Automobili

2022. Otkriven Lekus NKS, australijsko lansiranje zakazano za novembar 2021

Srednji terenac Lekus NKS 2022. godine predstavljen je ove nedelje u Japanu. Lekus tvrdi da je nova generacija NKS naprednija i prostranija iznutra i privlačnija za vožnju; osobinama za koje se nada da će osvojiti više australijskih kupaca dok Lekus nastoji da prestigne BMV Ks3, Audi K5 i Volvo KSC60 u premium segmentu SUV vozila srednje veličine.

Potpuno novi Lekus NKS vrhunski SUV srednje veličine stiže u australijske prodajne salone Lekusa u novembru 2021. godine u tri nivoa specifikacija sa kombinacijom benzinskih i hibridnih pogonskih agregata u konfiguracijama sa pogonom na prednje i na sva točka.

U ovoj fazi nema znaka čisto električnog modela ili NKS F visokih performansi koji bi se borio protiv BMV-a Ks3 M i Mercedes-AMG GLC63. Čini se da je takođe malo novog u pogledu poluautonomnih tehnologija u Lekusu NKS, iako su poboljšane autonomne mogućnosti nekih aktivnih sigurnosnih karakteristika.

Što se tiče da li će NKS450h + doći u Australiju, Lekus Australia je odbio da bude izvučen rekavši samo da ćemo „više komunicirati o tom modelu s vremenom“.

NKS srednje generacije SUV-a druge generacije izgrađen je na dužoj i jačoj GA-K platformi koju dele Toiota RAV4 i Kluger SUV, i Lekus ES sedan. Lekus tvrdi da GA-K arhitektura donosi „lagano, visoko kruto telo sa malim težištem kako bi se omogućilo vrhunsko rukovanje“.

NKS je predstavio brojne nove tehnologije za brend, uključujući potpuno novi 2,4-litarski turbobenzinski motor, elektronski kontrolisan sistem pogona na sva četiri točka i e-Latch tehnologiju koja ukida unutrašnje kvake na vratima.

Lekus NKS je prvi serijski automobil razvijen u novom tehničkom centru kompanije Shimoiama izvan Nagoje u Japanu, koji uključuje testnu stazu od 5,3 km dizajniranu da oponaša elemente Nurburgringa i drugih teških puteva iz stvarnog sveta.

Novi NKS-ov stajling kombinuje oštre ivice sa blagim zavojima dajući čistiju i otmeniju evoluciju modela koji zamenjuje. Generalni direktor Lekus Dizajna Koichi Suga kaže da je NKS dizajnerski tim težio „originalnosti ukorenjenoj u proporcijama … i jednostavnosti ukorenjenoj u tehnologiji“ spolja i iznutra.

Telo NKS-a je 20 mm duže i šire (za ukupne vrednosti od 4660 mm, odnosno 1865 mm), ima 5 mm nižu krovnu liniju (1840 mm) i vozi se na 30 mm dužem međuosovinskom rastojanju (2690 mm). Još nema reči o tome da li je novi NKS lakši ili teži od modela koji zamenjuje.

„Pored toga, u novom NKS-u smo se fokusirali na kontrolu pogonske sile i pregledali kako se automobil kreće da bi postigao iskustvo vožnje koje pruža veliku vuču, snagu i samopouzdanje.“

Novi NKS vozi se na MacPherson prednjem podupiraču i zadnjem vešanju sa dvostrukim nosačima, sa posebno razvijenim amortizerima koji tvrde da optimizuju silu prigušivanja pri malim brzinama. NKS F Sport modeli će imati Lekusov sistem prigušnog prilagodljivog promenljivog vešanja (AVS) koji ima različite režime davanja prioriteta udobnosti ili sportskom karakteru.

Iznutra, kokpit Lekusa NKS predstavlja kompanijsku „filozofiju usredsređenu na čoveka“, nadahnjujući se konceptom LF-30 objavljenim 2019. Ovde je najočitija dizajnerska mantra „jednostavnost ukorenjena u tehnologiji“, posebno u poređenju sa pretrpanim kokpit odlazećeg modela.

Armaturna ploča, nosač instrumenata i centralna konzola znatno su čišćeg dizajna, a na vrhu je novi 14-inčni ekran osetljiv na dodir visoke rezolucije koji uključuje bežični Apple CarPlai i Android Auto i glasovnu aktivaciju „Hei Lekus“. Nestali kontroler dodirne table je nestao.

Autonomni sistem kočenja u nuždi sada radi na raskrsnicama, sada može da pokrsti saobraćaj, motocikliste, bicikliste i pešake i radi na većoj udaljenosti. U međuvremenu, funkcija pomoćnog upravljanja u slučaju nužde sada ima veću autonomiju upravljanja kada oseti veći rizik od sudara i pri manjim brzinama.

Prilagodljivi sistem tempomata poboljšan je za spajanje u novu traku sa sporijim saobraćajem, dok Lekus takođe obećava da je pomoć pri praćenju traka sada uglađenija u zavojima.

Lekus NKS će se u novembru ponuditi u tri ruha – počevši od NKS250, pogonjenog 2,5-litarskim četvorocilindričnim benzinskim motorom bez turbopunjača koji prednje točkove vozi kroz osmostepeni automatski menjač.

Zvanični podaci o snazi i obrtnom momentu nisu objavljeni, ali očekujemo istih 152kV i 243Nm kao kod Camri i RAV4.

2.0-litarski motor sa prednjim pogonom sa turbopunjačem sa 125 kV i 200 Nm biće dostupan na drugim tržištima, ali ne planira se predstavljanje ovog modela u Australiji. „Smatramo da NKS250 i njegov 2,5-litarski motor savršeno ispunjavaju ulogu našeg početnog modela“, rekao je portparol Lekus Australije.

Lekus NKS350 srednjeg nivoa dobija potpuno novi 2,4-litarski turbobenzinski motor sa Lekusovim prvim centralnim sistemom direktnog ubrizgavanja i bliskim postavljanjem turbopunjača i katalizatora za koji se navodi da pruža visok obrtni momenat pri niskim obrtajima. Za ove karakteristike se tvrdi da pomažu novoj generaciji motora da ispuni sve strože standarde emisije i ekonomičnosti potrošnje goriva.

Glavni model na lansiranju biće NKS350h hibrid, koji kombinuje 2,5-litarski benzinski motor i Toiotin sistem E-Four električnog pogona na sva četiri točka kao što se vidi na RAV4, koji može da razlikuje vožnju od 100 odsto napred, do 20:80 napred -na zadnjem

Cene za 2022 Lekus NKS liniju nisu objavljene, portparol Lekusa je rekao samo da će „cene objaviti bliže prodaji automobila u novembru“. Verovatno će nove funkcije i oprema malo povećati cene u odnosu na postojeći opseg.

Trenutni opseg NKS kreće se od 57.500 američkih dolara pre troškova na putu za NKS300 s prednjim pogonom sa turbo-benzinskim motorom od 175 kV i proteže se na 79.088 američkih dolara pre nego što krene na put za hibridni AKSD NKS300h Sports Lukuri.

Lekus NKS prve generacije je uspeo za kompaniju, sa više od milion prodanih primeraka u 95 zemalja od kada je lansiran 2014. godine – 22.237 od njih u Australiji do kraja aprila 2021. godine.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close