Automobili

Audi Skisphere koncept se može transformisati iz Grand Tourera u Roadstera

Audi Skisphere, električni kabriolet sa pogonom na zadnje točkove, prvi je od trio Audi koncepta u narednim mesecima, svi sa imenom -sfera.
Kao što je šef Audija Design Studija Gael Buzin rekao Car and Driver, jedan od njegovih atributa je mogućnost produženja ili skraćenja međuosovinskog rastojanja za 9,8 inča.


Zamišljen je i kao poluautonomni grand tourer-ima mogućnost samovoze 4. nivoa-i kao sportski roadster usredsređen na vozača.
Koncept Audi Skisphere je najnoviji elaborat na temu dugačke, niske haube i zadnje postavljene kabine koja je zanimala ljubitelje automobila vek ili više. Ovaj je filtriran kroz Audijev tehnološki pogled na svet sa dozom emocija.

Pritiskom na virtuelno dugme i uz pomoć elektromotora i teleskopskih strukturnih elemenata, čitav prednji deo Skisphere-a može se produžiti ili skupiti, prelazeći sa autonomnog, stabilnog grand tourera sa dugim međuosovinskim rastojanjem na 9,8 inča kraći i 0,4 Roadster niži za centimetre sa fokusom na vozača.

Gael Buzin i tim u Audi Design Studiu u Malibuu osmislili su i osmislili Skisphere koncept, crpeći inspiraciju iz proporcija i svrhe Horch 853 iz 1931, prethodnika Audija koji je bio dugačak, luksuzan roadster sa kompaktnom kabinom. Oba automobila takođe pokreću zadnje točkove, ali za razliku od Horcha sa ravnim motorom sa osam motora, Skisphere koncept sadrži elektromotor od 623 KS i bateriju, od kojih 30 odsto leži između putnika, a ostalih 70 odsto iza zadnje pregrade , čime je postignuta ravnoteža težine napred-nazad 40:60. Sa jednom brzinom i 553 kilograma obrtnog momenta, kaže Audi, postoji dovoljno teoretskog pogona da pošalje Skisphere do 62 km / h za 4,0 sekunde.

Buzin je istakao aktivnu aerodinamiku na prednjem i zadnjem delu automobila, koji ostaju zatvoreni u GT režimu, ali otvoreni u sportskom režimu. Iako još nisu bili aktivni na konceptnom automobilu, mogu stvoriti put za vazduh koji će putovati ispod automobila i izlaziti iz difuzora pozadi, efikasno stvarajući venturijev tunel za potisnu silu.

Uprkos sportskoj silueti i nedostatku očiglednog prtljažnog prostora, zapravo postoji prostor za prilagođeni set prtljaga, ispod stakla i odmah iznad zadnjeg sklopa pogona, kao i prostor za dve prilagođene torbe za golf ispod dugačke haube.

Buzin kaže da unutrašnjost suptilno odaje počast arhitekturi Art Deco, ali Skisphere takođe ima pun ekran na instrument tabli, koji se deli i povlači ili približava vozaču u zavisnosti od načina upotrebe, plus velike ekrane osetljive na dodir za naslone za ruke. Inače veličanstveno minimalistički enterijer fokusiran je podjednako na polu-autonomnu udobnost pri putovanju i podršku u sportskoj vožnji. Temeljna tema je nastavak Audijeve napredne tehnološke prirode u sve tehnološki dalju budućnost, ali s ciljem očuvanja senzualne, visceralne radosti dobrog automobila.

Važnije od specifičnosti Skisphere koncepta, međutim, su općenitosti: stvari koje nam govori o tome šta slijedi za Audi, posebno kako novi modeli postaju sve autonomniji. Koncept zavisi od realizacije tehnologije autonomne vožnje najmanje nivoa 4, koja je mogućnost potpune samostalne vožnje bez ikakve potrebe za ljudskom intervencijom u ograničenim, unapred određenim okruženjima ili uslovima. Iako je taj nivo samoupravljanja još u razvoju i tehnološki i zakonodavno, njegova poželjnost raste ako se vaš automobil jednog dana može pretvoriti u sportskog roadster-a za zabavno vikend lutanje po brdima nakon što ga pustite da vas istera iz grada.

Komplet baterija od 80,0 kVh omogućio bi Skisphereu domet od oko 310 milja u evropskom ciklusu VLTP-a kada je u ekonomičnijem režimu velikih putovanja, prema Audiju. Ne očekujte da ćete vidjeti serijski Audi Skisphere, ali se može očekivati da će se njegovi aspekti pojaviti u Audisu u bliskoj budućnosti.

U međuvremenu, Audi će u narednim mesecima otkriti i dva druga koncepta, Grandsphere i Urbansphere, svi dizajnirani za autonomnu budućnost. Poželjno, naravno, ali koliko se toga zaista može dogoditi? Da li bismo zaista mogli imati jedan automobil od putovanja do kanjona, čak i u verovatno distopijskim metropolama 2033. i dalje? Možda. Nisam ranije mislio tako, ali sada nisam siguran.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close