Automobili

Električna baterija se pali: šta potrošači treba da znaju

Proizvodnja dva električna vozila dugog dometa na baterije kompanije General Motors, Chevrolet Bolt EV i Bolt EUV, obustavljena je, navodno zbog stalnog nedostatka poluprovodničkih čipova.

Ali, za sada su ruke dilera vezane za dva električna vozila zbog nedavnih opoziva u vezi sa požarima akumulatora.

GM -ov prošireni opoziv sada pokriva svih 142.000 od dva Bolt modela prodata od 2017. godine – uključujući modele 2022. koji sede na prodajnim mestima – jer bi se električna vozila mogla zapaliti. Sada čeka nove baterije koje rešavaju niz proizvodnih grešaka.

Međuindustrijski izazovi baterija
Chevi je najnoviji proizvođač koji je opozvao svoja električna vozila na baterije zbog opasnosti od požara, ali nije sam. Hiundai je ranije ove godine proširio sličan povratni poziv pokrivajući oko 90.000 svojih Kona električnih vozila. Ford je povukao više od 20.000 plug-in hibrida u Evropi jer su se takođe mogli pregrejati i zapaliti. I Teslini proizvodi su takođe povezani sa nekoliko požara.

Takvi opozivi su se pokazali kao skupi. Dve servisne radnje koje pokrivaju samo Chevrolet Bolt sada će proizvođaču upravljati oko 1,8 milijardi dolara. Povlačenje Kone koštalo je Hiundai oko 900 miliona dolara. Ali uticaj takvih opoziva-i izveštavanje koje oni generišu-mogao bi imati daleko veći uticaj, strahuju dugogodišnji insajderi iz industrije.

„To je ozbiljno pitanje koje treba rešiti“, rekao je Dave Sargent, šef automobilske prakse u istraživačkoj firmi J. D. Pover. “To je nešto što će industrija morati da uhvati u koštac ako će električna vozila biti budućnost.”

Požari akumulatora nisu jedinstveni za automobilsku industriju. U 2019. godini, Savezna uprava za vazduhoplovstvo i Ministarstvo transporta SAD-a zajednički su zabranili isporuku litijum-jonskih baterija kao teret u putničkim avionima i ograničili način na koji se oni mogu transportovati na teretnim avionima. Nekoliko incidenata, uključujući pad UPS -a 747 2013. godine, bilo je povezano sa požarima baterija. A zabrinutost je porasla zbog nedostataka zbog kojih je veliki broj Samsung pametnih telefona izbio u plamenu.

Proizvođači baterija – i proizvođači automobila koje opslužuju – tvrde da je došlo do značajnih poboljšanja u tehnologiji, a izvršni direktor Tesle Elon Musk je više puta insistirao na tome da je rizik od zapaljenja baterije za električna vozila bio prenapuhan.

Sam Abuelsamid, glavni analitičar automobila u Guidehouse Insight -u, slaže se s tim. Sve je reklo da je bilo najmanje sedam potvrđenih slučajeva požara akumulatora koji su uključivali dve linije Chevi Bolta, mali procenat onih koji su do sada prodati, rekao je Abuelsamid za Forbes Vheels.

Dve vrste požara na bateriji
Kada dođe do požara u bateriji, čini se da spadaju u dve kategorije. Neki su izazvani padom koji oštećuje i skraćuje paket, pa zapali pojedinačne ćelije. To se desilo sa Teslinim proizvodima rano, što je dovelo do toga da proizvođač automobila doda veću zaštitu u paketima na vozilima poput modela S i Ks.

Ono što pažnju medija privlači su požari za koje se čini da su se dogodili dok su vozila bila parkirana – u nekim slučajevima dok su bili u garaži. U nekim, ali ne u svim slučajevima, koji uključuju Chevi Bolt, vozila su bila priključena na punjače. Jedan takav požar teško je oštetio kuću u Port St. Lucieu na Floridi prošlog oktobra.

GM je problem pratio proizvodnim nedostacima u fabrici koju vodi njegov dobavljač baterija, podružnica LG Chem -a. Proizvođač automobila vrši pritisak na južnokorejskog proizvođača automobila kako bi pokrio veći dio troškova tekućeg opoziva. Problemi u proizvodnji LG Chem baterija takođe su bili krivi za opoziv Kona EV.

Iako je broj eksplozija EV-a relativno mali, stručnjaci primećuju da se jednom kada se zapali litijum-jonsko pakovanje vlastima može biti izuzetno teško nositi se sa njima.

„Sećam se samo da su neki naši vatrogasci stajali tamo i pucali sa toliko vode u to električno vozilo, a da se nije ugasilo“, rekao je kapetan vatrogasne službe Okruga Greg Barta za Spotlight Sinclair Broadcast Group za Ameriku. “To je bilo nešto što nikada nisam video.”

Jedan primer je dokumentovao Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputevima. Prema dosijeu, Bolt se zapalio u kući u Beču, Virdžinija, 4. jula 2021. Vatrogasci su proveli sat vremena pokušavajući da ugase plamen, ali se sat kasnije ponovo uključio. Oštećeno vozilo se ponovo zapalilo treći put nakon što je odvučeno u zastupništvo kompanije Chevi.

Rešavanje problema
Brojni rukovodioci automobilske industrije koje je kontaktirao Forbes Vheels priznali su da su zabrinuti zbog požara u baterijama i publiciteta koji stvaraju. Opšti je konsenzus da se, kako obim proizvodnje raste i industrija saznaje više o litijum-jonskoj tehnologiji, rešavaju problemi poput onih koji uključuju Chevrolet Bolt i Hiundai Kona. Zvaničnici GM -a tvrde da su rešavali takve probleme prilikom razvoja novih Ultium baterija koje će pokretati buduće EV -ove poput GMC Hummer -a i Cadillac Lirik -a.

Proizvođači takođe ulažu milijarde dolara u razvoj baterija sledeće generacije, pre svega u solid-state ćelije za koje se nadaju proizvođači, uključujući Mercedes-Benz, Honda i Toiota.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close