fbpx
Automobili

Holden je bio u nesvesti dok je GM izlazio sa desne strane

Robna marka Holden povući će se krajem 2020. godine, ali odabrani saloni mogu da skladište ograničenu paletu Chevrolet vozila pod novom značkom General Motors Specialti Vehicles.

Holden će biti smešten u Australiji krajem 2020. godine – samo tri godine nakon završetka lokalne proizvodnje i najniže mesečne prodaje od osnivanja 1948. godine – dok se američki automobilski gigant General Motors globalno izvlači sa tržišta s desnim volanom.

Iako je Holden objavio rekordno nisku prodaju – što je dovelo do kraja modela Commodore i Astra krajem prošle godine – najava je još uvek postala šok za veterane industrije, sada je marka izgubila svoj konačni spas.

General Motors takođe će zatvoriti svoj dizajn dizajn studio u Melburnu i test stazu u mestu Lang Lang na jugoistočnoj periferiji Melburna. Približno 600 od 800 radnih mesta će biti izgubljeno, a svi će dobiti tehnološki višak. Preostala radna snaga od 200 ljudi brinuće se o Holdenovim stalnim uslugama i garancijama do 10 godina.

General Motors se polako povlači iz drugih zemalja sa desnim volanom tokom poslednje tri godine, izlazeći iz unosnih tržišta poput Ujedinjenog Kraljevstva, Japana, Indije i Južne Afrike.

Tri glavne preostale države sa desnim volanom bile su Tajland, Australija i Novi Zeland, ali General Motors kaže da je postalo neisplativo razvijati nova vozila za tako relativno mala tržišta.

Na globalnom nivou, više od 75 procenata svih prodatih vozila ima volan na levoj strani, dok države sa desnim volanom čine preostalih 25 procenata prodaje. Međutim, automobilske kompanije imaju manje mogućnosti da nadoknade svoju investiciju, jer su troškovi dizajniranja, projektovanja i razvoja pogona na levoj i desnoj strani jednaki.

Iako bi se novi posao u početku primenjivao na postojeće modele kao što su Chevrolet Camaro SS, Chevrolet Camaro ZL1, Chevrolet Silverado 2500 i predstojeći Chevrolet Silverado 1500, očekuje se da slede i drugi modeli iz SAD-a.

Opcije uključuju Chevrolet Tahoe i Suburban SUV-ove sa sedam sedišta, kao i određene Cadillac-ove SUV-ove koji dele njihovu osnovu. Takođe postoji mogućnost da se električni pick-up Hummer – koji će se proizvoditi u SAD za dve godine – može prodati u Australiji neko vreme ako se lokalno pretvori u desni volan.

Uvođenje podbrenda GMSV takođe rešava problem pod kojom značkom prodati ikonski sportski automobil Chevrolet Corvette. Treba da se pojavi u australijskim salonima sledeće godine, ali će biti fabrički izgrađen u pogonu na desnoj strani. Njegov raspored zadnjeg motora olakšao je konverziju i priuštivu je na ovom modelu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button