fbpx
Automobili

2023 Mercedes-AMG EKS53 električnih performansi limuzina treba da bude u julu

Električna limuzina Mercedes-AMG EKS53 iz 2023. stiže u Australiju od jula, u očekivanju bilo kakvih odlaganja.

Cena tek treba da bude potvrđena, ali Drive razume da bi mogla da košta između 350.000 i 400.000 dolara.

Mercedes-Benz Australia kaže da tek treba da prihvati bilo kakve depozite za Mercedes-AMG EKS 53 iz 2023. jer cena tek treba da bude objavljena – i nije jasno koliko će primeraka stići ove godine, iako se očekuje da će biti u ograničenom broju.

Automobil je poslat u Australiju na 12-časovnu trku izdržljivosti u Bathurstu prošlog vikenda.

Mercedes-AMG EKS53 iz 2023. je prva limuzina sa električnim performansama iz tjuning divizije AMG.

Opremljen opcionim režimom maksimalnih performansi, 2023 Mercedes-AMG EKS53 može da završi sprint od 0 do 100 km/h za traženih 3,4 sekunde (u poređenju sa vremenom performansi standardne verzije od 3,8 sekundi).

Mercedes-AMG EKS53 sa pogonom na sve točkove ima dva električna motora velike snage (jedan na prednjoj osovini, drugi na zadnjoj osovini) sa kombinovanom snagom od 484kV/950Nm u standardnom obliku i 560kV/1020Nm kada je opremljen opcionim AMG Dinamic Plus paket – koji takođe povećava maksimalnu brzinu sa 220 km/h na 250 km/h.

Mercedes kaže da su električni motori koji se koriste u AMG vozilima jedinstveni za brend performansi i koriste „nove namotaje, jače struje i novo aktiviranje preko invertera sa posebno razvijenim softverom“.

„Ovo omogućava veće brzine rotacije, a time i veću snagu, postavljajući standarde posebno u ubrzanju i maksimalnoj brzini“, kaže se u tehničkom biltenu Mercedes-AMG-a.

„Elektromotor na zadnjoj osovini EKS53 4Matic+ je posebno snažan. Glavni razlog za to je šestofazni dizajn zasnovan na dva namotaja sa po tri faze“, nastavljaju tehničke informacije.

„Statori sa pokretnim namotajem obezbeđuju posebno snažno magnetno polje. Ovome je dodat i veoma otporan termički koncept, koji omogućava ponovljene manevre ubrzanja sa konstantno visokim performansama.

„Središnji deo sofisticiranog dizajna je takozvano vodeno koplje u osovini rotora, koje ga hladi.

„Drugi AMG-specifični rashladni elementi u rashladnom krugu su posebna rebra na statoru i igličasta struktura peraja na inverteru, koja je napravljena od keramike visokih performansi.

„Pored toga, tu je i dodatni hladnjak ulja za menjač koji takođe povećava efikasnost tokom hladne vožnje, jer zagreva ulje menjača po potrebi.“

Procene dometa za Australiju tek treba da budu objavljene, ali Mercedes-AMG EKS53 iz 2023. godine je opremljen litijum-jonskom baterijom od 400 volti sa sadržajem korisne energije od 107,8 kVh.

Zvanična ocena potrošnje energije zasnovana na evropskim protokolima testiranja je 21,5kVh/100km do 23,9kVh/100km.

U svom tehničkom opisu, Mercedes-AMG kaže da baterija ima naprednu ćelijsku hemiju.

„Sadržaj kobalta je smanjen na 10 procenata, optimizovani aktivni materijal se sastoji od nikla, kobalta i mangana u odnosu 8:1:1“, navodi se u tehničkom biltenu Mercedes-AMG.

„Sistem upravljanja baterijama je takođe konfigurisan posebno za AMG. Novu generaciju baterija karakteriše znatno veća gustina energije u poređenju sa prethodnim razvojem. Takođe ima veći kapacitet punjenja. Još jedna nova karakteristika je mogućnost instaliranja ažuriranja za sistem upravljanja baterijom preko vazduha.”

Mercedes-AMG kaže da EKS53 takođe ima brže vreme punjenja od standardnih baterija „sa do 200 kV na stanicama za brzo punjenje jednosmernom strujom“.

Na tako brzom punjaču, ovo je dovoljno da se baterija „dopuni“ do 300 km dometa za 19 minuta.

U nekim zemljama, 2023 Mercedes-AMG EKS 53 se takođe može koristiti za punjenje ili napajanje spoljnih uređaja – ili domova. Nije jasno da li će se dvosmerna snaga primeniti na primerke koji se prodaju u Australiji.

Upravljanje zadnjim točkovima je standardno na Mercedes-AMG EKS53 2023. Pri brzinama ispod 60 km/h, zadnji točkovi se pokreću u suprotnom smeru od prednjih točkova. Iznad 60 km/h, zadnji točkovi se pokreću u istom smeru kao i prednji točkovi.

Pored regenerativnog kočenja preko električnih motora, Mercedes-AMG je opremio EKS53 sa masivnim kočnicama za upravljanje brzim kočenjem u tako teškom automobilu.

Sa 2655 kg, Mercedes-AMG EKS53 iz 2023. težak je kao Toiota LandCruiser serije 300 sa pogonom na sva četiri točka.

Prednje kočnice su masivni diskovi od 415 mm k 33 mm koji su stegnuti kočionim čeljustima sa šest klipova, dok su zadnje kočnice takođe ogromne: diskovi 378 mm k 22 mm stegnuti čeljustima sa jednim klipom.

Opcioni AMG keramički kočioni sistem visokih performansi koristi još veće kočione diskove dimenzija 440 mm k 40 mm na prednjoj strani.

Elegantan dizajn ne samo da pruža futuristički izgled, već daje Mercedes-AMG EKS53 2023 koeficijent aerodinamičkog otpora od 0,23.

Kupci imaju opciju aluminijumskih felna od 21 ili 22 inča u „Aero“ ili „Heritage“ dizajnu, koji su takođe „aerodinamički optimizovani“.

Mercedes-Benz EKS asortiman će biti lansiran sa varijantom EKS53 AMG; ostali modeli iz asortimana, kao što je Mercedes-Benz EKS450, biće u Australiji do kraja 2022.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button