fbpx
Automobili

Predstavljen električni karavan Audi A6 Avant E-Tron Concept

Električni motori i terenska vozila neće ubiti karavan – barem ako Audi ima nešto da kaže, sa otkrivanjem koncepta Audi A6 Avant E-Tron koji je skoro u proizvodnji.

U stvari, verzija A6 E-Tron ‘Sportback’ (liftback) koncepta sa dugim krovom otkrivena prošle godine, priča se da će A6 Avant E-Tron Concept stići u prodajne salone Audija 2023. ili 2024. godine, odmah nakon svog brata sa liftback-om – sa benzincem i električni A6 rasponi za koje se očekuje da žive jedan pored drugog.

U osnovi koncepta je Audi i Porsche-ova nova električna premijum platforma (PPE) arhitektura, namenjena da podupre niz modela dva brenda veličine od srednje veličine A4, do zamene za vodeću limuzinu A8.

Platforma može da podrži rasporede sa jednim motorom, pogonom na zadnje točkove ili dvostrukim motorom i pogonom na sva četiri točka – iako koncept Avant deli svoju postavku sa dva motora sa Sportback-om, razvijajući 350 kV i 800 Nm.

Koncept A6 E-Tron Sportback je naveo vreme od 0-100 km/h ispod četiri sekunde u vodećoj maski – ili sedam sekundi u osnovnoj verziji sa jednim motorom – uz domet vožnje do 700 km VLTP. Za Avant se kaže da „samo malo odstupa“ od performansi liftbeka.

Sa baterijom od 100 kVh postavljenom ispod poda, A6 E-Tron karavan je sposoban za brzo punjenje od 270 kV DC koristeći električnu arhitekturu od 800 volti – dobro za punjenje od 5 do 80 posto za 25 minuta, ili preko 300 km dodatnog traženog dometa za 10 minuta.

Audi je ranije nagovestio snažniju verziju sa oznakom RS – koja će se verovatno zvati RS6 Avant E-Tron – sa preko 500 kV. Kliknite ovde za više detalja.

Ispod kože su prednje osovine sa pet karika i zadnja osovina sa više karika, sa prilagodljivim vazdušnim oslanjanjem na oba kraja.

Sa dužinom od 4,96 metara, širokim 1,96 i visokim 1,44 m, koncept A6 Avant E-Tron je nešto duži i nešto više od 50 mm širi od karavana A6 Avant na benzinski pogon.

Audi ne kaže koliki je prtljažnik koncepta A6 Avant E-Tron, već samo navodi da je zadnji kraj automobila „koliko lep koliko i prostran“.

Avant pozajmljuje mnoge svoje dizajnerske naznake od Sportback-a (liftback) na kojem je zasnovan, sa sličnom zatvorenom prednjom „rešetkicom“, glatkom površinom, crnim detaljima na bočnim pragovima, točkovima od 22 inča i kratkim prepustima – ali karavan dodaje dužu liniju krova i kosi zadnji stub (kao kod drugih modela Audi Avant).

U kombinaciji sa jedinstvenim, sportskijim zadnjim difuzorom oblikovanim u aerotunelu i bočnim „retrovizorima“ zasnovanim na kameri, A6 Avant E-Tron navodi koeficijent otpora od 0,24 – samo 0,02 više od cifre od 0,22 kod Sportback-a.

Dok izložbeni automobil ‘Neptune Vallei’ ima sivu završnu obradu ima jednodelne ‘digitalne’ matrične LED farove – koji mogu da projektuju upozorenja ili indikatore opasnosti na put, ili video igricu na zid tokom punjenja – špijunski snimci sugerišu da je A6 E serijski -Tron asortiman će imati podeljena prednja svetla.

OLED zadnja svetla se nalaze na zadnjem delu koncepta, sa „skoro neograničenim prilagodljivim varijacijama digitalnih svetlosnih potpisa i dinamičkim svetlosnim displejima koji se mogu prilagoditi ličnom ukusu kupca“, prema Audiju.

Nisu objavljene slike unutrašnjosti koncepta.

Očekuje se da će Audi A6 Avant E-Tron Concept biti lansiran u proizvodnom obliku krajem 2023. ili negde 2024. godine, prema izveštajima iz inostranstva – iako nemački proizvođač automobila tek treba da zvanično potvrdi automobil za izložbene salone.

Audi je potvrdio da će njegov prvi električni proizvodni automobil zasnovan na PPE osnovi biti otkriven sledeće godine – očekuje se da će to biti SUV srednje veličine K6 E-Tron, a kasnije te godine sledi A6 Sportback E-Tron. Audi A6 Avant E-Tron Concept otkrio

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button