fbpx
Automobili

2023 Mitsubishi ASKS prikazan: Sve što znamo do sada

Na horizontu je novi Mitsubishi ASKS za 2023. godinu, ali sa Renaultovim osnovama i hibridnom snagom, predstavljaće veliki odmak od automobila koji će zameniti. Evo šta do sada znamo – i kako se očekuje da će izgledati.

Mitsubishi je prošlog meseca iskoristio prezentaciju alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi kako bi najavio da će jedan od svojih najstarijih modela dobiti naslednika početkom sledeće godine: mali SUV Mitsubishi ASKS iz 2023.

Dok je originalni ASKS lansiran 2010. sa platformom koju je dizajnirao Mitsubishi i izborom između benzinskih ili dizel motora, novi ASKS će se voziti na Renault platformi – za koju se veruje da je CMF-B arhitektura ispod Renault Captur – sa opcijom hibrida ili plug-in hibridna snaga.

Međutim, s obzirom na to da će se proizvodnja odvijati u fabrici Renaulta u Evropi – a da se ne pominje prodaja van Evrope, za razliku od njegovog prethodnika proizvedenog u Japanu koji se plasira na globalno tržište – sumnja se da li će stići u Australiju ili bilo šta drugo. druga tržišta van Evrope.

Rane indikacije takođe sugerišu da bi novi ASKS mogao biti bliže povezan sa svojim bratom Renault Captur nego što se neki nadaju – s tim da su njih dvojica na putu da dele haube i druge ključne panele karoserije, zajedno sa svojim osloncem.

Evo svega što do sada znamo o novom Mitsubishi ASKS za 2023. godinu, godinu dana pre njegovog globalnog otkrivanja.

Dizajn Mitsubishi ASKS 2023, koji je zamislio @avarvarii
Pored potvrde novog ASKS-a prošlog meseca je prikazana i jedna fotografija koja prikazuje oštra, visoko postavljena LED dnevna svetla, centralnu Mitsubishijevu značku, proširene lukove točkova i tečne linije karoserije koje su u kontrastu sa uspravnijim dizajnom trenutnog ASKS-a. .

Međutim, pronicljivi gledaoci su ubrzo primetili sličnosti u dizajnu haube novog ASKS-a sa onim njegovog brata Renault Captur, kao i ukupne proporcije vozila i oblik lukova prednjih točkova – što sugeriše da bi novi Mitsubishi mogao biti malo više nego preimenovani, lagano restilizovani Captur.

Koristeći najnoviji Renault Captur kao osnovu, Drive je zadužio digitalnog umetnika @avarvarii da zamisli kako bi novi Mitsubishi ASKS mogao da izgleda – mešajući teme dizajna specifične za Mitsubishi koje se vide u tizeru sa Capturovim dimenzijama, haubom i karoserijom.

Ostaje da se vidi da li će serijski ASKS imati podeljen dizajn farova, sa dnevnim svetlima (DRL) visoko podignutim, a glavnim snopovima farova ispod. Međutim, samo nekolicina vozila u Mitsubishi globalnoj liniji nemaju podeljena prednja svetla – što sugeriše da će LED svetlosne jedinice koje se vide u tizeru služiti kao DRL.

Render @avarvarii kombinuje gornje svetlosne jedinice tizera sa glavnim snopovima farova iz većeg Eclipse Cross-a i oštrom verzijom fascije Dinamic Shield u obliku slova Ks. Naš render takođe revidira liniju ramena automobila kako bi se približio većem Outlanderu – mada ostaje da se vidi da li Mitsubishi menja Captur-ova vrata za novi ASKS.

2023 Mitsubishi ASKS motori – uključujući dva hibrida
Mitsubishi je potvrdio da će novi ASKS pozajmiti hibridne i plug-in hibridne pogonske opcije od svog Renault blizanca – sada se očekuje da će to biti gradski SUV Captur.

U Evropi, kupci Captur-a mogu da se odluče za E-Tech hibridni sistem, koji uparuje 1,6-litarski benzinski motor sa dva električna motora i automatskim menjačem bez kvačila (ali šestostepenim). On navodi kombinovanu izlaznu snagu od 107 kV i tvrdnju o ekonomičnosti goriva od 5,0 litara na 100 kilometara, prema evropskom VLTP testiranju.

U međuvremenu, E-Tech Plug-in Hibrid kombinuje isti benzinski motor sa nadograđenim elektromotorima i baterijom od 9,8 kVh za 117 kV kombinovano, i tvrdim dometom električne vožnje od 50 km (po VLTP testiranju).

Nije jasno da li će novi ASKS biti dostupan sa Captur-ovim asortimanom čistih benzinskih i dizel motora, uključujući 117kV/270Nm (ili 113kV u Australiji) 1,3-litarski turbo-benzinac sa četiri cilindra uparen sa sedmostepenim dvostrukim kvačilom automatski menjač i pogon na prednje točkove.

Poređenja radi, trenutni Mitsubishi ASKS nudi izbor između 110kV/197Nm ne-turbo 2,0-litarskog četvorocilindričnog benzinskog motora ili 123kV/222Nm neturbo 2,4-litarskog benzinskog motora, oba pokreću prednje točkove kroz kontinuirano- varijabilni menjač (CVT) kao standard za sve osim jedne varijante.

2023 Mitsubishi ASKS dimenzije
Nisu objavljene zvanične dimenzije za novi Mitsubishi ASKS iz 2023. godine, ali je generalni direktor Mitsubishija Takao Kato potvrdio na bini da će se model takmičiti u „osnovnom B-SUV segmentu“ u Evropi – u istom tržišnom segmentu gradskih (ili „lakih“) SUV vozila kao Renault Captur.

S obzirom na to da se očekuje da će ova dva vozila deliti veći deo svoje karoserije, novi ASKS bi trebalo da odgovara dimenzijama Captur-a, koji meri 4227 mm dužine, 1797 mm široke i 1576 mm visine, sa međuosovinskim rastojanjem od 2639 mm.

Ovo je za jednu veličinu manji od trenutnog ASKS-a, koji meri 4365 mm dužine, 1810 mm širine i 1640 mm visine, sa međuosovinskim rastojanjem od 2670 mm – što nije beznačajno 138 mm duže u celini, 13 mm šire, 64 mm više i 31 mm duže međuosovinsko rastojanje od modela sledeće generacije .

Kao rezultat toga, novi Mitsubishi ASKS će postati jedan od najvećih automobila u klasi „lakih“ i malih SUV vozila, do jednog od najmanjih, iza automobila koji su ranije bili manji od ASKS uključujući Hondu HR-V, MG ZS i Mazda CKS-3.

Hoće li Mitsubishi ASKS 2023. doći u Australiju?
Mitsubishi Australia tek treba da potvrdi novi ASKS za Australiju, rekavši Driveu u saopštenju prošlog meseca: „Trenutno je prerano davati bilo kakve lokalne komentare u vezi sa novim ASKS-om na evropskom tržištu i vestima o povezanoj tehnologiji, ali ove najave ukazuju na uzbudljiva budućnost za brend Mitsubishi i njegovu ulogu u Alijansi.”

Uvođenje novog ASKS-a ne bi bilo bezveze za Mitsubishi Australia, s obzirom da je mali SUV – koji će ući u svoju 13. godinu u prodaji ovog jula – redovno najprodavaniji mali SUV u Australiji i jedan od najboljih japanskih proizvođača automobila. prodaja modela.

Međutim, gotovo je potvrđeno da se novi model proizvodi u Evropi – verovatno proizvodna kuća Renault Captur-a u Valedolidu u Španiji – što bi izazvalo veće troškove proizvodnje i isporuke u poređenju sa japanskom fabrikom koja pravi današnji ASKS, koja je bliža lokalnim obalama. .

Ukoliko bi se ponudio na lokalnom nivou, cene bi verovatno porasle u odnosu na trenutni ASKS – uprkos tome što je novi model manji od automobila koji zamenjuje – koji počinje od 25.990 dolara za vožnju u osnovnom ES ručnom obliku, a dostiže 37.840 dolara za vožnju od range-topping Ekceed automatski.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button