fbpx
Automobili

2023 Toiota bZ4Ks uvodi Tojotu u EV igru

Još od predstavljanja Priusa, Tojota je bila lider u ligi u hibridima, nudeći impresivan spisak gasno-električnih modela. U električnim vozilima, međutim, Tojota je uglavnom bila zadovoljna gledanjem sa tribina—osim nekoliko sezona u maloletnicima sa RAV4 EV prodatim u Kaliforniji 1997. i ponovo 2011. Sada, konačno, Tojota se približava bZ4Ks, EV koji će se prodavati širom zemlje. To je oprezan napor koji se ne ljulja za ograde.

Iako se čini da je ime rezultat toga što je planer proizvoda udario pesnicom po tastaturi, Tojota kaže da „bZ“ označava „beiond Zero“ emisije, 4 označava veličinu vozila, a „Ks“ označava stil karoserije SUV-a. Uslediće još električnih bZ modela, sledeći će verovatno biti SUV bZ5Ks veličine Highlander.

Nešto duži i niži od RAV4, bZ4k je razvijen zajedno sa Subaruom, koji ima skoro identičnu Solterru. Dizajni su diferencirani uglavnom napred, gde bZ4Ks dobija trapezoidnu rešetku, dok je Solterra u obliku šestougaonika. Oba imaju istu bočnu strukturu i teške crne plastične elemente preko lukova točkova. Uzimajući Teslinu stranicu, postoji samo jedna standardna boja: crna. Bela, crvena, srebrna i siva koštaju dodatno, a u Limited-u se mogu upariti sa crnim krovom.

Glavna razlika između ova dva modela je u tome što Tojota nudi verziju sa jednim motorom sa prednjim pogonom, kao i varijantu sa dva motora sa pogonom na sve točkove, dok je Subaru imao isključivo pogon na sva četiri točka. Pogonski agregat bZ4Ks se može imati u KSLE ili ograničenoj izvedbi. Standardna postavka proizvodi 201 konjsku snagu, respektabilan broj koji se tačno poklapa sa Folksvagenom ID.4 sa jednim motorom i Kia Niro EV. Očekujemo da će bZ4Ks dostići 60 mph za nešto manje od sedam sekundi, što bi bilo bolje od 7,6 sekundi koje smo postigli sa VV-om, ali sporije od 6,2 koje smo zabeležili sa Kiom.

Ono što je neobično, međutim, jeste da dok drugi proizvođači automobila postavljaju svoje EV sa dva motora na sve točkove za visoke performanse, bZ4Ks sa dva motora dodaje samo 13 ponija, za ukupno 214 konjskih snaga. To je u potpunoj suprotnosti sa slično konfigurisanim verzijama ID.4 (295 konjskih snaga), Hiundai Ionik 5 i Kia EV6 (320 konjskih snaga) i Polestar 2 (408 konjskih snaga).

Tojota tvrdi da je želela sličan karakter vožnje za oba modela, i da je superiorno vreme od 0 do 60 u verziji sa pogonom na sve točkove rezultat vuče van linije. Zaista, u našoj vožnji po predgrađu San Dijega, dva bZ4Ks pogonska agregata su se osećala podjednako živahno. Oboje imaju zadovoljavajuću, ali ne inicijalnu reakciju koja otvara oči, udaljavajući se od zaustavljanja ili ubrzavajući da prođe autoputem. Pored toga, šasija je bila zategnuta, ali kompatibilna preko neravnina, a upravljanje ima pristojnu težinu. Dugme na konzoli pojačava regenerativno kočenje, ali ne do nivoa vožnje jednom pedalom.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button