fbpx
Automobili

Mercedes sertifikovan pre Tesle za nivo autonomne vožnje 3

Mercedes-Benz je u četvrtak dobio odobrenje za svoj sistem autonomne vožnje trećeg nivoa, koji omogućava vozaču da skrene pogled sa puta u određenim situacijama, a plasiraće ga pre Tesle već 2022.

Proizvođač zvezda je „prva globalna automobilska grupa“ koja je dobila ovlašćenje da plasira na tržište visoko autonomna vozila (u ovom slučaju nivo 3 od pet utvrđenih nivoa) koja su u skladu sa standardom UN-R157, gde lokalni zakon to dozvoljava, prema izjava grupe.

Šta je nivo 3?
Detaljno, autonomni automobil nivoa 3 može da vozi bez ljudske intervencije u određenim specifičnim situacijama. Sistem se tada može koristiti samo u slučaju gustog saobraćaja na autoputevima, sa maksimalnom brzinom od 60 km/h.

Vozač će moći da konsultuje e-poštu, pretražuje internet ili gleda film na centralnom ekranu automobila, ali mora biti u mogućnosti da interveniše u bilo kom trenutku ako sistem to od njega zatraži. Ako ne reaguje u određenom vremenu, automobil će se automatski “bezbedno” zaustaviti .

Nemačka kao pionir u Evropi
Prvi kupci će od prve polovine 2022. godine u Nemačkoj moći da kupe Mercedesove modele opremljene pomoćnikom u vožnji, gde je korišćenje ovih vozila ugrađeno u zakonodavni okvir. Određeni automobili ovog brenda, kao što su EKS i druge S-klase , će stoga moći da ponude ovu tehnologiju svojim kupcima.

Autonomna vožnja koju trenutno prodaje Tesla zahteva pažljivog vozača u svakom trenutku, koji nadgleda rad kompjutera na vozilu (tzv. nivo 2). Preduzeće Elona Maska , pionira električne mobilnosti i autonomije, takođe je na udaru kritika američkog regulatora, koji ga optužuje da ignoriše njegove preporuke o sistemu pomoći u vožnji.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button