Automobili

Aston Martin Valhalla: Otkriven britanski hibridni super automobil sledeće generacije

Potpuno novi Aston Martin Valhalla zvanično je predstavljen, uoči prvih isporuka 2023. godine.

Iako je konceptna varijanta nisko postavljenog superautomobila predstavljena sa velikom pompom 2019. godine, Valhalla, spremna za proizvodnju, gotovo je potpuno redizajnirana od temelja.

Originalni V6 benzinski motor zamenjen je za Mercedes-AMG-ov dvostruko-turbo hibridni 4,0-litarski V8 pogonski sklop.

Sjedeći direktno iza vozača, motor šalje 552 kV samo na zadnje točkove putem osmostepenog mjenjača sa dvostrukom spojkom i elektronskog diferencijala s ograničenim klizanjem.

Pogonski sistem dopunjuju dva elektromotora – po jedan na svakoj osovini – podižući kombinovanu maksimalnu snagu na 690kV / 1000Nm i omogućavajući raspored pogona na sve točkove.

To omogućava da se sprint od 0-100km / h završi za traženih 2,5 sekunde, na putu do maksimalne brzine od 330km / h.

Aston Martin kaže da cilja šest minuta i 30 sekundi kruga na Nurburgring Nordschleifeu, što bi, ako bi to bilo postignuto, bio najbrži serijski automobil koji je ikad zaobišao referentni krug sa impresivnih 14,1 sekunde.

U električnom režimu ‘EV’ snaga se šalje isključivo na prednje točkove, a litijum-jonska baterija obezbeđuje zahtevani maksimalni domet od 15km pri brzinama do 130km / h.

ogovorene Michelin gume omotavaju 20-inčne prednje i 21-inčne alu felne. Snaga zaustavljanja dolazi preko karbonsko-keramičkih diskova na sva četiri ugla automobila.

Koncept koncepta zadržava monokok kabinu od karbonskih vlakana, međutim gotovo svi spoljni paneli i aerodinamični uređaji se primetno razlikuju. Otvorena prednja maska „negativnog prostora“ zamenjena je tradicionalnijom (iako nefunkcionalnom, zbog zadnjeg motora) maskom Aston Martin.

Automobil je težak 1550 kg, a veliki difuzor, prednji spliter i zadnje krilo pružaju zahtevanih 600 kg potisne sile pri 240 km / h u podešavanju „Track“ za spuštanje vešanja.

Slike enterijera proizvodne Valhalle tek treba da budu otkrivene, međutim Aston Martin kaže da je centralno postavljeni interfejs kompatibilan sa Apple CarPlai i Android Auto. Sjedištima se može pristupiti preko dvostranih vrata poput McLarena.

Niz napredne sigurnosne tehnologije dolazi standardno – uključujući automatsko kočenje u slučaju nužde, upozorenje na sudar unapred, prilagodljivi tempomat i nadzor mrtvih tačaka – kao i dvozonski klima uređaj, kamera za zadnji pogled i LED matrični farovi.

Aston Martin je potvrdio da će vozilo biti proizvedeno u konfiguracijama sa levim i desnim volanom, što otvara vrata mogućnosti australijskog lansiranja.

Međutim, samo 500 primeraka Aston Martin Valhalle predviđeno je za proizvodnju. Prve isporuke obećane su 2023. godine.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close