja prema ugrađenom računaru iznosila je 3,5 litara kada se uglavnom kretala po gradu i na seoskim putevima (oko polovine u EV režimu).

Pored toga, treba reći: Samo električni motor sa skoro 2,2 tone P400e je veoma težak, tako da teško da želite da se izborite sa maksimalnom brzinom od 140 km / h.

Ako se doda benzinski motor, stvari se naglo menjaju. Posle kratkog trenutka razmišljanja, sistemske performanse od 404 ks i 640 Nm pokazuju se prilično impresivno. 0-100 km / h za 5,3 sekunde je reč. Naravno, prijatnije je i pametnije jednostavno se prepustiti uživanju u Plug-in-F-Paceu i uživati u miru i udobnosti velikog SUV-a sa utikačem.

To se bolje uklapa u opštu prirodu automobila, čija se gotovo 200-300 kilograma dodatna težina u poređenju sa braćom i sestrama bez baterije izražava u nešto ugodnijem rukovanju.

Slon u sobi je naravno čisto električni I-Pace čija je osnovna cena nakon odbitka svih subvencija viša za oko 5.000 evra. Uz to, morate promeniti čitav način putovanja, iako to nije apsolutno neophodno zahvaljujući 69-litarskom rezervoaru za gorivo F-Pacea. Koliko je to korisno, sasvim je drugo pitanje.

Kako je unutra?
Gospodo, ovde se mnogo toga dogodilo. Cilj Jaguara za redizajnirani F-Pace bio je kombinacija savremenog britanskog dizajna i najnovije tehnologije povezivanja.

Izuzetno je drago što su veliki delovi plastike ranije tako jeftinog izgleda bili progonjeni do đavola u ovom kontekstu. Pomenuta Britannost izražena je u vezenim logotipima naslona za glavu i oznaci „Procenjeno 1935. Coventri“ na sedištima i kontrolnoj tabli. Volvo koristi švedske zastave, Mini ima zadnja svetla Union Jack, tako da je i ovde malo nacionalnog ponosa verovatno u redu. Paneli izrađeni od aluminijuma ili drveta od otvorenih pora ostavljaju veoma dobar utisak.

Isto se sa sigurnošću može reći i za opštu nadogradnju tehnologije i info-zabave. Ovde nastupa nova JLR-ova „Elektronska arhitektura vozila“ EVA 2.0. To uključuje takozvani informativno-zabavni sistem Pivi Pro Dual Sim sa softverskim ažuriranjima, poznat iz novog Land Rover Defendera ili najnovijeg KSF-a .

Ukratko: Radi vrlo brzo i jednostavan je za upotrebu, što znači da se mogu označiti dva najvažnija atributa. Nova stvar je takođe prilično pametna u tome što koristi veštačku inteligenciju, na primer, da bi naučila navike vozača za upotrebu medija, telefona i praktičnih funkcija. Postoji i aplikacija koja prati automobil putem pametnog telefona. Takođe je u stanju da daljinski zagreva i hladi F-Pace.

Sama infotainment radi sa zakrivljenim ekranom osetljivim na dodir od 11,4 inča, dolazi sa dve SIM kartice i LTE modemima. Prema Jaguaru, 90 posto najčešće korišćenih funkcija udaljeno je najviše dva dodira od početnog ekrana. Pored toga, sistem ima samodovoljno napajanje, tako da ne mora da se pokreće na početku, već je odmah spreman sa pištoljem.

Prema Jaguaru, povezivanje u oblak, mrežna navigacija i ažuriranje zastoja u saobraćaju u stvarnom vremenu sada su od suštinskog značaja ako želite da se uvredite u ovoj klasi. Činjenica da sada možete istovremeno povezati dva pametna telefona putem Bluetooth-a trebalo bi da osigura porodični mir. Ili za čisti rat oko suverenosti Spotifi-a. Britanski prikaz digitalnih instrumenata bio je prilično koristan i pre liftinga.

Sve što ima veze sa klima uređajem i dalje radi preko rotacionih prekidača, što je zaista vrlo dobrodošlo s obzirom na opštu nered dodira većine drugih proizvođača.

Ostale inovacije su vrlo otmen volan od I-Pacea, napokon prava ručica menjača, pametniji odeljci za odlaganje i generalno mekša gužva na pametnim mestima poput odeljaka na vratima. Reč o opcionim sedištima sa performansama: Verovatno niko ne treba u SUV-u, ali su prilično sjajni. Takođe su prilično tanki, što takođe povećava prostor iza njih. Isto je savršeno u redu kao i pre, ali ništa više.

Dakle, sve u svemu, enterijer je ogroman napredak. To sada može bar da prati vrhunski enterijer od kuće.

Zaključak: 7.5 / 10
U jednom od najtežih konkurentskih okruženja, F-Pace je već bio hit za Jaguar. Zbog atraktivnog podmlađivanja spolja, ali pre svega potpuno novog i svetski boljeg iskustva iznutra, veliki Jag SUV mogao bi za mnoge postati još zanimljiviji.

Znamo da Ingenium četvorocilindraš nije nužno veliki hit. Novi šestocilindraš, ali ubedi. Isto se može reći i za novi plug-in hibrid – pripazite nakon kratke vožnje. Za volanom i dalje možete pronaći dobar kompromis između udobnosti i dinamike vožnje u F-Paceu. Više nego ikad zanimljiva alternativa uobičajenim osumnjičenima iz Audija, BMV-a i Mercedesa.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button